Nebojte se lidovek

30.04.2008 05:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Komunisté sice do jisté míry pokřivili hudební vkus českého národa, ale přesto i v téhle době nalezneme spousty zajímavých desek, které stojí za to si připomenout. Alba "Zpívání" a "Zpívání při vínečku" Hany a Petra Ulrychových a Javorů mezi ně bezesporu patří.
8/10

Hana a Petr Ulrychovi & Javory - Zpívání / Zpívání při vínečku

Skladby: CD 1 - Prolog - Vy hudci, Vínečko bílé, Padá, padá rosenka, Má maměnka neví, Smutný večer, Vyletěl pták, Navařila škvařenky, Když sa buček zelená, Na horách Studénky, Ty velické zvony, Vyrostly v zahrádce tri ruže, Pime chlapci pime víno, Rež rež rež, Putovali hudci, Když jsem šel z Hradišťa, Na petrovských dolinách, Šak si bože pěkná - Když sem sa narodil, V širém poli studánečka, Mikulecká dědina, Chvála Bohu že sem sa narodil, Epilog - Byli ludé byli
CD 2 - Keby nám to vínečko umrelo, Zapadá měsíc za huménko, Píjali sme po dni - Chválabohu má ženičko - Kdo vínečko rád pijává, Vzkázala mě má milá, Mamičko, mamičko - Daj ně Bože synka, Ej, moselas to, moja milá - Proč ty nám šenkérečko nenaléváš, Lepší je vínečko nežli voda - V tej Pavlovskej dolině - Pil sem včera pijem dneska, Eště vínko nevykyslo - Vinohrady, Vinohrady - Vínko, vínko, Na tých panských lukách, Když na vojnu verbovali, Aj ženy, ženy, Zahrajte ně, husličky, V nedělu, to se rád napiju, Kdes byl Janku, Kdybych já byl selským synkem, Stojí dívča pri šenkýši - Červené vínečko - V zeleném háji, Vínečko ne voda
Vydáno: 2007
Celkový čas: 41:20 + 47:52
Vydavatel: Supraphon
Těžko říct, kde by byl dnes Čechomor a vůbec popularita moravské lidové hudby nebýt Hradišťanu a Hany a Petra Ulrychových s Javory. Patrně nebudu daleko od pravdy, když napíšu, že ve své době bylo velmi málo domácností, kde nebyla ani jedna deska Ulrychových. Vedle tradiční "Sejdeme se na Vlachovce" totiž byli nejen zajímavou alternativou lidové hudby, ale především experimentátory s ní. Nebáli se moravské lidovky uchopit nově, neotřele a k tomu přidali i vynikající muzikantské a pěvecké podání. Označení Ulrychových a Javorů legendami české hudební scény pak jistě nebude příliš nadnesené a není proto divu, že jejich desky, které vyšly původně pouze na vinylu, nyní vycházejí i na CD.

Vydavatelství Supraphon již nějaký čas postupně vydává všechny desky Ulrychových kompletně remasterované na CD - vždy spojí dvě LP v jeden dvoudiskový titul. Spojení desek "Zpívání" z roku 1982 a rok mladší "Zpívání při vínečku" bylo více než logické. Obě alba mají nejen podobný název, ale i díky krátkému časovému odstupu jsou provázána hudebně. Zajímavostí ovšem je, že zatímco na prvním CD je členem Javorů i Jiří Pavlica, na dalším už jej nenajdete.

Když je člověk malý, cpou do něho lidové písničky horem spodem, až je začne lehce nenávidět. Ale posléze nastane období, kdy jim většina začne opět přicházet na chuť. Ať je to při jakékoliv příležitosti (na oslavě, u táboráku...), vždy nakonec na ty lidovky dojde a zpívají je všichni. Zkrátka jsou tak nějak v nás, jsou naší součástí. A je úplně jedno, odkud pocházejí - jestli z Moravy nebo Čech. Proto můj obdiv patří všem, kteří se starají o to, aby tyto písničky nezapadly. A starají-li se o to takovým excelentním způsobem jako Ulrychovi na těchto dvou deskách, pak je to samozřejmě o to lepší.

Petr Ulrych v komentáři k první z desek napsal: "Jde o mizející člověčí radost ze ZPÍVÁNÍ bez mikrofonu, obyčejným hlasem, ale za to opravdově, upřímně a ze srdce. Jestli tu radost na naší desce objevíte, třeba jen v jedné písničce, nenahráli jsme ji zbytečně." Osobně si myslím, že právě tahle radost prostupuje oběma deskami v celém svém rozsahu a o nějaké zbytečnosti nemůže být rozhodně řeč. A jestliže měly smysl původní desky, pak o jejich reedici to platí dvojnásob.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY