Video Jukebox 11/2008

02.05.2008 12:00 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Fenomén YouTube.com - video zdarma a pro všechny. Ale kdo se má v té hromadě vyznat? Pomůžeme vám v našem pravidelném Video Jukeboxu.

Does It Offend You, Yeah?
Does It Offend You, Yeah? - Epic Last Song
žánr: electro / punk / indie
info: oficiální web, MySpace.com

"Jsme jako Rage Against The Machine, ale zatím jsme ještě nehráli jen v ponožkách kolem našich ptáků, jako Daft Punk, ale s větším množství punku, a jako Devo, ale bez klobouků," definoval svou skupinu klávesák Does It Offend You, Yeah? Dan Coop v rozhovoru pro webzine This Is Fake DIY. To ale bylo ještě před tím, než debutová deska "You Have No Idea What You're Getting Yourself Into" názorově rozdělila hudební svět. U nás si vysloužila devítku, titul Alba týdne a možnost utkat se s další pěticí redaktorů v chystané makrorecenzi. Skladba "Epic Last Song" byla vybrána za čtvrtý singl z tohoto debutu.


Film School
Film School - Compare
žánr: alternative rock / shoegaze
info: oficiální web, MySpace.com

Film School vznikli na přelomu tisíciletí v San Franciscu okolo zpěváka Grega Bertense. V podstatě šlo o Bertensův one-man projekt, ve kterém čas od času vypomáhali členové Fuck či Pavement. Časem se ale vše ustálilo v klasické (alespoň co se sestavy týká) indie seskupení. Rok 2006 však nebyl pro skupinu příliš šťastný - Bertens byl po koncertu v Ohiu napaden, ve Philadelphii se pro změnu někdo vloupal kapele do dodávky a atmosféra natolik zhoustla, že po turné Film School v podstatě skončili. O rok později se ale Bertens v razantně pozměněné sestavě (basa, bicí, kytara...) s Film School vrátil třetím albem "Hideout". "Compare" je ochutnávkou právě z něj.


Delays
Delays - Hooray
žánr: indie / pop
info: oficiální web, MySpace.com

Aaron Gilbert z Delays ulítává ve spojitosti s třetí řadovkou skupiny "Everything's A Rush" na slůvku bigger. V nedávném rozhovoru se svěřil, že skupina je právě teď bigger než kdykoli předtím a že po vydání novinky budou ještě víc bigger, než jsou teď. Ale že to jim stačit stejně nebude, protože oni chtějí být ještě více bigger... A jaká že podle něj vlastně třetí řadovka Delays je? Prý prostě bigger. Nové písničky jsou svěží a refrény jsou, ehm, bigger. První singl z desky se jmenuje "Hooray" a dává mu v lecčems za pravdu - svěží je jak ranní porce Actimelu a refrén je... fakt bigger.


The Charlatans
The Charlatans - The Misbegotten
žánr: indie rock
info: oficiální web, MySpace.com

The Charlatans letos uzavřeli první desítku řadových alb. Placka "You Cross My Path" se zařadila do vlny hudba zdarma a byla volně ke stažení přes internetové stránky rádia XFM. Ještě příjemnějším zjištěním však byl fakt, že se The Charlatans také zařadili do vlny úspěšných návratů do formy. Tim Burgess a Mark Collins o třetím singlu z desky "The Misbegotten" prohlásili, že prvních dvacet sekund budeme lehce zmateni, ale po minutě už skladbě zcela propadneme. Takže berme stopky a schválně, jestli nekecají. Mimochodem, nemůžu si pomoct, ale já tam slyším New Order.


Václav Neckář
Václav Neckář - Lékořice
žánr: funky / experimental / hardcore
info: oficiální web, MySpace.com

Můj rodný Havířov na první máj připravil velkou show na svém "náměstí" - v krojích měla zahrát osmnáctičlenná formace veselých chlapců ze Šakvic Túfaranka, na Michala Tučného bylo v plánu vzpomínat u country-folkového pořadu Fešáci 3000 a v hlavním čase měl ovládnout pódium Václav Neckář se svými Bacily. "Havířov, město mladých," říkalo se... Haha. Ne, nebyl jsem tam. Ale u tvorby tohoto Video Jukeboxu jsem si řekl, že bych za to Vaškovi a jeho roznožce, kterou tak skvěle vystřihl na letošních Andělech, měl nějak splatit dluh. A když už máme ten měsíc zamilovaných, tak jak jinak, než vzpomínáním na jeho věhlasný způsob léčení lásky. P. S.: A věřte, nevěřte - Václav Neckář má vážně profil na MySpace.com.


Je libo přídavek?
Blood Red Shoes - Say Something, Say Anything (žánr: indie rock / grunge)
The Long Blondes - Guilt (žánr: new wave / pop)
The Metros - Last Of The Lookers (žánr: punk / funky / rockabilly)
The Black Ghosts - I Want Nothing (žánr: electro / pop)



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY