Off Festival načnou Mogwai a Of Montreal

01.08.2008 20:42 - Radek Londin | foto: facebook interpreta

Mogwai
© www.mogwai.co.uk
Na prstech rukou lze spočítat dny, které zbývají do zahájení Off Festivalu, který nabídne v polských Mysłowicích průřez pestrostí alternativní hudby, kterému nemůže konkurovat žádný z tuzemských festivalů. Do města asi 120 kilometrů severovýchodně od Ostravy dorazí ve dnech 8. až 10. srpna přes čtyřicet kapel a projektů. Mezi hlavní taháky patři post-rockové modly Mogwai, indie popoví Of Montreal, folkový miláček kritiků Samuel Beam alias Iron And Wine, post-punkoví Clinic, electroničtí hippies Caribou, osmibitoví DAT Politics, indie rockeři Menomena, British Sea Power a mnoho dalších.

Skotská pětičlenná kapela Mogwai, která zahraje první den festivalu, je považována za jednu z nejdůležitějších kapel post-rocku, kam bývají řazeni například také Sigur Rós. Dosud vydala šest studiových desek. Pro všechny je charakteristické čistě instrumentální pojetí, které čerpá nálady z nostalgie ambientní hudby, ale nebojí se dynamicky přejít až v rockově běsnění, což jim dodává epickou hloubku a přibližuje je světu filmové hudby. Už jejich první album "Young Team" z roku 1997 si vysloužilo přízvisko přelomové a dnes ho mnoho muzikantů uvádí jako svůj inspirační zdroj. Jejich posledním počinem je soundtrack k experimentálnímu dokumentu o Zinedinu Zidanovi; letos v září vychází novinka "The Hawk Is Howling".

Dlouhohrající debut amerických Of Montreal má stejný rok vydání jako ten od Mogwai. Nezpůsobil sice takový poprask, ale o to více pozornosti si skupina získávala po přelomu tisíciletí, kdy naplno rozvedla svůj styl, který bývá nazýván euforickým indie popem. Mimořádně produktivní parta kolem zpěváka a kytaristy Kevina Barnse stihla nahrát už deset studiovek. Kombinují harmonie Beach Boys s melodiemi The Kinks a přitom si nehrají na retro a tykají si s elektronikou. Jejich předposlední placka "Hissing Fauna, Are You The Destroyer?" označil hudební server Pitchfork Media za páté nejlepší album roku 2007.

Dvoudenní lístek na festival vyjde v přepočtu na 600 Kč, ale není v něm zahrnuto místo ve stanovém městečku. Nedělní koncert Iron And Wine v evangelickém kostele je již vyprodaný.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY