Techno Energy na turné

04.11.2000 17:42 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Techno Energy
© facebook interpreta
Třetího listopadu se vydává na cestu po českých, slovenských a maďarských klubech tour s názvem Techno energy. Residenty tohoto turné jsou DJ Pavel Krejdl a DJ Agent, kteří se bez obav dají označit za zásadní osobnosti české klubové techno scény.

Agent je jedním z Djů, který pomáhal spoluvytvářet techno scénu v Čechách. Do svých energických setů často zakomponovává experimentální tracky, skladby se složitější strukturou a breakové rytmy. "Výhradně hraju to, co se mi líbí. Zní to jako samozřejmost, ale u nás je stále spousta těch, kteří si desky kupují podle jména nebo na základě různých žebříčků. Já dám jen na obsah." Přesto byste v Agentově kufru našli nejvíc kousků od Gaeteka, Ollivera Ho, Surgeona, Adama Bayera, Steva Stolla nebo něco ze Slovenska. Kromě Djingu se pokouší o vlastní produkci, kterou tvoří stejně jako jeho sety experimentální a náročnější materiál. Vlastní studio už má Agent sice kompletně zařízené, ale s vydáním vlastních tracků chce ještě chvíli počkat. V letošním létě namixoval DJ Agent kompilaci Techno energy 9 pro label Nextera. Právě touto kompilací je inspirované název našeho turné.

Pavel Krejdl začal hrát v roce 1993 a kromě toto, že je považovaný za vůbec prvního techno Dje v Praze, napomohl ke vzniku a rozvoji techno scény v celých Čechách. Slyšet jste ho mohli snad ve všech českých klubech nebo v Německu, Rakousku a v Chorvatsku. Jeho sety jsou energické, progresivní a hypnotické, v menších klubech by vás ale neměl překvapit ani tech house. Specifické je především Pavlovo mixování - zakládá si na dlouhých mixech, často používá tři gramofony, s oblibou mixuje do protirytmů a občas dojde I na scratching. Djskou raritou je jeho pověstný dvanáctihodinový set, do kterého se vešlo 220 tracků. Tahle vysoká laťka mu ale nestačí - set, který potrvá 24 hodin a bude naživo přenášený přes internet, už se připravuje.

Pavel Krejdl i Agent jsou společně s dalšími českými Dji členy volného seskupení Czech Techno DJs, které se již více než dva roky sdružuje okolo hudebního serveru Czech Techno. Jsou také residenty a spolutvůrci nejúspěšnější klubové techno party roku 1999 Connect yourself.

Na turné po Maďarsku a Slovensku se po boku Pavla Krejdla na místo Dje Agenta objeví mladý a talentovaný DJ Smaf. DJ Smaf se stará hlavně o techno scénu v západních Čechách. Gramofony si sice koupil už před čtyřmi lety, ale za začátek Djské dráhy považuje až plzeňskou party "West Trance", která proběhla v létě 1998. Při svých vystoupeních často sáhne po deskách od producentů Surgeona, Heiko Lauxe nebo Jaceka Sienkiewicze, z širšího pohledu hraje minimalistické techno. "Mám rád, když každý zvuk jako akce má svojí reakci. Mezi jednotlivými deskami mě baví hledat souvislosti a vhodné spojky jako mezi větami," říká Smaf o svém mixování.

Hosty Techno Energy tour bude také celá řada DJs jako Dodo (Sk); J.a.z.z.y., Matrix, Vojtech, Bady a další.

Zajimavý design plakátů i obalu kompilace Techno Energy 9 vytvořil jeden z nejzajímavějších českých grafiků Jiří Spurný, který se podílí na řadě grafických designů určených pro tanečních scénu např. Série designů pro party Connect yourself, některé z návrhů na Space Pussies a Material Gain.

Rozpis turné:

03/11 Bratislava - Extreme club - DJs Pavel Krejdl, Smaf, Dodo (Sk)

04/11 Maďarsko - Gyor - Zoom club - DJs Pavel Krejdl, Smaf, Dodo (Sk)

17/11 Chodov u Karlových Varů - klub Big Hit - DJs Agent, Pavel Krejdl + J.a.z.z.y.

18/11 Česká Lípa - MD Crystal - DJs Agent, Pavel Krejdl + Matrix

18/11 Praha - Karlovy lázně - Paradogs - DJs Agent, Pavel Krejdl + Vojtech

24/11 Příbram - klub Sklep - DJs Agent, Pavel Krejdl + Martinek

25/11 Most - klub N-joy - DJs Agent, Pavel Krejdl + Bady


DOPORUČENÉ ČLÁNKY