Oslava v duchu odpoutané electro gotiky

11.02.2008 15:25 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

"Five Years Of Lifetime". Tak zněl oficiální podtitul oslav Depressive Disorder, kteří završili své první polovičně kulaté výročí fungování na české scéně. Natěšeným fandům v Brně zahráli nové skladby a čekala na ně i zcela nová videoprojekce. Neztratila se ani jejich typická koncertní energie.
Depressive Disorder, Brno, 09.02.2008
© Mirek Hájek
Cestou do Brna jsem s Pavlem Zelinkou z Rádia Akropolis řešil, jak dnes původní gotickou scénu brakuje omladina a nechává ji mutovat do trendy emo oblečků a účesů. Když však někomu z mladších ročníků pustíte klasiky jako The Sisters Of Mercy, budou nevěřícně zírat a tápat, o koho vlastně jde, prostě to nejsou žádní Tokio Hotel. A když jsem dorazil do slušně zaplněného klubu Favál, nečekaně jsem tam postřehl podobný střet hard zastánců a těch, kteří jsou spíše emo; k hudební atmosféře temně táhlých elektronických ploch to ale pasovalo. Všichni s určitou nervozitou vyhlíželi na pódiu hrdiny české electronic body music Depressive Disorder. Večer sliboval nejenom nové skladby, ale i čerstvě sestavenou videoprojekci z dílny Jana Matulíka a Václava Seidla.

Depressive Disorder, Brno, 09.02.2008
© Mirek Hájek
Patrik Lev a Radim Čáp zvolili pro oslavu pátých narozenin svého fungování záměrně domácí půdu, kde mají slušnou základnu fanoušků. Pódium se místy potápělo do výrazně sytých barev světel a kouřové clony, takže samotná projekce se občas vytrácela. Po úvodní "Ultima Ratio" se rozjela pro Depressive Disorder typická energií napumpovaná show, přičemž rytmicky výraznější kompozice po chvíli zkrotila až jedna z novinek - jednalo se o "Apology". Překvapivě zazněla polovina tracků z prvního dema "Near To Death", z nichž jasně vyčnívala darkhymnická "Endless", ta se dočkala proměny v téměř tanečně nadupaný opus nepřesahující rámec klasičtější formy ebm. Naopak atypicky v setlistu chyběl pilotní singl "My Decay" z oficiálního debutu "Ultima Ratio".

Depressive Disorder, Brno, 09.02.2008
© Mirek Hájek
Velké změny se dočkala i "Blind" ze zatím posledního CD "In Depth", kdy původní verze byla načechrána klavírní linkou. Druhá novotou zavánějící věc "On The Ground" nenechala nikoho pochybovat, že by na chystané desce snad Depressive Disorder chtěli nějak ustoupit z cíle být tahounem i mimo hranice Česka. "Silent Killer", "Underneath" a "Blasted" fungovaly i bez kytarových riffů, poslední zmíněnou doplnil vokálem i jeden rozvášněný fanoušek. Po první várce přídavků si publikum vyžádalo ještě další nášup a repete se dočkala "Genocide". Depressive Disorder nechali na pódiu kus sebe a mohli odcházet nadmíru spokojení, tak dlouhý set jen tak nevidí.

Depressive Disorder, Brno, 09.02.2008
© Mirek Hájek
O to složitější úlohu převzali dýdžejové z Weyland Yutani Syllabi, kteří museli nalákat svým hudebním výběrem tancechtivé zpět k pódiu. Buď aby dováděli do rovných rytmů synthi scény od našich západních sousedů, nebo aby dosledovali promeškané videoprojekce Depressive Disorder. Na parketu bylo narváno až v momentech, kdy se šáhlo po oblíbených Depeche Mode (výběr však nespoléhal jen na ně).

Oslava se Depressive Disorder dost povedla. Ukončili jí jednu etapu, ta složitější s novým albem jim teprve začíná. I tentokrát potvrdili, že jim patří pevné místo na naší scéně a brzy by mělo dojít na jedno dodatečné narozeninové překvapení nejenom pro věrné fandy.

Setlist: Ultima Ratio (Intro), TV-Freak, Genocide, False Regret, Underneath, Apology, Blind (Classic Vocal Version), Human Depression (Instrumental), Endless, Victim, Reality, On The Ground, Blasted, Near To Death, Clouds (Instrumental); přídavky: Silent Killer, Total Chaos, Genocide

Depressive Disorder, Favál, Brno, 9.2.2008

Fotogalerie:

Depressive Disorder, Brno, 09.02.2008
© Mirek Hájek

Depressive Disorder, Brno, 09.02.2008
© Mirek Hájek

Depressive Disorder, Brno, 09.02.2008
© Mirek Hájek

Depressive Disorder, Brno, 09.02.2008
© Mirek Hájek


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY