MP3 Jukebox 34/2008

27.08.2008 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

The Chemical Brothers - Hey Boy Hey Girl (Soulwax 2 Many DJ's Remix) (8/10)
MP3 ke stažení
žánr: electro

The Chemical Brothers - Brotherhood
The Chemical Brothers rekapitulují svoji dosavadní kariéru na kompilaci "Brotherhood", která vyjde příští pondělí. Na podporu desky už vypustili singl "Midnight Madness", jehož b-stranu tvoří sedminituvé monstrum v podobě remixu "Hey Boy, Hey Girl" od holandských Soulwax/2 Many DJs. Úvodní singl jejich třetího alba "Surrender" (jo, už je to vážně devět let!) dostal pořádnou electro-metalovou plastiku, která zaručeně bourá kluby. Trochu mi přijde, jako kdyby Soulwax chtěli napodobit Justice, kteří už jak známo remixy nedělají.
Ra Ra Riot - Dying Is Fine (8/10)
MP3 ke stažení
žánr: indie pop

Ra Ra Riot - The Rhumb Line
Ra Ra Riot ze Syrakus opakují vyzkoušený indie model jako podle učebnice marketingu. 1) Natočete slušné EP. 2) Udělejte dostatečný humbu na internetu. 3) Počkejte si na telefonát z většího labelu. 4) Nepokažte to všechno na studiovém album. Pětičlenná kapela dodržela i poslední pravidlo a jejich aktuální album "The Rhumb Line" po zásluze výří prach zájmu. Nehrají nic oslnivě nového - folkem a afrobeatem střižený indie pop - podobně jako třeba Vampire Weekend, ale rozhodně se jim nedá vyčítat nedostatek talentu. Zkuste "Dying Is Fine", které se objevilo už na jejich bezejmenném EP vloni. Tehdy k němu natočili tenhle maličko psychedelický videoklip.


Lindstrøm - The Long Way Home (Prins Thomas Edit) (9/10)
MP3 ke stažení
žánr: space disco

Tussle - Night Of The Hunter (Prins Thomas Remix) (8/10)
MP3 ke stažení
žánr: space disco, prog-rock, krautrock

Lindstrom - Where You Go I Go Too
Norský kosmický tandem Lindstrøm a Prins Thomas jsou zodpovědní za resuscitaci kosmického diska (psali jsme o tom v posledním vydání Měsíce v taneční hudbě), ale to jim nejspíše nestačí. Od hýbání našimi zadnicemi se teď pouští do zcela jiných tělesných partií - k mozku. Lindstrøm právě vydává nové album "Where You Go I Go Too" sestavené ze tří epických psychedelických tripů a remixy Prinse Thomase trvají v průměru deset minut. Teď prý natáčí další společnou desku, na kterou hrají na živé nástroje a mě napadá, že vlastně už nejsou vůbec daleko od bombastických prog-rockových skladeb. Zatím ale svoje ambice drží na uzdě, Prinsův remix "The Long Way Home" ze zmíněné Lindstrømovy desky skvěle pracuje s gradací a desetiminutová překopávka "Night Of The Hunter" od anglických Tussle má v sobě víc nápadů než některé kapely vystřídají na celém albu.
Project Jenny, Project Jan - You Said (feat. So Percussion) (8/10)
odkaz na MP3 ke stažení
žánr: laptop pop

Project Jenny Project Jan
Přiznám bez mučení, že "You Said (feat. So Percussion)" jsem si stahoval díky slůvku feat., neboť jsem si myslel že se jedná o hip hop. Project Jenny, Project Jan mají s hip hopem společného tolik, kolik je v kapele členů jménem Jenny a Jan - tedy nic. Zpěvák Jeremy Haines a elektronik Sammy Rubin dělají těžko zařaditelnou hudbu, která osciluje někde mezi šamanskými tanci weird folkařů (CocoRossie mě napadli) a laptopovými ujetostmi ve stylu Aphexe Twina. Nelituju, že jsem si je stáhl a vy snad taky nebudete. A pokud se vám skladba líbila, můžete ještě zkusit rozverný animovaný videoklip k skladbě "Brooklyn", která vyšla na loňské desce "XOXOXOXOXO".


Brian Eno & David Byrne - Strange Overtones (7/10)
MP3 ke stažení
žánr: elektronický pop

Brian Eno & David Byrne - Everything That Happens Will Happen Today
Brian Eno ani v šedesáti letech nepřestává být v populární hudbě všudypřítomnou postavou a to i přesto, že na vrcholu svých kreativních sil byl před nějakými třiceti lety. Kývnout na spolupráci s Coldplay a současnými U2 (tj. jinými než při "Achtung Baby") je možná znakem počínající senility, Eno je ještě pořád schopný dotáhnout do konce zajímavé projekty. Jedním z nich je reunion s kolegou Davidem Byrnem, jehož Talking Heads kdysi producent Eno dostal do čela post-punkového pelotonu. Jejich společné album "My Life In The Bush Of Ghosts" z roku 1981 je navíc jedním z milníků samplingu i taneční hudby. Po čtvrtstoletí se dali znovu dohromady, aby natočili "Everything That Happens Will Happen Today". Album se od minulého týdne prodává (a streamuje) z jejich webu. Je to znatelně popovější počin, prostý exprimentování, přesto jsou to pořád dva postarší pánové, kteří dělají futuristický funk v. 1979 a současným uším to zní krásně švihle. "Strange Overtones" je první singl, který docela pěkně album shrnuje. Co se mě týče, příliš mi nesedí Byrneho pseudo-gospelový refrén, Eno možná mohl více zapracovat na monotónním podkladu a celkově to působí maličko zvětrale a tak dále. Ale co?! Byrne to ostatně sám přiznává, když zpívá This groove is out of fashion/These beats are twenty years old. Tohle si spíše užijí pamětníci, do jejichž klubu se moc nehrnu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY