Krom za krokem k vrcholu Babylonu

16.12.2007 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Welšský písničkář David Gray chystá novou desku, letošek si však vymezil pouze pro rekapitulování kariéry. Vydaný disk číslo tři - "Greatest Hits" - se asi nejčastěji objeví v hledáčku vánočních nákupů. Zaměřuje se hlavně na úsek po zlomovém "White Ladder", nese dvě novinky a je povedený, jak to má být.
8/10

David Gray - Greatest Hits

Skladby: You're The World To Me, Babylon, The One I Love, Please Forgive Me, Be Mine, Hospital Food, This Year's Love, Alibi, Sail Away, Shine (live), Caroline, The Other Side, Flame Turns Blue, Destroyer
Vydáno: 12.11.2007
Celkový čas: 59:53
Vydavatel: Warner Music
Dva roky poté, co vyšla deska "Life In Slow Motion", se David Gray poohlíží zpět, a to dost důkladně. Již v březnu se do obchodů dostala výběrovka "Shine - The Best Of Early Years", která se zaměřila hlavně na éru před zlomovým zásekem "White Ladder". Jeho úspěch přišel až na druhý pokus a hodně mu pomohl vydařený song "Babylon". V srpnu začal Gray pouze skrze svůj web prodávat kolekci živých rarit "A Thousand Miles Behind". Na ní fanoušci našli živé provedení coverů, které má rád, pyšnila se mezi nimi například i "Streets Of Philadelphia" Bruce Springsteena. "Greatest Hits" je tedy letošní třetí rekapitulace a zároveň bude mít primát té nejprodávanější.

Proč? Protože důkladně mapuje úsek od "White Ladder" po zatím poslední "Life In Slow Motion". Důraz je však kladem na prvně zmíněnou, nechybí zde "Babylon" ani geniální "Please Forgive Me". Je dobře, že nezvítězil koncept chronologického sledu singlů, takže pomalejší písničky jsou rozloženy na lepších pozicích. Dokonale tak vyzní skvostná trojice "This Year's Love", "Alibi" a "Sail Away". Začátek dráhy Davida Graye je přiblížen jen díky "Shine" (v živé verzi) a "Flame Turns Blue", možná to bude pro někoho drobet málo.

"Greatest Hits" nabízí i dvě novinky, obě produkoval legendární Chris Thomas (ten v minulosti spolupracoval třeba se Sex Pistols či Pink Floyd) a "You're The World To Me" je dobře zvoleným průvodním singlem. "Destroyer" je ještě pozůstatek z natáčení "Life In Slow Motion", ale kdykoliv se David přehraboval v písních, které by mohl dát na svou výběrovku, vždy mu padla do oka jako vhodný kandidát. Její klavírní linka a atmosféra je pro něj typická a nikoho neurazí. Obal navrhoval Farrow, který se hlavně podepsal na návrzích pro Pet Shop Boys. Kromě fotek si zde můžete přečíst zevrubné track by track komentáře samotného autora.

Dráha Davida Graye nestojí jen na skvostech "Babylon" nebo "Please Forgive Me". Za léta si vybudoval charakteristický rukopis, který je ohromující a stále přináší silné melodie, které pasují k jeho specifickému hlasu. "Greatest Hits" je dobře odvedený výběr, nechme se ale překvapit, co bude dál.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY