MP3 Jukebox 38/2008

24.09.2008 05:00 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Daniel Martin Moore - Stray Age (9/10)
MP3 ke stažení
žánr: folk

Daniel Martin Moore - Stray Age
Daniel Martin Moore byl loni v lednu ještě kluk, co si snil svůj malý hudební sen. Do vydavatelství Sub Pop! tehdy poslal čtyřskladbové demo, které ale jeho budoucí kroky posunulo pravě k jeho splnění. (Mimochodem, poslal jej tím historickým způsobem - poštou, nikoli mailem v empétrojkách, jak by se dalo očekávat...) Debutová deska "Stray Age" mu vychází 7. října právě pod značkou Sub Pop! a pomocnou ruku na něm Danielovi nabídli například Joe Chiccarelli (U2, The White Stripes) jako koproducent a zvukový režisér, Justin Meldal-Johnsen (Beck, Tori Amos) jako hráč na kontrabas či houslistka Petra Haden (Bill Frisell, Beck).
Women - Black Rice (8/10)
MP3 ke stažení

Women - Group Transport Hall (7/10)
MP3 ke stažení
žánr: alternative rock, lo-fi

Women - Women
Při prvním poslechu písničky "Black Rise" Women jsem si myslel, že to se jen starý pán Lou Reed pohrabal doma v garáži a našel nějaké zaprášené kotouče z mládí. Jo, čekal jsem, že každou chvíli se prostě musí přidat Nico. Jenže kanadská parta (výraz hometown používají pro město Calgary) Women má s Velvet Underground společné snad jen to, že svou na říjen přichystanou eponymní prvotinu nahrávala na stejně historické vybavení. Debutová placka Women "Women" vznikla během čtyřměsíčního procesu ve sklepě Chada VanGaalena (hned se k němu dostaneme...) a vychází za oceánem 7. října.
Chad VanGaalen - Willow Tree (8/10)
MP3 ke stažení
žánr: lo-fi, pop, folk

Chad VanGaalen
Po Chadu VanGaalenovi - producentovi se podíváme také na Chada VanGaalena - muzikanta. Po předchozím příspěvku asi nebude příliš velkým překvapením fakt, že jeho třetí řadové album "Soft Airplane", které vyšlo v první polovině září, je stejně jako debut Women hodně lo-fi a hodně retro; vše pochopitelně také nahráno na stejně starých krabičkách a stejně starých mašinkách. Samotná skladba "Willow Tree" je pak ochutnávka v pravém slova smyslu, protože zachycuje to nejpodstatnější a nejtypičtější z VanGaalenovy tvorby - magické protínání popových přímek se složitějšími alternativními obrazci.
Parts & Labor - Nowheres Nigh (8/10)
MP3 ke stažení
žánr: noise punk

Parts & Labor - Receivers
Brooklynská noisepunková sestava Parts & Labor vydala pod káravým pohledem Sochy Svobody již tři studiové desky, jako čtvrtá v pořadí je pak v plánu placka "Receivers", která se do amerických obchodů dostane 21. října a ze které je i písnička "Nowheres Nigh". Na chystané novince se podíleli i fanoušci kapely, kteří během jara poslali Parts & Labor na jejich žádost smyčky, zvuky a hluky, které byly odpověďmi na skupinou položené otázky typu Jak zní vaši rodiče?, Čeho se nejvíce bojíte? atd.
Sharleen Spiteri - That Was A Lie (7/10)
MP3 ke stažení
žánr: pop

Sharleen Spiteri - Melody
Kapela Texas sázela před pár lety do hitparád jeden hit za druhým a zdálo se, že tomu nikdy nemůže být jinak. Pak ale najednou zničeho nic přišel útlum, jejich singly i desky fanoušky v podstatě nezajímaly, a tak se hlavní persóna skupiny, zpěvačka Sharleen Spiteri, pustila na sólovou dráhu. Letos v létě vydala svůj debut "Melody" a z něj pochází i mp3 ochutnávka v podobě skladby "That Was A Lie". Příjemný šedesátkový nádech, jenž trošku může připomenout Amy Winehouse nebo Duffy, prostupuje celou nahrávkou, tudíž nepřekvapí ani zde. Někdy je potřeba hudba jen pro příjemnou atmosféru a pobrukování. "That Was A Lie" je přesně taková. (Honza Balušek)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY