Vzpomínka na Audieho Ashwortha

10.01.2008 05:00 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Oklahomský bluesman a písničkář J.J. Cale, autor nezapomenutelných skladeb "After Midnight" a "Cocaine", které proslavil Eric Clapton, vydává album vzpomínek "Rewind". Jedná se o čtrnáct doposud nevydaných písní nahraných v rozmezí let 1973 až 1983, všechny byly produkované Audiem Ashworthem.
7/10

J.J. Cale - Rewind

Skladby: Guess I Lose, Waymore's Blues, Rollin', Golden Ring, My Cricket, Ever Since You Said Goodbye, Seven Day Woman, Bluebird, My Baby And Me, Lawdy Mama, Blue Sunday, Out Of Style, Ooh La La, All Mama's Children
Vydáno: 8.10.2007
Celkový čas: 37:15
Vydavatel: Universal
Alba nevydaných nahrávek bývají většinou příjemným zpestřením řadových desek, ale smysl mívají pouze pro ty největší umělcovy fandy. Desky obvykle trpí špatným zvukem, chybí jim koncepce a navíc, v zájmu přinést posluchačům co nejvíce materiálu, bývají i nekonečně dlouhé. "Rewind" J.J. Calea ale žádnou z nemocí podobných kompilací netrpí. Má výborný zvuk, velmi příjemnou stopáž a skladby vedle sebe sedí tak, jako by byly nahrávány právě pro tuto příležitost.

Fakt, že se nejedná o řadové album, ale poznáte už při pouhém pohlédnutí na playlist. Pro Calea tu totiž nezvykle velký prostor dostaly převzaté skladby, jeho oblíbené písně, které sice nahrál s jednoduchostí a technickou precizností sobě vlastní, přesto se na žádné z vydaných alb nehodily. Ostatně právě Audie Asworth vždy upřednostňoval Caleovy autorské věci, a tak je logické, že jich většina doposud nikde nevyšla a zůstala pouze uložena v archivu.

Ať už je to Claptonova "Golden Ring" (z alba "Backless"), "Rollin'" od Randyho Newmana (album "Good Old Boys") nebo Caleova vlastní "Guess I Lose", vždy jsou interpretovány zcela přirozeně, jakoby mimochodem a s nebývalou lehkostí. A platí to vlastně pro všech čtrnáct písní. Jejich délka nepřekračuje tři a půl minuty, skladby vedle sebe existují a působí tak přirozeně, jako ty nejběžnější věci denní potřeby. A záleží jen na vašem naturelu, zda vám takto v podstatě obyčejná, nerušivá a technicky perfektně zahraná hudba, s texty, které nic zásadního neřeší, vyhovuje.

Více než cokoli jiného je "Rewind" vzpomínkou na 70. a 80. léta a Caleova dvorního producenta. Sedm let po jeho smrti zahřeje u srdce a připomene typický zvuk studia "Crazy Mamas".


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY