Mnoho pohledů, jedna myšlenka

19.02.2008 13:00 - Ondřej Michal | foto: facebook interpreta

Ačkoliv Trent Reznor své Nine Inch Nails před časem rozehnal, neopomněl skladby z posledního řadového alba "Year Zero" předhodit jiným hudebníkům ke zremixování. Nutno říct, že při výběru interpretů měl šťastnou ruku, a tak mohla vzniknout tato pestrá hudební přehlídka.
8/10

Nine Inch Nails - Y34RZ3R0R3M1X3D

Skladby: Gunshots By Computer (Saul Williams Remix), The Great Destroyer (Modwheelmood Remix), My Violent Heart (Pirate Robot Midget Remix), The Beginning Of The End (Ladytron Remix), Survivalism (Saul Williams Remix), Capitol G (Epworth Phones Remix), Vessel (Bill Laswell Remix), The Warning (Stefan Goodchild Feat. DouDou N'Diaye Rose Remix), Meet Your Master (The Faint Remix), God Given (Stephen Morris And Gillian Gilbert Remix), Me, I' m Not (Olof Dreijer Remix), Another Version Of The Truth (Kronos Quartet and Enrique Gonzales Muller Remix), In This Twilight (Fennesz Remix), Zero Sum (Stephen Morris And Gillian Gilbert Remix)
Vydáno: 26.11.2007
Celkový čas: 71:16
Vydavatel: Universal
Stejně jako u všech vydaných řadových alb, tak i v případě "Year Zero" Trent Reznor dodržel tradici a nějaký čas po vydání přišla na řadu i kolekce remixů. V souvislosti s Reznorovým vztahem k přepracovaným verzím jeho skladeb jsem mu vždy trochu zazlíval, že nikdy tak docela nenaplňoval podstatu remixu. Ačkoliv svá díla ochotně nechával přetvářet druhé, přednost měli zpravidla lidé z jeho okolí, respektive studioví spolupracovníci. Z velké části se jednalo o lidi, kteří se zároveň podíleli na tvorbě původních verzí. Ostatní interpreti byli jaksi až na druhé koleji. Tohle pravidlo už na "Y34RZ3R0R3M1X3D" neplatí. S nabídkou remixování svých skladeb se Reznor dokonce obrátil i do řad fanoušků. Na "Y34RZ3R0R3M1X3D" se mu podařilo dát dohromady sestavu doslova hvězdnou a na finálním výsledku to je také patrné.

Nikoho jistě nepřekvapí, že je tu zastoupen hiphoper Saul Williams, a to hned dvakrát ("Gunshots By Computer" a "Survivalism"). O Reznorově producentské spolupráci na jeho aktuální desce toho bylo v nedávné době napsáno víc než dost. Vzhledem k předskakování na části loňského evropského turné nepřekvapí ani zařazení smíšeného kvarteta Ladytron. Ti si vzali do prádla věc "The Beginning Of The End". Fanoušci, před časem nejspíš již definitivně se rozpadnuvších klasiků New Order, ocení dvojici skladeb "God Given" a závěrečnou "Zero Sum" v podání projektu The Other Two. Za ním se neskrývá nikdo jiný než Stephen Morris a Gillian Gilbert.

Kdesi na pomezí ambientu a minimal techna se nachází věc "Me, I'm Not" ve skoro čtvrthodinové úpravě vzniknuvší ve zvukové dílně Olofa Dreijera, jinak poloviny švédského dua The Knife. V hodně experimentálním duchu, s uši rvoucím zvukem houslí v úvodní pasáži, na něj navazuje "Another Version Of The Truth", kterou předělal Enrique Gonzalez Müller společně s Kronos Quartet. Do offbeatové mlhy z rozostřených šumů, zvuků a ruchů zahalil Rakušan Christian Fennesz původně vcelku rytmickou "In This Twilight".

Od desky složené ze samých remixů asi nikdo nemůže očekávat nějakou výraznou celistvost či pospolitost. To ostatně nebývá u takových kompilací ani účelem. To už spíš různorodost, pestrost. Právě to "Y34RZ3R0R3M1X3D" beze zbytku splňuje. Jde o to, že se tady sešla celá řada vynikajících muzikantů ze zcela odlišných hudebních oblastí čerpajících ze zcela rozdílných kořenů. Pořekadlo "co člověk to názor" tu jednoznačně platí. Jedno společné však skladby přeci jenom mají: ačkoliv se v některých případech jedná o poměrně odvážná pojetí, přesto se tvůrcům podařilo zachovat myšlenku původní předlohy.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY