Diva s odhaleným pupíkem

04.03.2008 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Mariah Carey zaznamenala možná už nečekaný návrat do velkého světa albem "The Emancipation Of Mimi". Následovalo úspěšné turné, o jehož věrné zachycení se pokouší koncertní DVD "The Adventures Of Mimi". Vítejte na bombastické americké show! Milovníci špinavých kytar čelem vzad!
6/10

Mariah Carey - The Adventures Of Mimi

Skladby: It's Like That, Heartbreaker, Dreamlover, My All, Shake It Off, Vision Of Love, Fly Like A Bird, I'll Be There, Fantasy, Don't Forget About Us, Always Be My Baby, Honey, I Wish You Knew, Can't Let Go, One Sweet Day, Hero, Make It Happen, We Belong Together, Butterfly Reprise
Vydáno: 19.11.2007
Celkový čas: asi 165 minut
Vydavatel: Sony Music
Ačkoliv je nový DVD počin Mariah Carey "The Adventures Of Mimi" dost obsažný (a to až tak, že si vyžádal prostor dvou disků) a po technické stránce je také na velmi slušné úrovni, přeci jen po zhlédnutí více než dvou hodin obrazového a zvukového záznamu zůstávají v divákovi smíšené pocity. Proti pěveckému výkonu umělkyně nemáme vůbec nic, ale možná by to chtělo popracovat trochu na vkusu a soudnosti.

Celý zaznamenaný koncertní večer je vyveden jako velká americká show, třpytivá, blýskavá a nezřídka také patřičně kýčovitá. Scéně vévodí velká "M" a kde se dá, objevují se nápisy "MIMI", "MC", motýlci a další propriety spjaté s osobou Mariah. Zpěvačka podává famózní interpretační výkon, o tom žádná, se svým pětioktávovým hlasem umí pracovat a patřičně jej prodat. Na kontě má také slušnou řádku hitů a diváci Kaliforňané se chytají velmi dobře, takže atmosféra vystoupení je povedená.

Dobrým nápadem se ukázalo být míchání původních verzí skladeb s remixy, to dodává koncertu šťávu, i když se hiphopové a dance vsuvky do živého hraní a zpěvu dodávají ze záznamu (i s obrazem na velkoplošné projekci). Když se hvězda potřebuje převléci, diváky hecuje MC za pultem, jsou tu i skvělí hosté Boys II Men, předsunutá menší scéna a spousta tanečníků. Pro diváka a posluchače, jemuž lahodí velké sirupovité balady nebo taneční kreace u zábradlí na schodech, jsou to hody, avšak je to ono pověstné kočičí zlato z pouti. Navenek se leskne a pod nátěrem se skrývá velké nic.

Nikdy bych nevěřil, že to napíšu u recenze DVD, ale zásadním problémem "The Adventures Of Mimi" je pupík zpěvačky. Mariah je sice docela kočka, ale, mezi námi, není to už žádná mladice (první hit před osmnácti lety…) a postavu na to, aby se neustále odhalovala, už taky nemá. Divákovi oči pořád obsedantně sklouzávají na břicho a další holé partie Mimi a říkáte si, že to není úplně v pořádku. Podivný dojem získáte i u sledování bonusových dokumentů, které se zvrhly na mistrovství světa v pochlebování šéfce. Film ze zákulisí i stupidní hříčka "Lovers And Haters" (režie Spike Lee!) vzbuzují zdání, že Carey je, s prominutím, naprostá trubka.

Ale abychom nekončili tak břitce: v bonusech je jedna zábavná vychytávka, a sice šest písní jako karaoke. Pokud na to máte hlas (nebo X faktor), můžete svým vokálem zkusit jedinečnou Mariah nahradit.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY