Madonna a "Atentát" v Česku stále vedou

14.05.2008 20:46 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Česká rádia a české hudební obchody a jejich výsledky seřazené do hitparád vydávaných domácí pobočkou IFPI jen málokdy nabízejí tolik změn, aby se komentář psal lehce a s radostí. A jinak tomu není ani ve dvacátém týdnu roku 2008, vedou opět Kryštof v éteru a Madonna v prodejích.
Když jsme před lety na musicserveru s komentáři českých hitparád začínali, psal jsem je já. Poté se vystřídalo několik dalších komentátorů, ale protože jejich aktuální autor Mirek Böhm má na práci zrovna něco jiného, s radostí a dychtivostí jsem za něj zaskočil. Ne že by bylo o co stát.

Kryštof - Poločas / Best Of
© facebook interpreta
RÁDIA - Krajčovi Kryštof dokazují, že když se zrovna nesnaží o nejlepší skladbu své celé kariéry v podobě "Zrdcadlení", mají je rádia ráda, a tak je jejich zabijácká písnička na vrcholu podruhé za sebou. Na dvojce opět bubbblá Colbie Caillat, bronz si odnáší o příčku postupující Lenny Kravitz s "I'll Be Waiting", který si tak vyměnil pozici se stojícími a čumícími OneRepublic. Shayne Ward ukazuje budoucímu českému vítězi X Factoru, že by mohl třeba uspět i v hitparádách, šestku obsadila Madonna. Sedmé místo dokazuje, že čeští rádioví dramaturgové zcela ignorují hitparády v ostatních zemích a hrajou si to, co jim Češi nepřepnou, a tak se tam raduje Mutya Buena se singlem "B Boy Baby", jenž téměř všude jinde naprosto propadl, doma v Británii se vyhrabal jen na 73. příčku. Asi se v rádiových testech líbila Amy Winehouse v refrénu. O příčku níže stále krvácí lásku další hvězda z ostrovního X Factoru Leona Lewis, desítku pak uzavírají Chinaski a One Night Only.

Novinky máme v hitpošce pro tento týden jen dvě. Na 64. místě poměrně nečekaně debutuje francouzsko-izraelská zpěvačka Yael Naïm s písničkou "New Soul", která se dočkala úspěchu po uvedení v reklamě firmy Apple. I druhou novinku má na svědomí zpěvačka, jmenuje se Alison Sudol, ale vystupuje jako A Fine Frenzy. Její skladba "Almost Lover" se poprvé objevuje na pozici 83. Musím se zmínit také o novém singlu Coldplay "Violet Hill", jenž je ve druhém týdnu už dvaadvacátý.

Top 10 - rádia:
  1. Kryštof - Atentát
  2. Colbie Caillat - Bubbly
  3. Lenny Kravitz - I'll Be Waiting
  4. OneRepublic - Stop And Stare
  5. Shayne Ward - If That's OK With You
  6. Madonna - 4 Minutes
  7. Mutya Buena - B Boys Baby
  8. Leona Lewis - Bleeding Love
  9. Chinaski - Vakuum
  10. One Night Only - Just For Tonight

Madonna - Hard Candy
© facebook interpreta
PRODEJNOST - Můžeme si jen gratulovat, že v čele prodejního žebříčku v Česku zůstala Madonna a nesesadili ji jako v Británii Scooter. I další dvě medailové pozice se nezměnily, Nohavica a Hansard s Irglovou sbírají další cenné kovy. Čtvrtá pozice mě donutila zapátrat, cože to je deska "Kanikuly" od Různí. Inu, je to dvojcédéčková hitová kompilace, které s velkou radostí nakupují hlavně diskotékoví DJové. Na pětce je Lenny Kravitz, o příčku níže pak debutuje Lou Fanánek Hagen se sólovkou "Jevany", kterému její úspěch snad trošku zalepí ránu po nedobrovolném odchodu z tohoto světa jeho dlouholetého kolegy Františka Sahuly. Na sedmičce je Ewa Farna se svým "Tichem" a do zbytku Top Tenu se seřadily výběrové kompilace Lucky Vondráčkové, Kryštof a Svěráka s Uhlířem.

Kromě Fanánka se do prodejní padesátky probojovaly další tři novinky, i když všechny na hodně nízkých pozicích. Mariah Carey sice v Americe s přehledem prodejně válcuje Madonnu, u nás je ale ráda, že se dostala alespoň na 39. místo. Živé CD a DVD obnovené kapely Kreyson "Noc plná hvězd" startuje na čísle 43 a již roky vyčichlý projekt Era se s "Reborn" prodral přesně na číslo 50. Příští týden se těší na počtenou opět kolega Böhm, proto pro dnešek rozhodně žádné howgh!

Top 10 - prodejnost:
  1. Madonna - Hard Candy
  2. Jaromír Nohavica - Ikarus
  3. Glen Hansard / Markéta Irglová - Once OST
  4. Různí - Kanikuly
  5. Lenny Kravitz - It Is Time For A Love Revolution
  6. Lou Fanánek Hagen - Jevany
  7. Ewa Farna - Ticho
  8. Lucie Vondráčková - Pelmel 1993 - 2007
  9. Kryštof - Poločas
  10. Svěrák / Uhlíř - Hity a skorohity

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 20. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY