Když byl Jackson ještě zombie

25.02.2008 13:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Většina dnešních mladých zná Michaela Jacksona už jen jako úchyla, který má asi rád malé kluky a ukrývá se před světem. Reedice "Thrilleru", nejprodávanější desky všech dob, je dobrou šancí i jim ukázat, že byly doby, kdy byl Jackson především muzikant, zpěvák a tanečník. A génius.
8/10

Michael Jackson - Thriller (25th Anniversary Edition)

Skladby: CD - Wanna Be Startin' Somethin', Baby Be Mine, The Girl Is Mine, Thriller, Beat It, Billie Jean, Human Nature, P.Y.T. (Pretty Young Thing), The Lady In My Life, Vincent Price Excerpt From Thriller Voice-Over Session, The Girl Is Mine 2008 (With will.i.am), P.Y.T. 2008 (With will.i.am), Wanna Be Startin' Somethin' 2008 (With Akon), Beat It 2008 (With Fergie), Billie Jean 2008 (Kanye West Mix), For All Time
DVD - Billie Jean, Beat It, Thriller, Billie Jean (From Motown 25: Yesterday, Today And Forever)
Vydáno: 11.02.2008
Celkový čas: 77:15 + 28:36
Vydavatel: Sony Music
Předně: je zřejmé, že nová edice pětadvacet let staré desky má především zkusit nastartovat comeback byvšího krále popu. To ale neznamená, že by připomenutí nahrávky a její doplnění novými verzemi a DVD bylo od věci. Původních devět skladeb má totiž své místo v historii populární hudby pevně zapsané, ostatně celému fenoménu "Thrilleru" jsme se na musicserveru věnovali už v článku Čtvrtstoletí Jacksonova "Thrilleru".

Většina Jacksonových příznivců i těch, co prostě chtějí mít "Thriller" v poličce, ale určitě nejvíce zajímá přidaná hodnota, kterou s sebou nová reedice nese. Pětice remixů/nových verzí a jedna skladba z původních nahrávacích sessions desky, jež byla dopracována až koncem minulého roku. Stojí za to? Inu, jak co.

Hned tři kousky má na svědomí will.i.am, šéf Black Eyed Peas a vytěžovaný producent. U "The Girl Is Mine" použil původní domácí demo, tudíž naprosto ignoroval party Paula McCartneyho, přidal svůj rap i zpěv a spíše než remix stvořil úplně jinou skladbu. "P.Y.T. (Pretty Young Thing)" pak s původní nahrávkou také nemá společného téměř nic, jedná se v podstatě o novou píseň. Zcela opačným směrem se pak pustil v "Beat It", kterou jen doplnil novými zvuky a zpěvem Fergie, ale jinak skladbu nechal v podstatě netknutou. Nijak zvlášť se nedařilo ani Kanye Westovi, jehož remix "Billie Jean" pouze vypustil signifikantní basovou linku a přidal na smyčcích.

Oběma slavným producentům nečekaně vypálil rybník Akon, jenž ve zcela nové verzi "Wanna Be Startin' Somethin'" ponechal vše, co dělalo píseň skvělou, a ještě ji doplnil výtečnou klavírní linkou. Zcela po zásluze se právě tahle pecka stala singlem (kromě Británie, kde vyšla jako singl "The Girl Is Mine"), jen škoda, že Jackson s Akonem neudělali klip, protože by to mohl být opravdový hit.

Tři verze reedice

Reedice "Thrilleru" vyšla hned ve třech edicích, které všechny obsahují CD a DVD, liší se pouze balením. Dvě obyčejné se různí obalem, který vychází buď z původní verze, nebo má takzvaný zombie cover. Luxusní limitka má rozšířený booklet s více fotkami a je v pevném papírovém obalu.

Celý nový "Thriller" pak uzavírá balada "For All Time", která by byla příjemným béčkem kteréhokoli singlu, jen je prostě moc obyčejná. Asi i proto se nakonec na původní desku nedostala.

Bonusové DVD už je jen bonusem, protože trojice videoklipů a vystoupení z oslavy vydavatelství Motown, kde Jackson v "Billie Jean" poprvé předvedl svůj moonwalk, snad už viděl každý. Kolik rozhovorů, materiálů z natáčení klipů a dalších materiálů mohlo dévédéčko obsahovat...

Výroční reedice "Thrilleru" je příjemné připomenutí slavné desky. Jen je škoda, že novými verzemi byli pověření výhradně američtí producenti z r'n'b a hiphopové branže, kterým se navíc zrovna moc nedařilo. Na druhou stranu by jejich jména u remixů mohla přitáhnout mladší posluchače k původním devíti skladbám. Ty totiž i po letech ukazují, jakými byli Jackson a producent Quincy Jones vizionáři a že společně vytvořili nejen komerčně úspěšnou, ale i nadčasovou desku. Původnímu "Thrilleru" bych dal devítku, bonusům šest. Přiložené dévédéčko a hezké balení to zaokrouhlí na osm.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY