Video Jukebox 09/2008

18.04.2008 12:00 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Fenomén YouTube.com - video zdarma a pro všechny. Ale kdo se má v té hromadě vyznat? Pomůžeme vám v našem pravidelném Video Jukeboxu.

Black Kids
Black Kids - I'm Not Gonna Teach Your Boyfriend How To Dance...
žánr: indie rock
info: oficiální web, MySpace.com

Tahle parta je z Floridy a jelikož za velkou louží mají problém s používáním některých slovních spojení, mají i Black Kids problémy se svým názvem. "Ale může to být i zábavné - například když nás čekají na letišti a drží ceduli se jménem naší skupiny," obhajoval výběr názvu před NME bubeník Kevin Snow. Jedno z nejčastěji vyzdvihovaných indie jmen tohoto roku tak paradoxně bývá hodně často modifikováno či obcházeno. Black Kids to ale neřeší, jméno si je prý vybralo samo a oni tady jsou od toho, aby lidi tancovali. A aby natrhli všem ostatním prdel... Pitchfork i NME jim to žerou a debutový singl "I'm Not Gonna Teach Your Boyfriend How To Dance With You" je důkazem toho, že oprávněně (a taky toho, že s výběrem názvů mají Black Kids problém tak nějak všeobecně). Počátkem roku skupina podepsala smlouvu s Almost Gold Recordings a v současné době pracuje na debutové desce.


The Last Shadow Puppets
The Last Shadow Puppets - Standing Next To Me
žánr: indie rock
info: oficiální web, MySpace.com

Británie je přímo posedlá dvojicemi songwriterů. Začalo to u Lennona a McCartneyho, pokračovalo přes Morrisseyho a Marra či Squirea a Browna a naposledy se historie zopakovala u The Libertines. Že by projekt Alexe Turnera z Arctic Monkeys a Milese Kanea z The Rascals byl dalším pokračováním téhle nekonečné pohádky? Z počátku to vypadalo, že se Miles Kane jen sveze na Turnerově talentu, ale s každou další ochutnávkou z alba "The Age Of Understatement", které vychází již v pondělí 21. dubna, je zřejmé, že jde o plnohodnotnou spolupráci, ve které ani jeden z indie kohoutů neplní roli Robbieho Williamse z tak trochu jiného dua Chambers / Williams. Oba se výborně doplňují. Tohle je živá akustická verze chystaného druhého singlu "Standing Next To Me".


Hush The Many (Heed The Few)
Hush The Many (Heed The Few) - Revolve
žánr: folk / zouk
info: oficiální web, MySpace.com

"Často to není až tak moc o hudbě, jak by mělo být. Je tu hodně chytrých žurnalistů, kteří skládají dohromady věty, které jsou nepochopitelné... Něco si přečtete a je to zcela matoucí - nevíte, jestli je to dobré, nebo špatné," postěžovala si v jednom rozhovoru Alexandra Brown, která má v Hush The Many (Heed The Few) na starosti basu a polovinu zpěvových linek. Tak já je teda raději nerozebírám a nechám za ně mluvit jejich hudbu. Tohle je druhý oficiální singl skupiny a napsal jim ho snad Thom Yorke poté, co zhlédnul pětkrát za sebou "Lásku nebeskou". Takhle nějak by totiž zněli zaláskování Radiohead...


Beggars
Beggars - The Future
žánr: indie rock
info: oficiální web, MySpace.com

Beggars jsou z Readingu a jsou dostatečně drzí na to, aby si vzali do parády písničku Leonarda Cohena. Zároveň jsou ale dostatečně schopní a talentovaní, takže ji dokázali někam posunout a vložit do ní i něco svého. Svou urputností připomínají mladého Boba Dylana, místy tíhnou k psychedelickým výlevům i hitovým ambicím á la The Beatles v nejlepších letech, ale nejvíce ze všeho připomenou pohodové feťaky z The Libs. Takže když to sečteme, máme tady hitové revolucionáře, kteří jsou schopní nést prapor celé střední třídy. Na takové soudy je sice zatím brzo, ale chce to kus odvahy a odhodlání vrhnout se do světa s Cohenovskou trpkou vizí: "Give me back the Berlin wall / Give me Stalin and St. Paul / I've seen the future, brother: / It is murder." O téhle partě ještě uslyšíme - zatím první singl v květnu, debut by mohl přijít na řadu někdy na podzim.


Premier
Premier - Hrobař
žánr: rock
info: oficiální web, MySpace.com

Přesně podle hesla To je blbý, to se bude líbit prorazila svého času tahle pecka přes Pergnerkou zachraňovanou hitparádu Eso. Ta samá Pergnerová pak ale pomohla skupině Premier k největšímu trapasu hudební kariéry, když společně s ní nazpívala coververzi pohádkového megahitu "Hlupáku najdu tě" - kdo nepamatuje, může se rozvzpomenout například tady. To už bohužel bylo blbé tak moc, že to ani vtipné nebylo. Ale "Hrobař" je králem české rockové písně s nadsázkou... Jedna vlaštovka jaro nedělá, ale i tak sakra potěší, ne?


Je libo přídavek?
The Last Shadow Puppets - My Mistakes Were Made For You (žánr: indie rock)
The Whip - Trash (žánr: electronica / pop)
Los Campesinos! - Death To Los Campesinos! (žánr: indie / pop)
These New Puritans - Swords Of Truth (žánr: electronica / shoegazing)


PS: Správná odpověď na otázku z minulého Video Jukeboxu zní, že oním pizzožroutem je Dev Hynes aka Lightspeed Champion. Na přání autora nejrychlejší správné odpovědi přidávám odkaz na home-made-video k písničce "Beatsteak" jeho českolipské kapely Czech Out. A jelikož byl zvědavý na názor, tak jen dodám, že by to chtělo méně cestovat po Thajsku a více času trávit ve zkušebně...o) Jo, a trochu to voní po "Teen Spirit"... Hodně štěstí do budoucna, chlapi.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY