E. C. byl tady

11.12.2007 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

"Complete Clapton" je reprezentativním průřezem Slowhandovy tvorby do takové míry, jak to jen dovoluje prostor dvou cédéček. Pro běžného posluchače je to výtečný výběr hitů a nejznámějších písní kytarového hrdiny, jenž je hvězdou na scéně již přes čtyřicet let.
8/10

Eric Clapton - Complete Clapton

Skladby: CD1 - I Feel Free, Sunshine Of Your Love, White Room, Crossroads (Live At Winterland), Badge, Presence Of The Lord, After Midnight, Let It Rain, Bell Bottom Blues, Layla, Let It Grow, I Shot The Sheriff, Knockin' On Heaven's Door, Hello Old Friend, Cocaine, Lay Down Sally, Wonderful Tonight, Promises, I Can't Stand It / CD2 - I've Got A Rock 'N' Roll Heart, She's Waiting, Forever Man, It's In The Way That You Use It, Miss You, Pretending, Bad Love, Tears In Heaven, Layla (Unplugged), Running On Faith (Unplugged), Motherless Child, Change The World, My Father's Eyes, Riding With The King, Sweet Home Chicago, If I Had Possession Over Judgement Day, Ride The River
Vydáno: 19.11.2007
Celkový čas: 79:36 + 76:06
Vydavatel: Universal
Jedinou věcí, k níž nám přináleží právo se vyjadřovat, je, zda je výběr skladeb na dvojalbu "Complete Clapton" dostatečně reprezentativní a obsažný. Slovo Complete v názvu je velmi zavádějící, protože pokud by se jednalo o opravdu kompletní sebrané spisy, byla by to docela objemná krabice desítek kotoučů - k řadovým sólovým albům Erica Claptona musíme přičíst účinkování v několika kapelách (The Yardbirds, John Mayall's Bluesbreakers, Cream, Blind Faith, Delaney & Bonnie & Friends, Derek & The Dominos), spolupráce s jinými hvězdami (B.B. King, J.J. Cale atd.) či mnoho hostování u kolegů.

Aktuální dvě desky jsou spíše kompilací těch nejznámějších písní a daly by se připodobnit k portfoliu fotek, jímž se prezentuje každá slušná modelka. "Complete Clapton" berme jako pokus o úplný portrét zpěváka, kytaristy a skladatele. Takto funguje výborně: je tu Clapton coby "rockový Bůh", člen superkapely, autor pomalých zamilovaných slaďáků, šikovný přebírač odjinud (coververze patří ke Claptonovým ukázkovým číslům), bluesman uctívající Roberta Johnsona i popař, který se neštítí použít automatického bubeníka.

Jsou tu nesmrtelné hymny, co mu zněly při uvádění do Síně slávy, i méně známé skladby (avšak pořád hity), jež ovšem náš portrét pěkně dokreslují. Výše uvedené úvahy nejsou zas tak od věci, když si uvědomíme, že ve stejné době vychází i Claptonova autobiografie. Takže "Complete Clapton" může být soundtrackem ke knížce a jako takový svůj účel splňuje výtečně. Hudba doprovází život a smrt, radost i smutek a Clapton věru má o čem zpívat a vyprávět: o ženách, démonu alkoholu, ztrátě blízkého člověka.

Eric Clapton zažil několik kariérních a životních vrcholů i pádů, některé jeho desky byly přijaty rozpačitě (mimochodem toto dvojalbum je sestaveno jako "CD1: Polydor Years" a "CD2: Warner Years", není tedy konečně omezeno jedním vydavatelem), ale "Complete Clapton" je důkazní materiál, že Slowhand patří k nemnoha legendám na věky věků, amen. Jak praví název jednoho alba, "E. C. Was Here".

PS: Pokud vám nevadí nedomrlý regionální booklet - chudáček, kde nejsou k nalezení ani autoři skladeb (!) a titulní stránka informuje neznalé o tom, jak vypadá státní vlajka České republiky a Slovenské republiky (opakování matka moudrosti), přičtěte si bod navíc. Ostatní se mnou zvolejte: hanba!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY