Stále stejná, už nudná písnička

24.06.2008 05:00 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Kalifornští punkeři The Offspring vydali v červnu osmou studiovou nahrávku "Rise And Fall, Rage And Grace", která má otestovat, jak na tom kdysi slavná kapela vlastně je. Výsledek naznačuje, že krom letitých pecek už toho moc nezbylo, proč kytarové hitmakery ještě sledovat.
5/10

The Offspring - Rise And Fall, Rage And Grace

Skladby: Half-Truism, Trust In You, You're Gonna Go Far, Kid, Hammerhead, A Lot Like Me, Takes Me Nowhere, Kristy, Are You Doing Okay?, Nothingtown, Stuff Is Messed Up, Fix You, Let's Hear It For Rock Bottom, Rise And Fall
Vydáno: 16.06.2008
Vydavatel: Sony Music
Na úvod je třeba si ujasnit jednu věc: berou ještě někoho The Offspring? Před nějakými deseti lety to byly hvězdy, o které se kdekdo zajímal, měli hity bortící žebříčky a všichni si tehdy ještě pamatovali hymny "Self Esteem" a "Come Out And Play". A v roce 2008? Od poslední desky "Splinter", jež moc velkou díru do světa neudělala, utekly víc než čtyři roky, po něž se rozhodně nedalo říct, že by veřejnost zmírala touhou po novém materiálu. Naopak - neustálé ujišťování Dextera Hollanda, že už fakt brzy vyjde další album, mělo spíš vytouženou mánii nastartovat. Nestalo se.

Kapela moc dobře ví, že svá nejlepší léta má za sebou a že pokud chce svou partii dohrát se ctí, musí přijít s albem, které bude věrohodné. Věrohodné v očích jejích fans. Možná proto na něm The Offspring pracovali tak dlouho, nebo to aspoň tvrdí. Možná proto je "Rise And Fall, Rage And Grace" nahrávka vesměs průměrná. Kdyby vyšla v době doznívajícího hajpu pár let nazad, snad by měla šanci, dnes o tom lze ale pochybovat. Do Česka ještě mohou přijet na velký festival jako stars - ostatně u nás všechno trvá déle -, ale na víc asi pomýšlet nemohou.

Co dělá The Offspring tím, čím jsou? Především hlas Dextera Hollanda, který vám může lézt krkem a můžete jej nenávidět, ale těžko můžete zpochybnit, že to je poznávací značka stejně dobrá jako olympijské kruhy. Potud je vše v pořádku, to se na rockerech nezměnilo. Zůstal také jejich skladatelský, resp. hitmakerský potenciál - zkrátka i nadále umí napsat chytlavý refrén. "Kristy, Are You Doing Okay?", "You're Gonna Go Far, Kid" nebo "Fix You" jsou mainstreamové pecky s nepochybně žebříčkovým výhledem.

Jenže, jako obvykle, lze namítnout "ale". The Offspring jsou na "Rise And Fall, Rage And Grace" předvídatelní až běda. Nahrávka je postavená jako podle kopíráku - pár rychlých vypalovaček, nějaký oplodňovák, trochu sranda songů á la "Why Don't You Get A Job?" a je vystaráno. Chvilku chtějí znít jako Simple Plan, jindy jako Hoobastank či Nickelback. A to bolí.

Od skupiny, která má vyděláno, ale současně bojuje se zapomněním (což jim hrozí), bych čekal víc odvahy - buď radikální změnu, nebo jasný návrat ke kořenům, v tomto případě dřevnímu skate-punku. Nestalo se, kapela se vydala nejjednodušší cestou, totiž opakováním toho, co už dělala a spoléháním se na to, že starý recept snad ještě bude fungovat. "Rise And Fall, Rage And Grace" je obyčejná placka, která honí několik zajíců, ale žádného výjimečného nedožene.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY