Paul Saved The Queen

22.09.2008 13:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Téměř sedmnáct let po smrti božského Freddieho a třináct po posledním studiovém albu "Made In Heaven" je tu dvojice královských sirotků Brian a Roger posílena třetím do party, zpěvákem Paulem Rodgersem. Queen + Paul Rodgers = "The Cosmos Rocks". Stálo to čekání za to?
7/10

Queen + Paul Rodgers - The Cosmos Rocks

Skladby: Cosmos Rockin', Time To Shine, Still Burnin', Small, Warboys, We Believe, Call Me, Voodoo, Some Things That Glitter, C-lebrity, Through The Night, Say It's Not True, Surf's Up… School's Out!, Small Reprise
Vydáno: 15.09.2008
Celkový čas: 58:36
Vydavatel: Parlophone
Freddie Mercury je nenahraditelný, o tom není třeba diskutovat. A když si při poslechu nové desky Queen (plus Paula Rodgerse) občas předchozí větu připomeneme, je dobré jedním dechem přidat, že nemá smysl "The Cosmos Rocks" srovnávat s minulou tvorbou kapely, zvláště ze sedmdesátých let minulého století. Značka sice zůstala stejná (May s Taylorem by byli blázni, kdyby se jí vzdali), ale je to nový projekt, v němž Rodgers není náhradníkem, co je předem odsouzen k nezdaru. Je to jiný typ zpěváka, žádný imitátor, ale osobnost, která se zbylou dvojicí vytvořila rovnocenný autorský a muzikantský tým.

Mercuryho nevratné áčko a důchodový azyl Johna Deacona ubral albu pestrost, onu až hýřivou rozmáchlost a okázalost, kterou se Queen proslavili. "The Cosmos Rocks" je výtečná rocková deska, ale bez větších úletů a Freddieho pakáren, dvojsmyslů a sarkasmu. Mašina s velkým nápisem Queen si to rychle šine na ocelových kolech, Rodgers přispěl mocným hlasem a bluesovým feelingem. Pomalé písně tu sice jsou také, ale kvalitou se rychlejším, tvrdším kusům nevyrovnají.

Rodgers, May a Taylor jsou skvělí muzikanti a z desky jejich láska k muzice sálá, je to její největší deviza. Tam, kde pořádně dupnou na plyn a rozjedou to jako mladíci, je radost poslouchat. Máte-li rádi pecky typu "Hamer To Fall" či "Headlong", přijdete si na své u "Cosmos Rockin'" nebo famózní "Surf's Up… School's Out"! Fňukání jim vůbec nesluší - jistěže je třeba občas zvolnit, ale místy už se to nebezpečně blíží k přepálenému patosu ("Say It's Not True"). Uličnictví jim sedí mnohem lépe než mentorování, i když jsou to pánové v letech.

Přiznám se, očekával jsem "The Cosmos Rocks" se smíšenými pocity, těšení střídala skepse, zvědavost se míchala s obavami. Nakonec převládají pozitiva. Našli se tři výteční hudebníci, pro něž je hraní radost, což už ostatně ukázali na koncertech. Byla by škoda přijít o Maye a Taylora jen proto, že Mercuryho nelze nikým nahradit. Teď je tu nová kapitola Queen a začíná těmito "Písněmi kosmickými". Cesta ke hvězdám je otevřená.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY