Před popravčí četou

07.01.2008 00:00 - Petr Adámek | foto: facebook interpreta

Atari Terror zatím nejsou pro české publikum nějaké hvězdy. Jenže loni v dubnu vyhráli premiérový ročník vyhledávací soutěže Jack Daniel's Talent Scouting a zahráli si za oceánem. Pak pilně pracovali na novém materiálu a výsledkem je "Part 2: Attention!". Čtyřicet minut výborného nátěru.
8/10

Atari Terror - Part 2: Attention!

Skladby: The Beginning, Attention, Wonderful Underground, Motofoko, Chosen One, Only, Airbag Death, Fight For Your Country, Honey Honey, Sweetest Pie, Sky Burning, Carramba, War, Bleeding Tree
Vydáno: 21.11.2007
Celkový čas: 42:43
Tradiční instrumentální složení, tedy bicí, basu a dvě kytary, doplňují v Atari Terror dva zpěváci. Křikloun Kurz má na starosti řev a křik všeho druhu, navrátivší se Ludvík pak melodické linky. Toto rozdělení je pro kapelu charakteristické a dodává jí na přitažlivosti, na albu naleznete opravdu široké množství hlasových poloh.

Tajuplné intro, zvuk vrtulníku, crossoverová jízda může začít. Titulní "Attention" je ideálním otvírákem - melodická šťavnatá vypalovačka, ve které se poprvé projeví výhoda dvou odlišně naprogramovaných hlasivek. V hutné zemité "Motofoko" se pak v zajímavém kontrastu mísí Kurzův téměř deathmetalový vokál s dětským sborem. Malou špetku klidu (ale opravdu jen malou) přináší milostná "Only". V ní Atari Terror dokazují, že i téma lásky lze podat sice emotivně, leč dostatečně razantně. O zvandrovalém cowboyovi vypráví lehce parodická, do country hozená "Fight For Your Country". Bez diskuze nejlepší kousek alba je ale "Sweetest Pie", jak kdysi řekl Kurz, skladba "prostě o šukání". Ta se v původní podobě objevila již na předchozí nahrávce "Part 1: The Rise Of Motofoko - First Blood". Jednoduchý text, jednoduchá melodie, přesto ohromně silná záležitost; takhle má vypadat rocková pecka. Fanoušky Rage Against The Machine, k nimž jsou ostatně Atari Terror přirovnáváni poměrně často, potěší ještě "War" s typickým RATM riffem.

Jak je známo, vedle nabubřelých, pyšných kapel existují i takové, které se nebojí sebeironie a nadhledu. Atari Terror jsou jednou z nich. A dělají to vtipně a nápaditě, ať už jde o image, projev nebo třeba postavu zvanou Motofoko, která ztělesňuje veškeré zlo. Za zmínku rozhodně stojí i skvěle zpracovaný booklet desky: dominují mu válečné motivy, uvnitř naleznete kromě textů i všelijaké grafické vychytávky a rukou psané poznámky.

Pokud by se někdo vehementně pídil po slabinách, pár se jich objeví. Vedle silných skladeb najdete jednu dvě slabší, jež by albu vůbec nechyběly, kdyby na něm nebyly. Také řevu mohlo být chvílemi méně, jakkoliv totiž Kurz střídá nejrůznější polohy, občas je monotónní. V celkovém kontextu desky však jde o zanedbatelné maličkosti.

Atari Terror jsou důkazem toho, že nejlepší věci nezřídka vznikají v málo probádaných hlubinách hudebních sfér, kam příliš očí nedohlédne. "Part 2: Attention!" je jednou z nejlepších českých tvrdě rockových nahrávek roku 2007, která představuje hodně vysoko posazenou laťku, jež se jiným skokanům bude zdolávat jen velmi komplikovaně.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY