Slyšeno v předstihu: Goldfrapp - Seventh Tree

24.01.2008 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Goldfrapp - Seventh Tree
© facebook interpreta
Světem kolují dvě informace. Jedna tvrdí, že novinku "Seventh Tree" do oběhu v předstihu vypustili sami Goldfrapp; jestli to je pravda, jde těžko odhadnout. Vydavatel takové tvrzení nepotvrdil, naopak přispěchal se žádostí, aby si desku nikdo nestahoval, že je to nelegální a že se jedná o nemasterovanou verzi, která se od finální podoby značně liší. Prostě klasické babo raď. Jisté jsou však následující termíny: album "Seventh Tree" vyjde v pondělí 25. února a singlová předzvěst "A&E" přiletí o rovných čtrnáct dnů dříve. Pokud jste ještě nenavštívili jejich MySpace.com profil, tak to dožeňte, neb si tam tuto novinku můžete vyslechnout.

Šuškanda rozkřikla - myslím, že to snad byl i jeden z loňských aprílových žertů webu Goldfrapp - že se Alison a Will nechali okouzlit akustickými nástroji a zvuky přírody. Když si však písničku "A&E" pustíte, tak v tichosti zkonstatujete, že až tak velká lež to ve finále nebyla. Na singlu se tato pecka dočká remixů od Maps, Guie Boratta a Andrew Butlera (ten funguje pod pseudonymem Hercules & Love Affair). Na jednom ze singlových formátů se objeví i track "Clowns" v úpravě s podtitulem "Super 8".

Goldfrapp
© Serge Leblon
Goldfrapp opus natáčeli ve svém studiu zašitém kdesi na venkově. Album nabídne deset písniček, z kterých čiší klid, průzračnost a obrovský cit pro detail. Rychle zapomeňte na retro disco a glamglitterovské úlety předchozích počinů "Black Cherry" a "Supernature". Čtvrtá deska je nejblíže k debutu "Felt Mountain", není však tolik chmurná a atmosféricky těžká. Nabízí několik duchaplných momentů, které mají na to být hit, namátkou snad "Little Bird", "Caravan Girl" nebo již vybraná "A&E". "Happiness" je pozitivně nabitá až k prasknutí a zasněné "Road To Somewhere" nebo "Cologne Cerrone Houdini" vás pohladí vokálem Alison. Vkusná smyčcová aranžmá, akustické nástroje a drobet elektroniky v dospěláckém provedení. Chvilkami si při poslechu snad i řeknete, že Miss Goldfrapp ubrala za své výstřednosti a uklidnila se (nebo se jedná o její další matení nepřítele?). "Seventh Tree" je přírodním pohlazením, balzámem a velmi friendly záležitostí, která do světa rozkřikne, že takové desky si posluchači jednoznačně zaslouží.

Novinka Goldfrapp "Seventh Tree" vyjde, jak již bylo řečeno, v pondělí 25. února a nabídne těchto deset songů: Clowns, Little Birds, Happiness, Road To Somewhere, Eat Yourself, Some People, A&E, Cologne Cerrone Houdini, Caravan Girl, Monster Love.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY