Nové desky pro 29. týden

13.07.2008 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Copak nového se příští týden udá na pultech hudebních krámků? Novinky natočily dvě ikony amerického hip hopu - NAS a Three 6 Mafia, sólově debutuje zpěvačka Texas Sharleen Spiteri, po porodu se vrací Thalia, české fanoušky potěší Blackmore's Night a ve zcela novém formátu vydává album John Mellencamp.
Pokud se v pondělí 14. července vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Sharleen Spiteri - Melody (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop / soul

Sharleen Spiteri - Melody
Bylo jen otázkou času, kdy Sharleen Spiteri opustí (alespoň dočasně) své domovské Texas a vydá se na sólovou dráhu. Trvalo jí to dvacet let a nyní po třech letech nahrávání se konečně dostává na trh její debut "Melody". Podle prvních třech ukázek na jejích oficiálních stránkách se Sharleen Spiteri na tomto albu příliš neodklonila od hudby Texas a stylově se vrací k desce "White On Blonde" hodně ovlivněné soulem a rock'n'rollem šedesátých let. Sharleen Spiteri je samozřejmě autorkou i producentkou celé desky.


Three 6 Mafia - Last 2 Walk (Sony BMG)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: jižanský hip hop

Three 6 Mafia - Last 2 Walk
Jedna z nejdůležitějších hip hopových skupin amerického jihu Three 6 Mafia se vrací s novým albem poprvé od úspěšného roku 2005. V něm nejenže vydali poslední album "Most Known Unknown", ale především získali Oscara za píseň "It's Hard Out Here For A Pimp" z filmu "Hustle & Flow". Na novince "Last 2 Walk" opakují osvědčený recept z minulé desky a jižanský hip hop kombinují s crunkem, gangsta rapem a Memphis rapem. Album si vyprodukovali celé sami, ale nepohrdli spoluprácí například s Akonem, bratry Maddenovými z kapely Good Charlotte a samozřejmě s rapperem Project Pat, bratrem Juicy J. Three 6 Mafia nahráli na své MySpace.com čtyři ochutnávky.


Blackmore's Night - Secret Voyage (Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: folk / rock

Blackmore's Night - Secret Voyage
Britská renesančně rocková skupina Blackmore's Night nachystala sedmé řadové CD. Čerstvě připravená "Secret Voyage" má fanouškům přinést pestrobarevnou škálu hudebních chutí, kde se budou snoubit tradiční popěvky typické pro skupinu s moderními nápady. Na pultech obchodů na nás čeká folk-rocková deska, která obsahuje celkem dvanáct nových skladeb. Na internetovém portálu Amazon.com si můžete poslechnout ukázky všech nových písní.


Tricky - Knowle West Boy (Day After)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: trip hop

Tricky - Knowle West Boy
Třináct let po vydání debutního alba "Maxinquaye", které NME vyhlásilo jako debut roku, se trip hopová ikona Tricky vrací s osmým albem "Knowle West Boy". Tricky od svých začátků s Massive Attack ušel na solo dráze dlouhou cestu. "Knowle West Boy" je nápaditou fůzí trip-hopu, post punku a soulového popu a vedle vlastních Trickyho skladeb obsahuje i coververzi hitu Kylie Minogue "Slow". Jak zní nový Tricky po pěti letech, máte možnost zjistit pomocí krátkých ukázek na speciální stránce tohoto alba.


John Mellencamp - Life, Death, Love And Free (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: folk rock / blues

John Mellencamp - Life, Death, Love And Free
Ani dva roky nepotřeboval americký písničkář John Mellencamp k natočení další desky. Po "Freedom's Road" se hlásí s "Life, Death, Love And Free" a svým dylanovským folk rockem. Zatímco drtivou většinu předchozích desek si produkoval sám, tentokrát si k této činnosti pozval T Bone Burnetta, jež se v poslední době blýsknul například společným albem Alison Krauss a Roberta Planta. Album "Life, Death, Love And Free", z nějž tři ukázky naleznete na Mellencapově MySpace.com, drží ale jeden primát. Je historicky prvním albem, které vychází také v tak zvaném ΧΟΔΕ (CODE) formátu, což je vysoce kvalitní formát braný přímo z master pásků. Tento formát by měly přehrát všechny DVD přehrávače včetně těch v počítači.


Rudy Linka - Songs (Sony BMG)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: jazz

Rudy Linka - Songs
Pochází z Čech, má švédské občanství a trvale žije v New Yorku, to je jazzový kytarista Rudy Linka vydávající nové album "Songs". Jak bývá u Linkových nahrávek zvykem, i na tomto albu se objevují dva spoluhráči nadmíru kvalitní - basista Larry Grenadier (spolupráce s Brad Mehldauem, Johnem Scofieldem, Pathem Methenym) a fenomenální bubeník Paul Motion (Bill Evans, Keith Jarrett, Bill Frisell, Joe Lovan a další). Deset Linkových původních kompozic doplňuje známý standard "I Remember You" a celé album uzavírá skladba Keitha Jarretta z legendární "The Koln Concert" "Part IIc". Album bylo nahráno v New Yorku v Sear Sound Studiu v lednu tohoto roku.


NAS - NAS (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rap / hip hop

Nas - Untitled
Se svým desátým albem se hlásí matador hip hopu a rapu, new yorský rapper NAS. Toto album se původně mělo jmenovat "Nigger", ale s tímto kontroverzním názvem NAS dosti tvrdě narazil, jak u veřejnosti, tak u své nahrávací Def Jam. Z tohoto důvodu se rozhodl ho nepojmenovat vůbec. Při jeho nahrávaní se nespoléhal na v současné době profláknutá jména, i když pár známějších jmen na novince najdeme. Po jedné písničce si vyprodukovali Mark Ronson, Stargate či Cool & Dre společně s The Game. Ten si společně s Chrisem Brownem na desce i zazpíval a mezi dalšími zpívajícími hosty figurují Busta Rhymes, Keri Hilson či The Last Poetry. Obvyklé tři ukázky z desky "NAS" hrají na jeho MySpace.com.


Thalia - Lunada (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: latin pop

Thalia - Lunada
Mexická kráska Thalia se po porodu vrací v plné síle s novým albem "Lunada". Za dobu své kariéry prodala Thalia po světě více než dvacet miliónů nosičů a velkou popularitu zaznamenala i u nás v České republice. Album nabídne dvanáct nových písní, které producentsky zaštítil Emilio Estefan Jr. Thalia tentokrát vsadila především na coververze písní předních latinských či amerických hvězd a to hned v devíti případech; pouze tři písně jsou původní. Desku "Lunada" uvádí v tento okamžik již písnička "Ten Paciencia", kterou ze dvou nabízených skladeb jako singl vybrali samotní fanoušci. Tento singl společně s další písničkou z "Lunady" uslyšíte na MySpace.com Thalie.


Marquess - ¡YA! (Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop

Marquess - ¡YA!
Německá populární formace Marquess připravila pro posluchače nové a v pořadí již třetí řadové album. Tato skupina vydává nové desky co rok a novým počinem "¡YA!" své načasování jen potvrdila. Nástupce rok starého díla "Frenetica" obsahuje celkem třináct nových skladeb, jejichž ukázky si můžete poslechnout na MySpace profilu kapely nebo na německém portálu Amazon.de. Muzikanti svou tvorbu nyní obohatili o latinskoamerické perkusové rytmy a kromě dalších zajímavostí si jako hosta pozvali držitelku ocenění MTV Awards Lene Marlin, která se blýskla v songu "El Tren"


The Pogues - Just Look Them Straight In The Eye And Say... Poguemahone!! (Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: folk rock / keltský punk

The Pogues - Just Look Them Straight In The Eye And Say... Poguemahone!!
Bez The Pogues by už nebyl irský folk úplný. Fanoušci téhle kapely mající gloriolu legendy s napětím očekávají, zda se z jejich reunionu vyklube i nějaké nové CD. Zatím to tak nevypadá, a tak se budou muset spokojit pouze s lahůdkovou kolekcí "Just Look Them Straight In The Eye And Say... Poguemahone!!". Délka názvu alba, jakoby korespondovala s náplní titulu. Na pěti discích naleznete hned 109 písniček, z nichž většina doposud nikde nevyšla. Fanoušci se mohou těšit na demo nahrávky největších hitů, raritní živé nahrávky, b-strany singlů, nezveřejněné mixy, rádiové nahrávky BBC a nevydané písničky z dob nahrávání všech alb a to včetně doby ještě před prvním albem. Podrobný popis a moře informací o této kolekci naleznete zde a několik různých ukázek pak jak na webu The Pogues, tak i na jejich MySpace.com.


Code Red - Party Code (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: europop

Code Red - Party Code
Projekt Code Red, jehož původ sahá do Ruska, doslova ovládl celou Evropu. Stalo se tomu tak díky megahitu "Kunikuly", jenž hned vedle dalších známých skladeb najdete na novém CD "Party Code". Celkem se posluchači mohou těšit na dvanáct písní, včetně singlů "18", "Shut Up" a megamixu. Skupina nachystala zpěvné a melodické popěvky v angličtině i v ruštině. Má našlápnuto stát se dalším z platinových fenoménem jako například Tatu O-Zone či Karma.


Dále vychází:

Chet Baker - Jazz Profiles (Sony BMG)
Dennis Wilson - Dennis Wilson Forever DVD (Sony BMG)
Duke Ellington - Jazz Profiles (Sony BMG)
Finley Quaye - The Epic Years (Sony BMG)
Gil Evans - Jazz Profiles (Sony BMG)
PH Hammerfall - Masterpieces (M.A.B.Records)
Lil' Wayne - Tha Carter III/Rv (Universal)
Luis Miguel - Complices (Warner Music)
Miles Davis - Jazz Profiles (Sony BMG)
Penguin Cafe Orchestra - Broadcasting Fr (EMI)
Penguin Cafe Orchestra - Music From Peng (EMI)
Penguin Cafe Orchestra - Penguin Cafe Or (EMI)
Penguin Cafe Orchestra - Signs Of Life (EMI)
Penguin Cafe Orchestra - When In Rome (EMI)
Různí - American Teen (soundtrack) (Sony BMG)
Různí - Best Of Relaxing Music (Warner Music)
Různí - Léto je léto (Universal)
Různí - On The Beach 04 (Warner Music)
Stan Getz - Jazz Profiles (Sony BMG)
The Blues Brothers - The Blues Brothers - The Essentials (Warner Music)
Visací zámek - V.Z. Znovu zasahuje (EMI)
Visací zámek - Žofín (EMI)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY