Hořkosladká koketérie madam Ciccione

28.04.2008 00:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Madonnina novinka je posluchačský oříšek a její fans se budou přít, kde je ukryta pravda. Tvrdohlavá zpěvačka si opět šla svou cestou a vytvořila silnou desku, která má mnoho tváří a texty hned několik významů. Podobně jako název "Hard Candy". Nenechte se ale odradit, Madge ví, co dělá.
8/10

Madonna - Hard Candy

Skladby: Candy Shop, 4 Minutes (feat. Justin Timberlake & Timbaland), Give It 2 Me, Heartbeat, Miles Away, She's Not Me, Incredible, Beat Goes On (feat. Kanye West), Dance 2night, Spanish Lesson, Devil Wouldn't Recognize You, Voices
Vydáno: 28.04.2008
Celkový čas: 56:21
Vydavatel: Warner Music
Poslední dobou toho Madonna stihla požehnaně, kromě nového alba vyslala do světa třeba svůj režijní debut "Filth And Wisdom". Ostatně první poslechy "Hard Candy" mohou mít odrazující účinky a na mysl vehnat úvahy, že zpěvačka se věnovala všemu možnému, ale samotné natáčení nechala především na pozvaných spolupracovnících. Prvotní zdání ale klame. Co se klamavého názvu týče, album je jako cucavý bonbón mnoha chutí, ačkoli se přikláním k variantě překladu slangového označení pro náctileté dívky, jež se nechají fotit pro pedofily v rouše Evině.

Kontroverze, to je hlavní odpichový Madonniny novinky. Zapomeňte na vše, co bylo na posledních deskách, a vyhrabte bezejmenný debut nebo "Bedtime Stories". Odtud totiž vede její směrování k "Hard Candy". Hodně do toho promlouvají dva teamy, jeden vedený Pharellem Williamsem a jeho The Neptunes a na druhé straně Timbalandova banda. Pokud jste ale skočili na lep tvrzení, že to bude čistě hiphopová deska, hned si vlepte políček. Jasně, je zde slyšet to, co dělají The Neptunes nebo čím se masožravě rozpíná Timbalandova mašinérie, ale dojde i na špinavý miamský sound, disko a funky z konce sedmdesátých let a počátku osmdesátých (viz "She's Not Me"). Devizou jsou i promakané beaty a minimalistické prvky.

Nejsilnější momenty startuje chystaný singl "Give It 2 Me" následovaný nadupanou linií s "Heartbeat", "Miles Away", "Incredible" nebo spoluprací s Kanye Westem "Beat Goes On". Po druhém skoro duetu s Justinem "Dance 2night" "Hard Candy" zpomaluje a zcela bez okolků vyčuhuje vynikající "Devil Wouldn't Recognize You". "Spanish Lesson" je starou známou (volné pokračování "Spanish Eyes" z "Like A Prayer"?) a "Voices" je lehce kýčovitý závěr. Každé protočení cédéčka vám přinese nové významy a spojnice na to, co nám Madonna za ty roky ze sebe nabídla. "Hard Candy", i když se to na první poslech nezdá, je hodně vyrovnaná a koncepčně dotáhnutá záležitost, ke které pasuje do očí bijící vulgárnost, ležérnost a "kontroverze".

Madam Ciccione nezklamala a koketuje se všemi, kteří jí na "Hard Candy" skočili a užívají si tento její skok do relativně nových vod. Takové výzvy Madonnu vždy bavily a sama ví, že se nemusí bát, že by ji tento tah nevyšel.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY