Video Jukebox 25/2008

08.08.2008 05:00 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Fenomén YouTube.com - video zdarma a pro všechny. Ale kdo se má v té hromadě vyznat? Pomůžeme vám v našem pravidelném Video Jukeboxu.

Glasvegas
Glasvegas - Daddy's Gone [2008 Version]
žánr: experimental / surf / pop
info: oficiální web, MySpace.com

Glasvegas už jsme si ve Video Jukeboxu představili, ba co víc, pouštěli jsme si i přesně tuhle písničku. Ale to bylo ještě v době, kdy tenhle žhavý skotský kvartet neměl podepsanou smlouvu, před onou nefalšovanou přetahovanou mezi několika major labely, ze které vystoupila vítězně Columbia. No a s majorem přišly i peníze a s penězi nový klip, který jako návnada na debutovou desku, jež vychází 7. září a dle prvních náslechů hodlá aspirovat na debut roku, poslouží naprosto dokonale. Poslouchejte a koukejte zatraceně pozorně.


Vampire Weekend
Vampire Weekend - Cape Cod Kwassa Kwassa
žánr: new wave / punk
info: oficiální web, MySpace.com

Britský časopis NME je tak trochu proslulý chorobnou touhou vynášet do nebe každou druhou britskou kapelu. Ve svém předposledním čísle však přinesl článek, ve kterém představil pětadvacet důvodů (kapel), proč je cool zase milovat Ameriku. Nemusím asi ani moc zdůrazňovat, kdo že se to vyšplhal na nejvyšší stupínek, že? A když už i NME sáhne pro něco přes Atlantik, tak z toho fakt asi něco kouká - ostatně, vzpomeňte na to, jak právě v NME v podstatě udělali The Strokes. "Cape Cod Kwassa Kwassa" je již čtvrtý singl Vampire Weekned z letošního eponymního debutu.


Tokyo Police Club
Tokyo Police Club - Graves
žánr: indie / rock / pop
info: oficiální web, MySpace.com

Přežitek, že Kanada a rocková hudba nejdou dohromady, už uvedli do rozpaků Arcade Fire, takže partě Tokyo Police Club jeden odstavec přece jen věnovat můžeme. Kvartet z Ontaria překvapivě není původem z Tokia a policejní akademii povětšinou také muzikanti neabsolvovali. Jejich debut "Elephant Shell" vyšel již v dubnu a dle hesla méně je někdy více jste na něm nalezli pouhých osmadvacet minut hudby. Pecka "Graves" je druhým singlem z alba a čtvrtým počinem skupiny obecně.


Grammatics
Grammatics - New Franchise
žánr: indie / pop / melodramatic
info: oficiální web, MySpace.com

Je to indie a je to pop. Jenže proložený tou správnou dávkou Yorkových paranoií do lahodného hudebního špízu. Grammatics je parta, která hned v prvním odstavci svého profilu prohlásí, že pokud hledáte další Libs nebo další Vopice, tak vám děkuje za zájem, ale jste úplně vedle. "New Franchise" je třetím singlem kapely a na oficiálních stránkách skupiny ho navíc dostanete výměnou za vaše jméno, příjmení a e-mailovou adresu. Neváhejte.


Abba
ABBA - Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight)
žánr: POP
info: oficiální web, MySpace.com

Tak trochu se to dalo čekat: V dnešním Video Jukeboxu zavzpomínáme na Abbu. Ve čtvrtek 7. srpna měl v našich kinech premiéru filmový šlágr roku - snímek "Mamma Mia!". Původní muzikál přeplněný hity geniální švédské čtveřice vzbuzuje šílenství a davové nadšení na jedné straně, a výsměch a ignoraci na straně druhé - ostatně, stejně jako samotná tvorba skupiny Abba u současné "mladé" generace, kterou "jejíma stupidníma hitovkama" mučili rodiče. Překvapivě jsem však nevybral titulní skladbu filmu, ale jinou písničku - snad proto, že se v době, kdy jsme psal tyhle řádky, blížila půlnoc, snad proto, že ji mám od Abby nejraději.


Je libo přídavek?
The Wave Pictures - Just Like A Drummer (žánr: pop)
Esser - Headlock (žánr: indie pop / rock)
Cut Copy - Hearts On Fire (žánr: alternative dance / pop)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY