Necelých 70 minut live show? Pche...

21.03.2008 19:03 - Tomáš Tenkrát | foto: facebook interpreta

Na Barbadosu je tato diva tak vážená, že slaví její státní svátek - Den Rihanny. Jak moc Barbadosané vědí, co dělají, jsme se šli přesvědčit do pražské HC Sparta Arény, kde nám měla diva ukázat, zač je toho r’n’b loket. Leč nestalo se, a tak se dá mluvit pouze o zklamání.
Rihanna
© Archiv
Když hrála kulturní velvyslankyně Barbadosu před rokem u našich slovenských sousedů, šuskalo se, že to byla výtečná show a jedna z nejlepších koncertních akcí roku. A já jsem se proto logicky těšil na její vystoupení pražské. Ovšem silně mi zmrazil náladu nejen mráz, ale hlavně ukrutně dlouhé čekání před arénou. Start koncertu byl avizován na 19:00, jenže v tento čas se teprve začalo pouštět dovnitř. Tísnění několika tisíc lidí venku nechápu, v hale se totiž už zhruba hodinu nic nedělo, čili proč byly brány nesmyslně otevřeny až takto pozdě, mi zůstává záhadou.

Velký kus davu, který se pomalu vcucával dovnitř, přišel o předskokana. O Terezu Kerndlovou. O jeden z nejotřesnějších zážitků, co se vám při vystoupení naživo může dostat. Tereza, ještě s výpomocí poměrně schopných tanečníků, si odhýkla svých dvacet minut slávy před zataženým pódiem, doprovázena hudbou z playbacku a s hlasem, kterému vypomáhal halfplayback. I tak to naší vyslankyni do Eurosongu několikrát ujelo a písně "Orchidej" či "Have Some Fun" byly tou nejryzejší nudou. A reakce publika? Žádná. Ani potlesk, ani pískot, ani nic. Tereza přišla a odešla, kdyby ale vynechala ten příchod, vůbec nic by se nestalo. Možná, že by si toho nikdo ani nevšiml.

Rihanna
© Archiv
Rihanna přišla na pódium v devět hodin. Bíla plachta se sesunula a zatraceně sexy zpěvačka se spolu se svými tanečníky, kterým nechávala překvapivě hodně prostoru, spustila "Break It Off". Potěšila mne kompletně živá kapela včetně bubeníka, což nebývá zrovna pravidlem. Pokud jste ale zkoumali pódium déle, zjistili jste, že je vlastně dost střízlivé s nenápadnými světly a neobsahuje nic, co by mohlo upoutat pozornost. Rihanna začala méně známými kousky a návštěvníkům se nějak nechtělo dávat najevo nadšení, o rukách nad hlavou nemůže být ani řeč. Chladné publikum se tak zmohlo hlavně na zvednutý mobil a natáčení nebo focení. Jsem zvědav, kdy všem konečně dojde, že na ty fotky se stejně nedá nikdy dívat a není na nich nic vidět a že videa s chraplavým zvukem, který nestihne zachytávat mikrofon, také nemají zrovna památeční hodnotu. Už aby to bylo.

Pěvecky byla Rihanna excelentní a to i přesto, že ji zdatně sekundovaly vokalistky. Nejlepší moment koncertu se momentální r'n'b královně povedl při dvou baladách "Hate That I Love You" a hlavně "Unfaithful", při které seděla na schodech a s růžovým boa kolem krku a jako by s rozervaným srdcem se sžila s každým tónem. Mezi písněmi zvolávala výkřiky typu, že miluje Prahu, že miluje všechny fanoušky, co přišli, a že je šťastná. A já říkám ano, věděl jsem, že to s tím Chrisem Brownem je blbost, že miluje fanoušky z Prahy. Ty hloupé fanoušky z Prahy, kteří dají devět set korun za hodinový koncert, při kterém se Rihanna téměř po celou už asi viděla na hotelu. Netvářila se totiž zrovna přesvědčivě. Za to já jsem přesvědčen. O tom, že ji to nebavilo.

Rihanna
© Archiv
Když už se konečně začaly valit provařené singly z rádií, tak se lidé chytli a atmosféra byla adekvátní. Kolovrátkové "Please Don't Stop The Music" opepřila sestavou na kovových tyčích a následující "Shut Up And Drive" zase praporky označující cíl a napodobující jízdu na motorce. Nutno dodat, že i při všech těch tanečních kreacích a běhání pořád dokázala bezchybně zpívat. Snad jen zvukař se mohl trochu probrat a dát ji více nahlas, protože leckdy její hlas zanikl pod tíhou nástrojů. Respektive kytary, která zbytečně "ječela" a navíc ji měl v ruce showman, co si zřejmě myslel, že je na metalovém fesťáku, a tak při každé možné příležitosti spustil bezhlavé sólo. Některým písním to dodalo rockový feeling, jiné to zruinovalo.

Nečekaně brzy se z dancehallových rytmů vyklubala "Umbrella", pódium zahalily deštníky, celá hala křičela nadšeně "text" a Rihanna mávala na rozloučenou. Písnička se překulila do reagge podoby a slečna, ze země rumu zaslíbené, zmizela. Po necelých sedmdesáti minutách koncertu. To je jednoduše trapné, až ostudné za ty peníze, které požaduje. Nedávno byl v Praze Akon a hrál přes dvě hodiny, přičemž celý koncert se bylo na co dívat a co poslouchat. Rihanna to odflákla a to by se na téhle úrovni stávat nemělo.

Rihanna, Tereza Kerndlová, HC Sparta Aréna, Praha, 20.3.2008


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY