Kterak se fiXa vypsala v Lucerně

12.12.2007 10:43 - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

V pondělí vyprodala Vypsaná fiXa velký sál pražské Lucerny. Přivezla si s sebou jako doprovod jednak punkovou legendu Znouzectnost, jednak začínající partu Krokosvorku. Výtečnou show, jíž dominovaly nejen písně z posledního alba "Fenomén", kazil nepříliš vydařený zvuk.
Vypsaná fiXa, Lucerna, Praha, 10.12.2007
© Honzár / vypsanafixa.cz
Když se Vypsaná fiXa rozhodla vyprodat Lucernu, jako své předskokany si pozvala kapely Krokosvorka a Znouzecnost. Což o to, druhá volba byla nadmíru logická, neboť s legendárními ZNC pojí partičku z Pardubic dlouholeté přátelství. U Krokosvorky šlo ale o jisté překvapení, minimálně v tom, s jakým nasazením se neznámá mladá kapela z Prahy k show postavila.

Právě Krokosvorka totiž večer začínala, ale kromě několika věrných skokanů si nové publikum nezískala. Projev na pódiu byl statický, místy přecházel až do tragična. Nešlo se zbavit dojmu, že se tato neslaná nemastná kapela dostala do Lucerny jen díky spolupráci se serverem stage.cz. Vedle toho Krokosvorka doplatila na příšerné ozvučení, hlas zpěvačky byl nepříjemný právě díky špatně odvedené práci zvukařů. Vůbec zvuk v Lucerně je samostatnou kapitolou - zatímco při říjnovém koncertu v Retro Music Hall byl sound fiXy precizní a každá odehraná píseň vynikla, v Lucerně se hlavní náboj ztrácel a pro neznalého posluchače byly všechny písně až nápadně podobné. Vynikla jediná, bohužel až ta závěrečná.

Ale ještě zpět ke Krokosvorce, která dle vlastních slov hraje ska. Místy pražští gymnazisté připomínali slabý odvar UDG, jindy zase slabší bratry Mňágy a Žďorp. K výkonům levicových radikálů SKA-P, které uvádí mezi své idoly, měla parta nezletilých bohužel hodně daleko.

Znouzectnost, Lucerna, Praha, 10.12.2007
© Honzár / vypsanafixa.cz
Další skupinou, která se v Lucerně představila, byla jedenadvacet let hrající legenda Znouzecnost. Rozdíl mezi mladou, umělou Krokosvorkou a zkušenou, přirozenou ZNC byl patrný. Publikum v prvních řadách bylo věkem bližší k první kapele, přesto si naplno užívalo až staré bardy. Pro plzeňskou kapelu musela být vyprodaná Lucerna určitou satisfakcí - i po revoluci si Znouzecnost zachovala undergroundovou tvář, navíc její inteligentní texty jsou na tuzemské scéně skoro unikátní. Přestože se v médiích skupina prakticky neobjevuje, fanouškovská základna se stále rozrůstá.

Velice povedená byla i vizuální stránka koncertu. Zatímco ZNC hrála jeden hit za druhým, za zády aktérů se na gigantickém plátně promítaly umné koláže. Při jedné z nich, kdy se ukázal masivně přeškrtnutý hákový kříž, začalo publikum tleskat. Inu, potvrdilo se, že je důležité upozorňovat na hrozící nebezpečí a pokud se tak činí skrze umění, je to jedině dobře.

Vypsaná fiXa, Lucerna, Praha, 10.12.2007
© Honzár / vypsanafixa.cz
To se už ale dostáváme do finále večera, nastalo premiérové promítání videoklipu "Dárling". Od "Domácího motokrosaře", který byl nejpůvabnějším snímkem z továrny Vypsané fiXy, jako by fiXa působila při videoklipech až příliš vypsaně. Schází originalita, ta se sice v "Dárlingovi" v záblescích objevuje, jenže spot až příliš připomíná atmosféru komerčního pořadu "T-Music". Krátce po odvysílání na scénu přišly hlavní hvězdy, skupina, která se seznámila na drogovém večírku.

FiXa, jak už to u ní bývá, předvedla show, o jaké si mohou jiné české kapely nechat zdát. Playlist sestavila kapela výtečně, Márdí vsadil na osvědčené hity z nepřekonatelného alba "Brutální všechno", samozřejmě přidal i nejpovedenější písně z nedávného "Fenoménu" (obzvlášť se povedla "Barová turistika"), v několika kouscích získaly zastoupení také desky "Bestiálně šťastní" a "Krása Nesmírná". Při závěrečných přídavcích zabodovala dosud nevydaná píseň "Country", která se zatím objevovala jen na letních festivalech a na koncertech před vydáním "Fenoménu".

Vypsaná fiXa, Lucerna, Praha, 10.12.2007
© Honzár / vypsanafixa.cz
Absolutní exploze štěstí nastala, když Márdí spustil marihuanovou oslavu svého rodného města. Společně s ním řvaly tisíce hlasivek, že do gorodu přišlo jaro. Těla všech to zaregistrovala a hromadná sebevražda nastala, resp. nastávala v průběhu celého koncertu. V Lucerně bylo totiž nesnesitelné vedro, vydýchaný vzduch, nadsazené ceny, ale zároveň magická atmosféra. Atmosféra, která pohltila pravé fanoušky fiXy, kteří se narodili s vytetovanou vílou Lipís na rameni, ale v podobné intenzitě pohltila i pseudofanynky emo stylu.

Na škodu byl opravdu jen špatný zvuk, jenže otázkou je, zda-li je vůbec reálně možné Lucernu dobře ozvučit. Zatímco kvalitně ozvučit hangár v Letňanech, kde se natáčel videoklip "Dárling", je pro zvukaře hračka, ozvučit prostory v gigantické Lucerně je i pro ostřílené borce asi složité. Na koncert fiXy však většinou nechodí hudební labužníci, nýbrž srdcaři, kteří vnímají hudbu srdcem, a právě pro ty byl tento koncert jeden dlouhý orgasmus.

Vypsaná fiXa, Znouzectnost, Krokosvorka, Lucerna, Praha, 10.12.2007


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY