Usherova sázka na jistotu

13.06.2008 14:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Hudební průmysl zažívá kruté časy, a tak i taková hvězda jako Usher musí všechny své kroky pečlivě zvažovat. Od prvního singlu až po poslední tón desky. Páté studiové album r'n'b hvězdy "Here I Stand" podle toho také vypadá. Pomohli mu s ním Jay-Z, Beyoncé či Lil Wayne a producenti Polow da Don nebo Jermaine Dupri.
6/10

Usher - Here I Stand

Skladby: Intro, Love In This Club, This Ain’t Sex, Trading Places, Moving Mountains, What’s Your Name, Prayer For You Interlude, Something Special, Love You Gently, Best Thing, Before I Met You, His Mistakes, Appetite, What’s A Man To Do, Lifetime, Love In This Club Part II, Here I Stand
Vydáno: 26.5.2008
Celkový čas: 74:04
Vydavatel: Universal
Poslední Usherovy desky "Confessions" se jen v Americe prodalo kolem deseti miliónů a zpěvák z ní vytáhl čtyři hity číslo jedna (včetně "My Boo" z bonusové edice). Na něco takového se zatraceně těžko navazuje, navíc po filmovém propadáku "In The Mix", který před třemi lety pořádně srazil cenu zpěvákových akcií dolů. Usher se ocitl ve stejné situaci jako Mariah Carey po "Emancipation Of Mimi" a podobně jako ona odpověděl deskou, která odmítá riskovat.

Vloni v listopadu Usherova firma vypustila na internet testovací skladbu "Dat Girl Right Here". Byla to jedna z nejpodivnějších věcí, které za poslední roky v popovém mainstreamu vznikly. Rozlámaný beat, švihlé syntezátorové pípání a Usher s Ludacrisem prohnaní přes podivný hlasový efekt. Srovnání snesla píseň snad jen s jiným Usherovým hitem - "Yeah!" před čtyřmi lety poslalo jeho kariéru do stratosféry. Firma si možná slibovala podobný efekt, ale "Dat Girl Right Here" byla příliš divná na to, aby se chytla v rádiích, ohlas byl nulový a Usherovo páté album plánované na Vánoce dostalo stop stav.

"Dat Girl Right Here" na desce nenajdete - prvním oficiálním singlem se v únoru stala skladba "Love In This Club". Pod skladbou je podepsaných hned šest autorů a hitmaker Pollow Da Don upravil produkci tak, aby ji mohla hrát rádia v co možná nejširším spektru. Povedlo se - z "Love In This Club" se stal konzumní hitík, který si ale za rok nejspíše nebude nikdo pamatovat. Zbytek desky je v podobném duchu. Je to dokonale zprodukovaný pop s Usherovým standardním výkonem, ale mezi baladami ("My Mistake", "Moving Mountains", "Something Special") a rychlejšími skladbami ("Best Thing", "What's Your Name", "This Ain't Sex") nenajdete nic, co by vybočovalo z běžného mustru. Neříkám, že to jsou špatné skladby, ale "Confessions" nabídlo víc. Jediný odvážnější moment najdete v "Trading Places", když se v druhé polovině ozve sólo na elektrickou kytaru.

"Here I Stand" nakonec dopadlo stejně jako výše zmíněné "E=MC2" Mariah Carey. Je to opatrná, tuctová deska, která sází na jistotu. To, co vzrušovalo na "Confessions", je pryč a na Usherovu pozici nejzajímavější postavy mužského r'n'b popu už dávno nastoupil Justin Timberlake.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY