Mark Knopfler: Lahodná plavba klidnými vodami

17.10.2000 01:27 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Mark Knopfler, hlas a kytara Dire Straits, vydal po čtyřech letech své druhé sólové album s názvem "Sailing To Philadelphia". V naší recenzi se dozvíte, jestli jsou Knopflerovy prsty pořád zlaté a jaké nové příběhy si pro nás tento zpěvák-vypravěč vymyslel.
8/10

Mark Knopfler: Lahodná plavba klidnými vodami

Album "Sailing To Philadelphia" nemohlo vyjít v příznačnější době než babí léto. Knopflerovy písně jsou příjemně líným soundtrackem odcházejícího období, je v nich sentiment stále kratších dnů, v nichž si vítr nerušeně hraje se zažloutlými listy v pableskujícíh paprscích podzimního slunce. Prsty Marka Knopflera jsou pořád zlaté, jeho kytara zpívá více než jeho hlas, jenž je spíše hlasem vypravěče starých příběhů.

Mark Knopfler
© facebook interpreta
Než ke skotským vřesovištím má nyní Knopfler blíže k Americe - Philadelphia, Silvertown, prérie, Nevada, to jsou teď klíčová slova, souřadnice historek a lidských osudů. Úvodní, pro album netypicky rychlá "What It Is", dává vzpomenout na "Sultans Of Swing". V titulní "Sailing To Philadelphia" zpívá James Taylor a myslím, že toto hostování se povedlo o chlup lépe než hostování Van Morrisona v "The Last Laugh", kde zase zvuk obohacují dechové nástroje – jisté je, že oba zpěváci jsou stejné krevní skupiny jako Knopfler. Snaha o zpestření hudebního rejstříku je patrná i v použití ženských vokálů, viz "Baloney Again", nebo v mírně latinských rytmech povedené písně "El Macho". Pro mne jsou nejskvostnějšími momenty desky hravá "Who’s Your Baby Now", "Silvertown Blues", co jakoby Springsteenovi z kapsy vypadla, "Speedway At Nazareth" s nádherně gradovaným závěrem, jež se určitě bude líbit Robertu Křesťanovi a "Junkie Doll", která by jistě slušela Keithu Richardsovi. Pravým písničkovým pokladem je "Prairie Wedding" s křišťálově čistou melodií a textem, jenž odzbrojuje svou jednoduchou krásou (Znali jsme se jen z dopisů / Šel jsem ji čekat na nádraží / Když zmizel kouř a prach se zklidnil / Stála tam a řekla moje jméno / Buď si jist, že vypadala jako anděl...).

Jestli se vám libilo "Golden Heart" (které Knopfler nahrál v roce 1996 s téměř identickou kapelou jako svou novinku a v níž samozřejmě nechyběl jeho dlouholetý souputník Guy Fletcher), bude se vám zřejmě líbit i nová deska. Pokud vám připadá Knofler příliš nudný a staromilský, neshledáte na jeho hudbě nic přitažlivého. Já si jeho Plavbu do Filadelfie požitkářsky užívám. Pěkně v klidu.

Mark Knopfler: Sailing To Philadelphia
Hodnocení: 8/10
celkový čas: 60:31
skladby: What It Is, Sailing To Philadelphia, Who's Your Baby Now, Baloney Again, The Last Laugh, Silvertown


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY