Dvě dekády Sevřených Uhlířovek

11.01.2008 05:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák jsou takovou českou ikonou v tvorbě písniček pro děti a jejich pořad pro Českou televizi "Hodina zpěvu" jakbysmet. Ten loni oslavil dvacet let a pánové u příležitosti jubilea sesypali padesát písniček z něj na dvoudiskový výběr "20 let písniček z pořadu HODINA ZPĚVU".
7/10

Jaroslav Uhlíř / Zdeněk Svěrák - 20 let písniček z pořadu HODINA ZPĚVU

Skladby: CD1: Auta, Barbora píše z tábora, Čechy krásné, Čechy naše, Datel, Edu vzali k fotografovi, Hlavně, že jsme na vzduchu, Chválím tě, země má, Jaro dělá pokusy, Kamarádka lípa, Když jsem já šel do lidušky, Když se zamiluje kůň, Klouzky, Krávy, krávy, Mravenčí ukolébavka, Moje milá plaví koně, Mléčný bar, Myš Lenka, Narozeninová, Nastává máj, Neopouštěj, Pohádkové bonusy: Hlupáku najdu tě, Dej cihlu k cihle (Dělání), Je statisticky dokázáno, Kdyby se v komnatách, Není nutno, Budulínek (operka)
CD2: Náušnice z třešní, Opičí kapela, Pan doktor Janoušek, Prázdniny u babičky, Prosinec, Psí divadlo, Rovnátka, Stromy, Strašidýlko Emílek, Svátek zvířat, Světové vánoce, Ta naše hospoda, Umím prase zepředu, Vlasy až na záda, Vlčí máky, Voda, voděnka, Září, Zapadání, Pohádkové bonusy: Zavolejte stráže, Hajný je lesa pán, Každý den, Šupy dupy dup, Pod dubem, za dubem, Námse stalo něco překrásného, Karkulka (operka)
Vydáno: 17.09.2007
Celkový čas: 79:44 + 74:05
Vydavatel: Universal
Co výběr obsahuje?
To je patrno už z názvu "20 let písniček z pořadu HODINA ZPĚVU", což dále zpřesňuje podtitul 50 největších hitů od A do Z s drobným dovětkem + pohádkové písničkové bonusy ("Tři veteráni", "Lotrando a Zubejda", "Ať žijí duchové", "Princové jsou na draka"). Je třeba něco více dodávat?

Pro koho je tento výběr určen?
Pro všechny děti a pro ty, kteří jimi alespoň trošku zůstali. Svěrákovský humor sem tam okořeněný zdravou národní hrdostí ve spojení s Uhlířovským smyslem napsat jednoduchou, ale přitom chytlavou melodii, snadno uchopitelnou pro děti a přitom vždy vkusnou.

Co získáte?
Kolekci padesáti veskrze velmi povedených českých písniček s různým žánrovým zaměřením, navíc pěkně seřazené podle abecedy. Teprve když si je člověk přehraje vedle sebe, zjistí, že se pánové Svěrák a Uhlíř nezaměřují pouze na ty nejmenší, ale třeba i na ty lehce pubertální, což koneckonců dokazuje i jejich slavná "Barbora píše z tábora". Jaroslav Uhlíř pak nečerpá pouze z jednoho žánru, ale nechává se inspirovat celým hudebním spektrem, od lidovek, přes country a pop až třeba po šanson. Ani v té záplavě písniček nemáte pocit, že by se pánové nějak výrazně opakovali.

Může vás něco překvapit?
Pokud znáte desky "Není nutno" a další, pak asi nic - snad jen pozměněné interpretace některých hodně známých písniček. Kupříkladu "Voda, voděnka" z pohádky "S čerty nejsou žerty" nezpívá ten milý dívčí hlásek, ale sytý hlas Hany Ulrychové, která ji sice zpívá hezky, ale za léta, co je tahle pohádka na televizních obrazovkách, to zní tak nějak nepřirozeně. To samé lze napsat o "Strašidýlku Emílkovi", kterého původně zpívala Dáda Patrasová, a zde si ji střihli oba autoři. Naopak mě velmi mile překvapilo, jak i po letech zabírají písničky z pohádky "Princové jsou na draka", konkrétně tedy "Statistika nuda je" a především pak "Kdyby nám v komnatách" v jedinečném podání Ivany Andrlové.

Co vám bude (může) chybět?
V této abecedě mám osobně výtky k písmenu K, S a V. Pod K mi chybí "Kluci, kluci s klukama" a možná i "Káča našla ptáče", zpod S se kamsi vytratila "Soňa ví" a asi největší tragédií je absence legendárního "Vlnitého plechu".

A závěr?
Jako téměř každý výběr má i "20 let písniček z pořadu HODINA ZPĚVU" své plusy a mínusy, ale pokud máte doma nějaké ratolesti a nemáte ještě doma žádné CD pánů Svěráka a Uhlíře, pak je tato kolekce přímo ideálním dárkem. Při jeho poslechu se totiž nebudete nudit ani vy.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY