Záchranář z neznáma s kapsami pilulek

19.07.2008 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

"Something Like Jazz" byla prvotina, která představila Foolk, novou naději slovenské elektronické scény. Deska "Red Pills For Daddy" je nápaditá exkurze do mnoha zvukových rovin, v níž se objevují vytříbené prvky. Na netu zavěšená skladba "Bells" byla jen malinkým lákadlem na celé sousto.
8/10

Foolk - Red Pills For Daddy

Skladby: My Home, Bells, Smack The Funk, Crazy Swinger, Like A Surgeon, Message From Nowhere, Saint Michael, You Know, Six, Well Yeah, Quiet Ducking, Red Pills For Daddy, Akin
Vydáno: 19.05.2008
Celkový čas: 36:30
Vydavatel: Starcastic
Dušan Vančo je osamocená jednotka, která se schovává pod označením Foolk. První ukázkou jeho tvorby je čtyři roky staré minialbum "Something Like Jazz" vydané na německém labelu Node Records. Na svém debutu "Red Pills For Daddy" vstřebává to, co se za ta léta naučil, a na desce je mu spolehlivým hostem (a teď i na koncertech) DJ Lixx. Ve své hudbě si pohrává s velkou sortou hudebních inspirací a troufne si samplovat i některé velikány.

"My Home" je jen krátké zahřívání s vypůjčenými fragmenty "Mille Echi" Ennia Morriconeho. Lehce provařená "Bells" pro změnu staví na kytarovém samplu ze skladby "Viera" Laco Lučeniče. Slušná návnada, co říkáte? Foolk je z dnešního pohledu (pro někoho) klasickým laptopářem, který do nosné elektronické konstrukce vštěpuje nejčastěji prvky jazzu a pokukuje i po abstraktním hip hopu.

Dušan na "Red Pills For Daddy" s lehkostí kloubí mašinky, zručně posázené beaty, živé nástroje (flétna, trumpeta, kytara) a vytváří krátké mozaiky, v kterých se odráží současný pohled na mix hudebních scenérií. Nádech ruchu velkoměst, nočního života v klubech (techno budete hledat marně) a ranního aftergroovingu má poznávací znamení, která snadno zachytíte. Co se týče elektroniky, Foolk sahá po základech, které i s odstupem času stále fungují. Nesnaží se tedy být přehnaným experimentátorem balancujícím nad propastí a nechce šokovat za každou cenu.

Bonusy v CD-ROMu

Kdo propásl zavěšení na internetu, může si v enhanced sekci poslechnout nebo stáhnout remixové épéčko ke skladbě "Bells". Pokud si jej vypálíte, k dispozici je i přiložený obal. Remixová sestava je vskutku nápaditá, nechybí totiž Abuse, Karaoke Tundra & Peťo Tázok, Millex nebo vychytaná taškařice z rukou Ear Drum Kru. Těchto šestnáct bonusových minut by vám rozhodně nemělo uniknout.

Albová prvotina "Red Pills For Daddy" je povedeným kouskem zabaleným v digipacku. Foolk hudebně přesahuje nejednu hranici, ucelený koncept je podmanivý a nehrozí u něj, že se brzy opotřebuje. Necelých třicet sedm minut vás bude pravidelně lákat k návratu, stejně jako to činí ona povzbuzující pilulka.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY