Video Jukebox 24/2008

01.08.2008 12:00 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Fenomén YouTube.com - video zdarma a pro všechny. Ale kdo se má v té hromadě vyznat? Pomůžeme vám v našem pravidelném Video Jukeboxu.

Fleet Foxes
Fleet Foxes - White Winter Hymnal
žánr: indie rock / folk / zouk
info: oficiální web, MySpace.com

"Nejsem hipík," prohlašuje o sobě Robin Pecknold, frontman party Fleet Foxes, kterého byste při náhodném setkání ve tmavé uličce považovali za další zjevení neslavnějšího syna tesařova (Ježíš se jmenoval...). Pětice ze Seattlu již jednu dobu platila za úspěšnou a žádanou lokální kapelu (lokální v měřítku Země, a především Sochy svobody), ale sama spokojená nebyla, takže udělala čáru za minulostí a vrátila se s ještě lukrativnějším materiálem a ještě větším potenciálem. V Pitchforku jásají, v časopisu Rolling Stone jakbysmet a já neslyším sebemenší důvod, proč se nepřidat taky.


Ida Maria
Ida Maria - I Like You So Much Better When You're Naked
žánr: indie rock / punk
info: oficiální web, MySpace.com

Ida Maria je z Norska a mluvit za ni necháme hudbu; my sklouzněme raději do bulváru a psychologie. Ida totiž "trpí" synestezií, tedy způsobem vnímání, kdy jeden smyslovým vjem vyvolává vjem smyslu druhého. Například pokaždé, když uslyšíte tón C, tak se vám před očima vybaví žlutá barva apod. Já tak konečně chápu, co měla kdysi dávno za problém naše fyzikářka, když říkala, že jak mě slyší řvát na chodbě, tak vidí rudě... V každém případě Ida toho uměla využít jinak než pomstychtivostí při zkoušení a napsala tuhle feistovsky zabarvenou a britsky kytarovou věcičku.


Underground Railroad
Underground Railroad - Sticks And Stones
žánr: indie rock / alternative
info: oficiální web, MySpace.com

A pokračujeme v našem prázdninovém cestování - po americkém Seattlu a norské Nesně míříme na francouzskou hudební bagetu do Paříže. Underground Railroad ve francouzské metropoli vznikli před pěti lety a loni v létě vydali debut "Twisted Trees". Ale ať to přece jen není tak roztahaně, tak si ještě řekněme, že milují newyorskou punkovou scénu, místy připomínají Pixies a novou placku nahrávali v... Seattlu. "Sticks And Stones" je nedávno vydaný pilotní singl ze stejnojmenného alba, které by mělo vyjít na konci září.


The Besnard Lakes
The Besnard Lakes - Devastation
žánr: rock / pop / psychedelic
info: oficiální web, MySpace.com

Z Francie se posouváme přes celý oceán, ale zároveň v ní tak trochu zůstaneme, protože ačkoli přeskočíme do Kanady, budeme v jednom z pěti největších francouzsky mluvících měst na světě - Montrealu. V čele šestičlenného projektu The Besnard Lakes stojí Jace Lasek a jeho manželka Olga Goreas, kteří se starají o repertoár. Domovský label Jagjaguwar jejich tvorbu popsal jako směsici bohatých harmonií od Beach Boys, reverbu a orchestru Roye Orbisona, líného tempa Pink Floyd a falsetu Freddyho Mercuryho. Tohle video je z loňské desky "The Besnard Lakes Are The Dark Horse".


Dan Le Sac Vs Scroobius Pip
Dan Le Sac Vs Scroobius Pip - Letter From God
žánr: indie / electronica / hip hop
info: oficiální web, MySpace.com

Na závěr se podíváme do Velké Británie, odkud pochází dvojka Dan Le Sac Vs Scroobius Pip (vlastními jmény Dan Stephens a David Meads). Ta si vzala do parády ty větší a důležitější hříchy lidstva, přenesla se do role samotného stvořitele a pána tvorstva a napsala nám, lidem, takový lehce emotivní dopis. O jeho vyznění může leccos napovědět už fakt, že jako podklad použili kluci jednu hodně známou skladbu od králů deprese - Thoma Yorka a jeho Radiohead. Singl vyšel o Vánocích jako volný download, 28. července vyšel podruhé, tentokrát řádně.


Je libo přídavek?
The Automatic - Steve McQueen (žánr: rock / trash)
Shinedown - Devour (žánr: rock)
Cut Copy - Hearts On Fire (žánr: pop)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY