Nezničitelná, ale ohraná energie

30.06.2008 05:00 - Kateřina Červenková | foto: facebook interpreta

Američtí Disturbed přišli s novou, již čtvrtou studiovkou "Indestructible". Na úkor nápaditosti tentokrát vsadili na tvrdost a neúprosnost. Senzace se ale nekoná. Kapela zůstává věrná svému osvědčenému zvuku a s nezničitelnou energií nám podsouvá svůj charakteristicky sekaný a hutný nu-metal.
7/10

Disturbed - Indestructible

Skladby: Indestructible, Inside The Fire, Deceiver, The Night, Perfect Insanity, Haunted, Enough, The Curse, Torn, Criminal, Divide, Facade
Vydáno: 02.06.2008
Celkový čas: 49:18
Vydavatel: Warner Music
Kapela na svých stránkách slibovala ještě temnější a tvrdší zvuk, než nabídla na předchozích deskách. Svému slibu víceméně dostála. K tomu výrazně přispěl zpěvák David Draiman, který si při nahrávání léčil traumata po havárce na motorce. Dychtivě vychrlil svým zvonivým hlasem veškeré negativní emoce. Disturbed proto řežou pekelně ostrou žiletkou. Typické tříštivé riffy, ve kterých skupina odsekává stejně drze jako, když puberťák mluví s rodiči, se zběsile zarývají pod kůži. Rány však okamžitě hojí zjemňující pasáže, jež nepatrně usměrňují těkavou neposednost a výbušnost.

Přestože však Disturbed usilovali o co nejtvrdší zvuk, paradoxně má podle mě jejich nová deska svojí kompozicí a formou nejblíž k jejich druhému, překvapivě jemnějšímu albu "Believe". Rozhodně ale nevyměkli, pořád snídají vajíčka na tvrdo. Velkým obloukem se vyhnuli utahanosti a nahrávka se valí s urputností a prudkostí kupředu. Nové album je komplexní a důmyslnou kolekcí kvalitního nu-metalu. Ale...

Oproti minulým plackám výrazně přibyla kytarová sóla, která zdobí téměř každou písničku. Zpočátku je to vítané zpestření, dokud vám ovšem nedojde, že mají všechny skladby až příliš podobné aranžmá. Jsou postavené na silných, řezaných riffech a hutném hudebním podkladu, které obklopují úderný refrén. Po povrchu prchavě kloužou působivé, leč ne moc zapamatovatelné melodie, které místy přecházejí v poněkud vyčpělé vyhrávky . Postrádám originální motivy a opravdu výrazné melodie.

Na předchozí alba Disturbed pokaždé zařadili něco, co by vybočovalo z řady. Někdy to byl zajímavý cover, jindy to byla akustická skladba. Tentokrát však uhnětli celou nahrávku ze stejné hlíny. A tak i singlovka "Inside The fire" postrádá drajv a nápaditost jiných hitovek a patří spíš k průměrnějším písničkám skupiny. Oproti ostatním skladbám na "Indestructible" nemá nic výjimečného, co by ji jednoznačně pasovalo do role favoritky.

Jak vidno, kapela nepřišla s žádnou časovanou bombou, která by se rozprskla na jedinečné hudební částečky a posadila na zadek nejen celé metalové osazenstvo. Nabídla však sama sebe tak, jak ji máme nejraději. Což je možná ještě lepší než zbytečné experimentování.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY