Prvá platňa chalana Mekyho

20.08.2008 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Slovenské vydavatelství Opus se pustilo do bohulibého projektu - postupně vydá všech sedm alb Mira Žbirky, které tam vyšla v osmé dekádě minulého století. To vše remasterováno a s bonusy. První deskou je Mekyho sólový debut "Doktor sen" s bonusovým CD v angličtině.
8/10

Miroslav Žbirka - Doktor sen

Skladby: Klaun z domu číslo 6, Doktor sen, V slepých uličkách, Mám čierny deň, Bežec na šachovnici, Starý muž z osamelého domu, Modrá kniha lásky, Ako obrázok, Zázračný dáždnik, Aréna, Sedem divoch tvojich líc, Balada o pol'ných vtákoch
Vydáno: 30.06.2008
Celkový čas: 43:11 + 42:55
Vydavatel: Opus
Není moc desek vydaných v socialistickém Československu léta Páně 1980, jež by obstály ve zkoušce času a ke kterým je radno se bez uzardění vracet. Sólová prvotina Miroslava Žbirky "Doktor sen" je jednou z nich. Deska nebyla dílem žádného začátečníka, Meky měl za sebou léta praxe v různých kapelách, ale vznikla víceméně neplánovaně, protože Žbirka neměl sólové ambice (album natáčel ještě jako člen Lehotského Modusu). Písničky si psal takříkajíc do šuplíku a kazetu s demáči dal textaři Kamilu Peterajovi před odjezdem na jakýsi zájezd. Sám pak byl překvapen, když mu textař dal hotový materiál na celou LP a když po povzbuzovaní lidí z Mekyho okolí nakonec deska vyšla, písně se mu hodily po vyhazovu z Modusu.

Vzniklo nečekaně vyspělé dílo, v němž se snoubí svěží hudba (a to platí ještě dnes) s výbornými texty. "Doktor sen" byl počátkem mimořádně úspěšné kariéry Mira Žbirky (a spolupráce s Kamilem Peterajem) a přinesl mu minimálně dva obrovské hity: duet s Marikou Gombitovou "V slepých uličkách" a "Baladu o poľných vtákoch", nemluvě o pověstných Mekyho reminiscencích na Beatles, zde reprezentovaných písněmi "Ako obrázok" a "Mám čierny deň".

Na desce už najdeme všechno to, co se vybaví u jména Žbirka: melodie, co mu můžou ostatní skladatelé závidět a typický pěvecký projev věčného chlapce. Není také radno zapomenout na méně typické Žbirkovy skladby - koketérii s reggae v titulní "Doktor sen" nebo téměř hardrockové věci "Aréna" a "Bežec na šachovnici", kde vystrkuje růžky dlouholetý Mekyho parťák Laco Lučenič.

"Doktor sen" vyšel ve výborném remasterovaném zvuku a s bonusovým diskem, který obsahuje celé album s anglickými texty. Druhé CD je vyložená rarita, málokomu tenkrát v ČSSR vyšlo LP v angličtině a texty jsou oproti původním slovenským mnohem jednodušší, řečeno kulantně - ona to taky není žádná legrace napsat takové texty jako "Balada o pol'ných vtákoch" nebo "Starý muž z osamelého domu". Ale svůj účel splnila - zejména skladba "Hero" zaznamenala úspěch v Německé spolkové republice.

Další v opusácké řadě bude deska z roku 1982 "Sezónne lásky", která znamenala malou revoluci v československé populární hudbě. Miroslav Žbirka totiž tenkrát poprvé sesadil Karla Gotta z trůnu Zlatého slavíka.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY