Video Jukebox 06/2008

28.03.2008 12:00 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Fenomén YouTube.com - video zdarma a pro všechny. Ale kdo se má v té hromadě vyznat? Pomůžeme vám v našem pravidelném Video Jukeboxu.

The Raconteurs
The Raconteurs - Salute Your Solution
žánr: alternative rock
info: oficiální web, MySpace.com

Název skupiny The Raconteurs by se podle výkladového slovníku dal přeložit jako ti, kteří excelují ve vyprávění anekdot. Když ale v Austrálii přišla místní kapela s tím, že již tento název používá, přejmenovala se parta kolem Jacka Whitea (ehm, neviděl někdo Meg?) a Brendana Bensona pro australský trh na The Saboteurs, což sedí mnohem více. Za zmínku stojí i to, že rytmickou sekci si kluci vypůjčili z The Greenhornes, což skupině okamžitě vyneslo označení superkapela. "Salute Your Solution" je pilotní singl druhého alba "Consolers Of The Lonely", které vyšlo 25. března. Pokud máte rádi staré dobré nePC kompjútry, doporučuju navštívit také oficiální webové stránky skupiny.


British Sea Power
British Sea Power - No Lucifer
žánr: indie rock
info: oficiální web, MySpace.com

British Sea Power jsou zapálení fandové fotbalové Slavie. Dokonce jí věnovali i část aktuálního alba, protože svou novinku "Do You Like Rock Music?" příblížili těmito slovy: "Je o záplavách na Canvey Island, ekonomické migraci, Slavii Praha, bolesti srdce a o apokalypse. Jo, a ještě o chaluze velké a wrestlerovi Shirley Crabtreeovi, který byl přezdíván Velký taťka (v originále to není až tak šmoulovaté - Big Daddy)." Singlem "No Lucifer" staví British Sea Power pomník jedinečné Neónové Bibli, což znamená, že pokud vás tahle pecka nechytne, minimálně vás donutí sáhnout po loňské řadovce Arcade Fire. Prostě v tomhle případě nemůžete prohloupit.


Holy Fuck
Holy Fuck - Lovely Allen
žánr: electronica / lo-fi / rock
info: oficiální web, MySpace.com

Experimentální kapela z Toronta, která se dle svých slov snaží dělat moderní elektronickou hudbu bez použití klasických prvků moderní elektronické hudby: "Je to ohromně vzrušující. Někdy vám vylezou zvuky řádně nahlas, monstrózně, jindy zase potichu, tajuplně, komorně. Tohohle se na jiných vystoupeních nedočkáte. Všechno je tam předpřipravené." Během koncertu tak není nouze o speciality, kdy skupina třením filmu o 35 mm filmový sekvencer napodobuje zvuk gramofonové jehly drtící ohraný vinyl. Ačkoli se ze všeho napsaného může zdát, že tohle bude solidní experimentální úlet, platí pravý opak. Skladba "Lovely Allen" je ze druhé řadovky "LP", která vyšla loni na podzim.


These New Puritans
These New Puritans - Elvis
žánr: electronica / shoegazing
info: oficiální web, MySpace.com

"Co se týká hudby a textů, jsme úkladní vrahové," popisují sebe sama These New Puritans. Tahle čtyřka z britského Southendu dle svých slov vášnivě nesnáší The Smiths i The Beatles a v životě neslyšela ani o Stounech, ani o Led Zeppelin (asi mají štěstí na výběr článků v hudebních časopisech, protože o reunionu Led Zeppelin se toho napsalo fakt hodně). Na druhou stranu se jim dost líbí americká hiphopová scéna a inspiraci jim dodává Wu-Tang Clan či Frank Zappa. Hm, a Král? O něm napsali tuhle písničku, která je z lednového debutu "Beat Pyramid".


R.E.M.
R.E.M. - Supernatural Superserious
žánr: alternative rock
info: oficiální web, MySpace.com

Že by se R.E.M. kousli a ještě jednou šli do sebe? Pilotní singl z novinky "Accelerate", která vychází již v pondělí 31. března, zavání tou starou známou energií a osobitostí, která ze Stipea a spol. byla cítit ještě v I.R.S. letech. Pecka "Supernatural Superserious" je dle Stipeových slov o děsivých a ponižujících věcech, které se jim staly v mládí a které je provází celý život. Pokud mají v plánu R.E.M. svěřovat se stejným způsobem i na zbytku desky, nemám s tím nejmenší problém a začínám se těšit. O tom, jestli tomu tak opravdu je, se můžete přesvědčit s předstihem na iLike.com stránkách skupiny, kde je nové album "Accelerate" komplet k poslechu.


Je libo přídavek?
Be Your Own Pet - The Kelly Affair (žánr: punk rock / garage rock)
Portishead - Machine Gun (žánr: trip hop / psychedelic)
Guillemots - Get Over It (žánr: indie rock)
The Teenagers - Love No (žánr: pop)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY