Slyšeno v předstihu: Niceland - Little Black Book

19.03.2008 18:00 - Václav Trávníček | foto: facebook interpreta

NIceland - Little Black Book
© facebook interpreta
Vítěz loňského ročníku soutěže Coca-Cola PopStar Michal Motyčka aka Niceland přijde v dubnu s debutovým albem. Ponese název "Little Black Book" a mladý písničkář se na něm představí ve třinácti písních.

Kdo Nicelandovu hudbu neznal ze zmíněné soutěže, mohl ji ochutnat na akustickém turné skupiny Kryštof, kde se nadějný kluk s kytarou představil v roli předskokana. Úkolem producenta Yardy Helešice (ex-Support Lesbiens) bylo přenést na desku atmosféru písní právě z jejich živého provedení. A dlužno dodat, že svoji práci odvedl s přehledem. S příchodem do studia měl Michal připraveno něco kolem čtyřiceti písní, z nichž do konečné podoby vykrystalizovalo třináct. Debut tak neobsahuje například "It Has To Be That Way" nebo "Best Of All Kisses Goodbye". "Pokud jste smutní, že se na album nedostaly, vězte, že je s trochou snahy dříve či později budete moci taky slyšet," poznamenal na jejich adresu Niceland.

Třináct skladeb doplňuje položka nazvaná "Say Something", kterou tvoří ševelení lidských hlasů. V bookletu bude místo textu tohoto tracku uvedeno telefonní číslo, po jehož vytočení budou moci fanoušci nechat Nicelandovi vzkaz, který písničkář vyvěsí na svých webových stránkách.

NiceLand - Rozhovor 3
© Sony BMG
Kromě tohoto zpestření, nebo chcete-li přidané hodnoty k hudbě samotné, tvoří nahrávku elegantně sestavené písně. Niceland se ukázal jako talentovaný skladatel, který umí napsat písničku svižnou a odsýpající a vzápětí sednout ke klavíru tak, že neztratí tvář. Jestliže se chcete držet některých promo materiálů a přirovnávat jej k Jamesi Bluntovi, pak tak můžete činit jenom co se techniky zpěvu týče. Vším ostatním je totiž rozený folkař, žijící a skládající ve 21. století. Niceland nezapře talent, takže snese srovnání s tuzemskou špičkou podobných písničkářů, jako je Selfbrush nebo (u nás žijící) James Harries. A chcete-li se vydat do zahraničí, pak vzpomeňte jméno Damien Rice. "Little Black Book" je rozhodně příjemným překvapením a jednou z nejoriginálnějším českých desek prvních měsíců roku 2008.

Koneckonců, názor si můžete udělat již brzy sami. Deska vychází 7. dubna a přinese následujících čtrnáct položek: Leave Me Out, Sanity, Daddy Needs This, Now That You’re Here, Lost In Enrcyption (Back To You), Belief, Shining, On The Floor, Tightly, Come On, Waterfall Flow, Song Owned, Say Something, Homes.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY