Sezónní záležitost na čtvrt století

26.09.2008 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Druhé pokračování opusácké kolekce desek Mira Žbirky má název "Sezónne lásky". Pojďme si zavzpomínat na album, které způsobilo, že poprvé v historii se československým Zlatým slavíkem stal slovenský interpret. Možná si na tohle sesazení Karla Gotta z trůnu ještě mnozí z vás vzpomenou.
8/10

Miroslav Žbirka - Sezónne lásky

Skladby: CD1 (Sezónne lásky): Biely kvet, Dnes som ťa videl..., Láska na inzerát, Vstup do manželstva, Cesta zakázanou rýchlosťou, Bažant na víne, Vodný mlyn, Kino Úsmev , Drahá, Nezačínaj, Maturitné tablo, Atlantída; CD2 (Light Of My Life): Country Girl, Last Night I Saw You, Light Of My Life, Hey, Hey Runaway, She’s Out Of Control, Honey, Singing To My Little Lady, Glory, A Broken Man, I Need Love, A Reasonable Man, Four Year Seasons
Vydáno: 18.08.2008
Celkový čas: 44:19 + 43:31
Vydavatel: Opus
Slovenské vydavatelství Opus pokračuje v záslužné práci a opět sáhlo do svého archivu pro jednu z cenností, přímo po rodinném stříbře. S vyleštěným zvukem se nám připomíná druhá deska Mira Žbirky "Sezónne lásky". A lákadlem je opět i anglická verze alba (pojmenovaná "Light Of My Life"), jež na CD vychází vůbec poprvé - jen s malou výjimkou, kterou je "Singing To My Little Lady", což je anglická verze písně "Zažni", a chybí cizojazyčná varianta skladby "Bažant na víne".

Musím přiznat, že poslech "Sezónnych lások" ve mně vyvolává velmi sentimentální vzpomínky na počínající pubertu, nicméně to se snad neodráží ve vysokém hodnocení, vždyť je to i po dvaceti šesti letech výborná muzika. Ale stejně, stačí úvodní kytarový motiv "Bieleho kvetu" a jsem zpět na svém prvním kole (bez blatníku, světla, odrazek i brzd), které mi otec koupil za stovku v hospodě - soused položil tuhle černou desku ve fialově-růžovém obalu na gramofon a ačkoliv bydlí ve třetím patře, je to slyšet na celé sídliště.

Album rámují dvě písničky, které pořád patří k Mekyho nejoblíbenějším. "Biely kvet" je i dnes schopna odzpívat celá sportovní hala a u legendární "Atlantídy" pravidelně naskakuje husí kůže už několikeré generaci posluchačů. Shodou okolností u těchto dvou skladeb došlo k vynucené úpravě textu po cenzorském zásahu: původní název první byl "Čierny kvet" (příliš depresivní!) a v textu druhé měly být kríže vĺn (kříže soudruhům taky vadily).

"Sezónne lásky", jejichž poznávacím znamením je i Lučeničova zvonivá kytara, obsahují pestrou paletu nálad: jsou tu nenáročné lehké popěvky mladíka s kytarou ("Maturitné tablo", "Vstup do manželstva" či stále svěží "Vodný mlyn"), krásné milostné písně ("Láska na inzerát", "Drahá"), nezastavitelná "Cesta zakázanou rýchlosťou" (v současnosti na koncertech přitvrzena až do hardrockových rozměrů), ale i méně známá, ale výtečná skladba "Kino Úsmev", jež je překvapivě vážná.

Pokud byla Žbirkova prvotina "Doktor sen" sbírkou písní psaných do šuplíku, "Sezónne lásky" byly Žbirkovou maturitou skladatelských a interpretačních schopností. Zbytek už je historie.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY