Písničkový bulvár

23.07.2008 13:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

I v Česku začínají fungovat malá vydavatelství, která nejsou zabarikádovaná jen v undergroundu, ale vydávají také nahrávky, po nichž by měl chňapnout jakýkoli major. U Championship Records tak nedávno vyšla výtečná debutová eponymní deska čtveřice Sunset Blvd, která vám zaručeně zvedne náladu.
7/10

Sunset Blvd. - Sunset Blvd.

Skladby: All What U Want, Sweet And Sour Song, Insane Rhapsody, Mysterium, The Move, Night Ride, Feeling Of Leaving, Nigh And Day (feat. fLaPs), Young Proffesional, Spy, Meeting The Jungle, Time For Lullaby
Vydáno: 05.05.2008
Celkový čas: 47:25
Vydavatel: Championship Music
Zmíněný label má v poslední době vůbec štěstí na velmi povedená alba, "Small Monstrosities" Terezy Černochové i "Potápěči" Obří broskve patří mezi to nejlepší, co se v domácí hudbě za minulé měsíce událo. Sunset Blvd. z Litomyšle se mezi ně svou kvalitou bez problémů zařadí a díky až obrovské podpoře pražského Expresrádia, které si z nich udělalo téměř svou vlajkovou kapelu, se třeba dočkají alespoň uspokojivého komerčního úspěchu.

Formace, jejíž téměř všichni členové prošli kapelou Walk Choc Ice, vzala debutové album kompletně na svá bedra, včetně produkce, nahrávání a masteringu. Je to tudíž takové DIY, ale s profesionálním zvukem a vůbec celkovým výsledkem. Skupina v žádném případě nezastírá, že jejím hlavním cílem je skládat hitové písničky, které zaujmou v rádiích a zároveň roztančí posluchače na koncertech. A hlavní je, že tento záměr se jim bez problémů daří, aniž by kvůli tomu moc tlačili na pilu.

Sunset Blvd. se na svém debutu obracejí trochu do osmdesátek, na jejich zvuku nechali pečeť třeba Jamiroquai, Michael Jackson nebo domácí Monkey Business, oproti kterým jsou ale výrazně více písničkoví. Je to hodně funky, docela disco a naprosto pop. Pokud něco kapele chybí, je to originalita, až příliš stejný zvuk skladeb nahrávce více škodí než prospívá. Ale i to se snaží vyvažovat mírnými úkroky jinam. Kromě pro ně typicky znějících hitovek "Sweet And Sour Song" či "Insane Rhapsody" se tak na desce setkáte se slovenským (!) rapem v "Night And Day", téměř drum'n'bassového rytmu v "Meeting The Jungle" nebo kytarového nášupu v "Young Professional".

První řadovka Sunset Blvd. mimo jiné ukazuje, jak v současné době domácí trh nefunguje, když kapela, která má spousty potenciálních hitů, si sama na své triko musí nahrát desku a vydat ji u malého labelu. Velké vydavatelství by je díky případnému klipu a hlavně producentovi, jenž by přitlačil na větší zvukovou odlišnost jednotlivých skladeb, mohlo dostat pravděpodobně ještě o stupeň či dva výše. Ale i tak je "Sunset Blvd." kolekcí vydařených skladeb, které fungují dobře doma i živě.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY