Hop a je tu prasopes

09.03.2008 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Jsou písničky, u nichž vám hned naskočí i film, v němž byla píseň použita. Někdy si jedno bez druhého ani nelze představit. Jsou ovšem i snímky a v nich skladby, které zapadly prachem zapomnění, anebo to prostě nevyšlo a písnička se neujala. Oba případy najdeme na výběrovém albu "Hitparáda filmových melodií".
3/10

Různí - Hitparáda filmových melodií

Skladby: Znala panna pána, Pane, vy jste vdova, Já hledám štěstí, Já se znám, Buďme na sebe hodní, Lásko má, já stůňu, Má mě ráda, Jen tak, Krása skrývaná, Saxana, Do věží, Paganini, Radost až do rána, Mít tě, Což takhle dát si špenát, Nápadníci, Jak svět přichází o básníky, Detektiv, Severní vítr, Křídla, Lásko, amore, V tom, Sladké mámení
Vydáno: 01.02.2008
Celkový čas: 60:47
Vydavatel: Supraphon
Na disku "Hitparáda filmových melodií" v hrozitánském obalu je jen jedna skladba z třiadvaceti z šedesátých let ("Má mě ráda" z "Dámy na kolejích", zpívá Karel Gott) a nevím, proč se na mnohé skvosty z této dekády zapomnělo. Těžiště je především ve filmových melodiích ze sedmdesátek a následující desetiletky. Jediným kritériem bylo použití v českém bijáku, takže tu vedle sebe máme opravdové hity, které nestárnou, s písněmi, jež jsou přinejmenším zvláštní a pocházejí z filmů (především známých a hustě reprízovaných v televizi) kolísavé úrovně.

Pět kousků vyšlo na CD vůbec poprvé, což je asi tak všechno pozitivní, co se dá u "Hitparády", navazující na celou supraphonskou edici, říct. Jsou tu nesporné a notorické pecky, co zafungují na každém večírku napříč generacemi ("Sladké mámení", "Severní vítr", "Lásko má, já stůňu", "Znala panna pána" a z recese snad "Což takhle dát si špenát", "Saxana" a "Pane, vy jste vdova"), ale jinak nuda, nuda, šeď, šeď, vrcholící trojicí titulkových skladeb z básnické série.

Těžko se dá u této kompilace konstatovat, že by se nějak obzvlášť povedla, natož aby byla reprezentativní. Je nesourodá, má nepěkný obal a půlka skladeb je o ničem. Na retro mejdan se může hodit, ale připravte se na časté použití tlačítka skip.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY