Zaprodaná revoluce

22.04.2008 05:00 - Ondřej Michal | foto: facebook interpreta

Melodičtí punkeři Anti-Flag přicházejí tento rok s novým albem. Po "For Blood And Empire" se jedná již o druhý počin vydaný v péči velkého vydavatelství. Žádné zásadní změny v přístupu však nečekejte, kapela svůj prapor revoluce nese stále pevně vztyčený vzhůru.
6/10

Anti-Flag - The Bright Lights Of America

Skladby: Good And Ready, Bright Lights Of America, Vices, Rome Is Burning, If You Wanna Steal, No Warning, Split In The Face, We Are Lost, Go West, Smartest Bomb, Shadow Of The Dead, Be Afraid, Tar And Sagebrush
Vydáno: 25.03.2008
Vydavatel: Sony Music
Parta aktivistů z amerického Pittsburghu Anti-Flag stojí seřazena pod vlajícím rudočerným praporem už poměrně dlouho. Již před lety si vydobyla renomé svojí nekompromisní kritikou amerického establishmentu, sociálních poměrů ve Spojených státech a v posledních letech především nesmlouvavým postojem k vojenské invazi do Iráku.

Na kapele byla již od samého začátku pozoruhodná kombinace pop-punkové chytlavosti a líbivosti s radikálními myšlenkami obsaženými v textech. Právě se zmíněnou hudební přístupností měli odjakživa někteří lidé problém. "Zkuste se na to dívat z jiného, než pouze hudebního hlediska," říkal jsem jim. "V případě Anti-Flag hrají texty důležitou roli a nelze je ignorovat," bránil jsem.

Když předposlední album "For Blood And Empire" vydali pod mocnými křídly velkého vydavatelství, obhajoba už nebyla tak jednoduchá. Spousta fanoušků kapelu obvinila ze zaprodanosti a kalkulu. Muzikanti se tehdy hájili, že díky tomuto kroku dostanou možnost šířit své myšlenky a názory většímu publiku. Na tom něco bude, když si uvědomíme, že dokonce i scénou respektovaní folk-punkeři Against Me! se po dlouhém přemlouvání upsali velké značce.

"The Bright Lights Of America" je producentsky nejdotaženější album, jaké kdy skupina nahrála, a podle zvuku lze soudit, že zároveň také nejdražší. Práce odvedená v kvalitním a jistě nikoliv laciném nahrávacím studiu je na výsledku patrná. Dotažené aranže, účast dětského pěveckého sboru, učesaný precizní zvuk, to jsou hlavní body, které stojí za to vypíchnout. Bohužel se kamsi vytratila charakteristická důvěryhodnost a přesvědčivost. Na věci mnoho nezmění ani to, že se kapela na promo fotkách tváří, jako by se světová revoluce měla rozhořet každým okamžikem.

Na letošní placce Anti-Flag udělali velký krok. Zdali to byl krok správným směrem, toť otázka. Samozřejmě se nedá očekávat, že se budou na věky potácet v temném undergroundu, na druhou stranu je jistá hranice, která by se překračovat neměla. Tedy pakliže jste kapela kritizující současný systém, nadvládu peněz a stavíte se do role levicových aktivistů. Mohlo by se totiž stát, že si za nějaký čas budete cintat pentli a nikdo vám neuvěří ani nos mezi očima.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY