Okořeň si život!

27.12.2007 05:00 - Pavel Novák | foto: facebook interpreta

Ginger, Baby, Posh, Sporty, Scary nebo-li Geri, Emma, Victoria, Mel C a Mel B znamenaly v polovině devadesátých let neuvěřitelný vpád na hudební scénu se singlem "Wannabe". Další tucet úspěšných singlů následoval. Dvě novinky k tomu a na světě je kompilace "Greatest Hits", která mapuje jejich kariéru.
6/10

Spice Girls - Greatest Hits

Skladby: Wannabe, Say You'll Be There, 2 Become 1, Mama, Who Do You Think You Are, Move Over, Too Much, Stop, Viva Forever, Let Love Lead The Way, Holler, Headlines (Friendship Never Ends), Voodoo, Goodbye
Vydáno: 12.11.2007
Celkový čas: 54:52
Vydavatel: Parlophone
Můžeme pouze spekulovat, zda-li se Spice Girls daly dohromady jen díky šikovnému vyjednávání Simona Fullera a tučné finanční odměně, nebo protože tak moc chtěly, jak s oblibou tvrdí. Návratové turné, které se z původních jedenácti koncertů rozrostlo na více než padesát, je podpořeno vydáním výběru největších hitů. Kolekce nazvaná jednoduše "Greatest Hits" se pyšní například obalem za milion liber a skrývá v sobě vše, co ze Spice Girls udělalo nesmazatelné hvězdy devadesátých let.

Přiznám se, že nemám rád vydávání výběrů po druhé či třetí desce, ale vzhledem k tomu, že další řadová deska Spice Girls není zrovna nejpravděpodobnější, nedá se nic dělat. Kromě toho většina přítomných singlů jsou opravdové hity, kterým se ve své době nedokázal ubránit nikdo. Víceméně chronologicky řazenou kompilaci uvozuje singl "Wannabe" a v podstatě až do posledního společného singlu "Viva Forever" jde o neutichající jízdu jednoho megahitu za druhým. Po odchodu Geri Halliwell úroveň poměrně upadla a koketování s r'n'b a dva singly v produkci Darkchilda "Let Love Lead The Way" a "Holler" už se nedají k předchozím přirovnat. Jediný, který si ještě svou laťku držel, byl "Goodbye", jenž je ale nepochopitelně zařazen až na konec celé kolekce.

Hodně se čekalo od nových singlů, které se ale nakonec staly velkým zklamáním. Balada "Headlines (Friendship Never Ends)" asi měla navázat na úspěch "2 Become 1", "Too Much" a "Goodbye", kdy se holkám třikrát podařilo dobýt britský vánoční žebříček, ale v porovnání se svými předchůdci působí novinka jak zapomenuté béčko a podobně bych se musel vyjádřit i o druhé věci "Voodoo".

"Greatest Hits" je album, které v podstatě nepřineslo nic víc ani nic míň, než se od něj čekalo. Jediná ostuda je proto regionální verze s jednostránkovým bookletem - kdo chce mít jeho kompletní verzi, případně s bonusovým DVD obsahujícím vydané videoklipy, musí si připlatit.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY