Žádný robot, jen písničkář s dredy

29.12.2007 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

"Hand Built By Robots" je hodně zavádějící název desky. Taková je i vizáž Newtona Faulknera. Album totiž čiší příjemnými písničkami, které si budete záhy prozpěvovat. Akustika s trochou elektroniky a rozmanitost, to je ucelená Newtonova tvář. Ten sáhl i po "Teardrop" od Massive Attack.
7/10

Newton Faulkner - Hand Built By Robots

Skladby: Intro, To The Light, I Need Something, All I Got, Dream Catch Me, Feels Like Home, Teardrop, Gone In The Morning, Sitar-y Thing, Uncomfortably Slow, Straight Towards The Sun, People Should Smile More, She's Got The Time, U.F.O, Face (Her), Aging Superhero, Lullaby
Vydáno: 30.07.2007
Celkový čas: 43:50
Vydavatel: Sony Music
Trend mladých písničkářů se asi jen tak nezastaví. Nedivím se, neb to stále funguje a rodící se hvězdy chrlí zajímavé singly a desky. Jeden z nich, jmenuje se Newton Faulkner, si dokonce se svými souputníky střihl turné. James Morrison, Paulo Nutini a John Mayer - s nimi cestoval a koncertoval na jednom pódiu, zatím však hlavně po Británii. Byla to dobrá volba. "Hands Built By Robots" je jeho debut, ale nenechte se zmást názvem ani jeho vizáží tvrdého metaláka s dredy, tato placka je skoro samá něha. Holky, nachystejte si kapesníčky.

Z výše zmíněného seznamu talentů vzešla i Faulknerova tvorba. Opakované přirovnávání k Jamesi Bluntovi je lehce matoucí, protože Newton tolik nezabředl do cukrkandlového patosu, jeho písničky se nikterak nebrání přibrat k akustickému základu linky kláves nebo decentní programming. Odzbrojí vás hlavně v momentech, kdy se chopí jen své kytary a vystřihne třeba "Gone In The Morning" nebo zazpívá za doprovodu klavíru křehkou "Straight Towards The Sun".

Newton má čich na výběr singlů, minimálně dvojice "Dream Catch Me" a "Teardrop" funguje excelentně. Pokud vám "Teardrop" něco připomíná, jste na správné cestě, jedná se o pecku Massive Attack, jen ji zde najdete v jiném aranžmá. Přesto neurazí a má zajímavě živelnou podobu. I když na cédéčku je sedmnáct písniček, nudit se nebudete. Má to spád, nápaditost a chvilková Newtonova ruka robota ovlivněná květinovou érou ("She's Got The Time" a "U.F.O") vás přiměje se usmát.

Postavičky z bookletu ožívají a Newton Faulkner se s nimi vydává do boje. Nic není výtvorem umělé inteligence, jsou to hlavně písničky s vlastní tváří a výrazem. Nicméně to není nijak bombasticky originální, takže druhé album bude nadmíru důležité pro udržení se v první lize.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY