Pro Mňágu není nic složitý

24.10.2000 03:30 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Mňága a Žďorp za svou kariéru natočila už spoustu desek. Nyní se na trhu objevila ta prozatím poslední s názvem "Nic složitýho". Složitá sice není, ale dobrá, to rozhodně je.
7/10

Pro Mňágu není nic složitý

Skladby: Písnička pro tebe!, Goin' blind, Matahari, Vlak družby, Nic složitýho, Zameten, Vločky, Mezi ozubenými koly, O malým durmánkovi, Pomalu se večer blíží, Kouřím a čekám, Je tma, Tolikrát, Půjdeme se projít.

Kupte si nové album Mňágy a Žďorp Nic složitýho za skvělých 366,- Kč na CD nebo 186,- Kč na kazetě!

Celkový čas: 41:33
Mňága a Žďorp si za dobu svého působení na české hudební scéně vytvořila slušnou základnu fanoušků a kdybyste se na ně zeptali spousty dalších lidí, odvětí vám, že Mňága je super. Na nové desce sice úplně super není, ale stále je hodně dobrá.

Minulá deska "Chceš mě? Chci tě!" mě překvapila svou kvalitou i uceleností, a tak jsem byl zvědavý, jak dopadne další deska, současná "Nic složitýho". Navíc bych se klidně mohl označit za fanouška, protože mám doma vše, co dosud vydali (kromě DDDD reedice "Made In Valmez"), takže mám o jejich dosavadní tvorbě docela slušný přehled. Tedy doufám :).

Stručně řečeno je nová deska o něco horší než ta minulá. Naštěstí však jen o málo. Zatímco na "Chceš mě? Chi tě!" si chlapi z Mňágy s písničkami a jejich aranžmá více hráli, na novém albu se písničky od začátku dokonce vezou ve stejném duchu a zvuku. Naštěstí jim však nechybí typická mňágovská melodičnost, zajímavé nápady v textech a kapela už je také za fází, kdy žádná písnička nemohla mít pod tři minuty, takže ani nemá čas nudit. Právě v těchto krátkých hitovkách totiž Mňága vždy vynikala. Prostě nic složitýho.

Úvodní "Písnička pro tebe" se stala docela velkým hitem, často hraným na mnoha rádiích, na což kapela není v poslední době až zas tak moc zvyklá. Ale každopádně je jakákoli jejich písnička v rozhlasovém éteru příjemným osvěžením. Podobně hitovými písničkami jsou i následující "Goin' Blind" (angličtina je mimochodem jen v refrénu) a můj osobní favorit "Matahari" s neuvěřitelným refrénem "Matahari letí nad Kalahari...". Na albu se také nachází písnička snad s nejdepresivnějším textem, jaký kdy kapela měla - "Zameten" je totiž o tom, jak je člověk zabit, naporcován a "...zameten". Ruku v ruce však s textem jde i opravdu depresivní hudba. Pozitivní na desce je však skutečnost, že žádná písnička není špatná, všechny se dobře poslouchají a nebudete mít nutkání posunout ji na další, což se u některých starších desek kapely ("Bajkonur" je typický příklad) stávalo docela často. A pokud máte rádi Dire Straits, určitě se vám bude líbit písnička "Kouřím a čekám", která kytarou, zpěvem a aranžmá tuto kapelu připomíná až neuvěřitelně, aniž by se ovšem jednalo o vykrádačku.

Mňága na nové desce opět ukázala, že stále dokáže stvořit chytlavé písničky, které si bude prozpěvovat celá rodina, aniž by to však bylo jejich prvotním cílem. Je trošku škoda, že zvuk po minulém albu opět "zestárl", ale pokud kapela svou hudbu tak cítí, těžko něco namítat.

Album: Mňága a Žďorp - Nic složitýho
Hodnocení: 7/10
Celkový čas: 41:33
Skladby: Písnička pro tebe!, Goin' blind,


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY