Jak lvové bijem o mříž

12.04.2008 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Pro jednou si odpusťme napodobeniny, které se sice tváří jako velmi naštvané a pěkně ostré partičky (ale přitom jejich videa protáčí komerční hudební stanice a každý fuck je vymazán). S pokřikem "Punk is not dead!" je tu ze severní Moravy kapela Punk Floid a jejich čtvrtá deska "Tvůj boj".
4/10

Punk Floid - Tvůj boj

Skladby: Váš svět, Ájééé, Líh ze slív, Tvůj boj, Óda na gyros, Splín, Vím že..., Na pokraji komatu, Realita, Cirhóza pečene, Negativní, OSA Nostra, Nevěřím
Vydáno: srpen 2007
Celkový čas: 27:19
Vydavatel: Cecek Records
Na žánrových webech jsou recenze alba "Tvůj boj" napěchované superlativy (a pravopisnými chybami, to sem ale nepatří). Pokud lidé pozorně sledující českou punkovou scénu tvrdí, že Punk Floid je v žánru naše špička a jejich aktuální počin deskou roku, není důvod jim nevěřit. Když neudělím plný počet hvězdiček - což se na výše zmíněných místech stalo nejednou (a již předem nižší hodnocení avizuji) -, stejně pravověrné punkery neodradím a budu se muset akorát připravit na několik nadávek v diskuzi. Co už, život je boj.

Jakožto rozenému cynikovi a skeptikovi mi nasrané punkfloidí texty přijdou trochu legrační (ale pozor, pár fórků se opravdu povedlo) a stereotypní, ale chápu, že se chlapi nechtějí zpronevěřit svému názoru. A oni ho mají! Nasazení a energie jim vydrží po celou hrací dobu dvaceti sedmi minut, tady opravdu žádné slaďáky nenajdete.

Trochu zamrzí brutální pravopisné chyby v jinak vydařeném bookletu. Společně s jistou monotematičností nebo, chcete-li, konceptem alba ("Je to hnus, každý den/ jsem čím dál víc znechucen") jde ruku v ruce jednotvárnost písniček: tvrdím, že těch muzikantských fórků a zpestření ve zvuku a tempech mohlo být víc, takhle se posluchač uvyklý barvitější hudbě nudí a ztrácí. Ale opakuji, abych nebyl špatně pochopen - snad to k žánru patří a to, co tam má být, tam je. Osobně čekám ale od hudby trochu víc než konstatování, že je to tu všechno na piču, a proto se půjdeme ožrat.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY