Venku sníh taje, ale na rádiovém vrcholu je bílo

21.11.2007 21:37 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Sedmačtyřicátý týden prodejní a rádiové hitparády změnu na vrcholech nepřinesl. Tu rádiovou nám alespoň trochu okořenilo pět holek z jednoho bývalého pop kultu a tu prodejní pro změnu holky tři. A všechny sestry. Jinak nejhranější jsou Plain White T's a nejprodávanější Wanastowky.
O tom, že výjimka potvrzuje pravidlo, se můžeme přesvědčit i v tuzemských hitparádách. Jak si tak brouzdám jejich "historií", zjišťuji, že čtyřicátý sedmý týden je oslavou konzervatismu a stability. Před čtyřmi lety totiž nejvyšší flek na bedně udržela jak Dido, tak Jarek Nohavica, před třemi zase Anastacia a Daniel Landa a před dvěma nadvládu nad oběma žebříčky nepustili Chinaski. To jenom loni Wanastowky sundali pana Kryštofa z rádiového vrcholu a na oplátku Hana Hegerová sesadila zase je z trůnu prodejního. A jelikož právě tohle byla ona výjimka z úvodu, je víceméně jasné, jak to dopadlo dnes, tady a teď.

Plain White T's - Hey There Deliah
© facebook interpreta
RÁDIA - Plain White T's se se svou tesknou a nenápadnou vybrnkávačkou "Hey There Delilah" přesně trefili do nálady letošního zasněženého podzimu. Třetí jednička v řadě je toho slušným důkazem. Druhý dech nabrala Fergie, která už vypadala na ručník a zdálo se, že dlouhý pobyt na medailových příčkách a jedna jednička ji uspokojí, ale kdeže. Je zpátky, na dvojce. A aby nebyla s těmi znovunabranými silami sama, přifařili se k ní ještě Marquess, kteří si zopakovali své bronzové maximum, na které vytáhli svou "Vayamos companeros" před dlouhými dvanácti týdny. Ale tím výčet vzhůru se deroucích jmen nekončí. Tak třeba z devítky se pod bednu vytáhli Support Lesbiens, na pětku z desítky Linkin Park a na šestku z jedenáctky pan Kryštof. Jako tři bratři v triku. V tomhle výčtu šplhounů ale všechny strčí do kapsy na scénu se navrátivší Spice Girls, které se na aktuální sedmičku dostaly z minulé čtyřiaosmdesátky, což teda za své přes roční působení v reportech z tuzemských hitparád nepamatuji... Klobouk dolů. Minule stříbrný Enrique Iglesias je prvním ze dvou hitparádových parašutistů, který svůj pád ustál ještě v desítce, konkrétně na osmě, devátá je Rihanna a onoho druhého parašutistu najdeme na samotném chvostu nejvyšší společnosti - Avril Lavigne s "When You're Gone". Ještě hlouběji však z minulé desítky klesli Shaun Baker, Timbaland a Karl Wolf.

Šestici novinek otevírá na pětatřicítce "Tired Of Being Sorry" Enriquea Iglesiase s "Vakuem" od právě v Brně koncertujících Chinaski za zády. Do závěru první poloviny se ještě vešel Marpo s "Pořád jsme to my" a také "Young Folks" tria Peter Bjorn And John. Osmou desítku pak otevírá Helena Zeťová písničkou "Crossing Bridges" a sedmaosmdesátku obsadila poslední aktuální novinka týdne, a sice "Wake Up Call" od Maroon 5. A rychle do obchodů!

Top 10 - rádia:
  1. Plain White T's - Hey There Delilah
  2. Fergie - Big Girls Don't Cry
  3. Marquess - Vayamos companeros
  4. Support Lesbiens - She's So Complicated
  5. Linkin Park - Bleed It Out
  6. Kryštof - Plán
  7. Spice Girls - Headlines
  8. Enrique Iglesias - Do You Know
  9. Rihanna - Don't Stop The Music
  10. Avril Lavigne - When You're Gone

Wanastowi Vjecy - Best Of 20Let
© facebook interpreta
PRODEJNOST - Stejně jako v rádiích i v obchodech je třeba začít tím, že potřetí v řadě zůstane zlato ve stejných rukách. A to v medvědích tlapách P.B.Ch. a Roberta Kodyma z Wanastowek. Na dvojce se nám přímo z Kovárny a ze Čtyřlístku zjevili Tři sestry a odsunuly tak pana Kryštofa na bronz a Svěráka s Uhlířem na brambory. Kopat je v tom sněhu jim teda fakt nezávidím. Na pětce vládne "Ticho", pod které se podepsala Ewa Farna, vánoční koledy od Čechomoru jsou šesté a šťastnou sedmu utržila nulanulasedma od Chinaski. Lucie Bílá se svou novou řadovkou o plac klesla a je osmá, naopak na svém zůstala devátá Lucie Vondráčková. Vše uzavírá dvojice "Curtis" a 50 Cent. S desítkou se tak loučí Miro Žbirka a také Glen Hansard a Markéta Irglová - ti dokonce opustili kompletní padesátku. Škoda.

V obchodech máme dokonce novinek devět, přičemž tu první máme již úspěšně za sebou - tedy Tři sestry se svou již šestnáctou řadovkou na stříbrném placu. Sedmnáctý i devatenáctý je Arakain s "XXV Eden: Best Of 1982-2007(Live)". V prvním případě v běžné CD verzi, v tom druhém zase v DVD provedení. Tuzemskou třicítku vytěžili ze všech těch řečí o reunionu Led Zeppelin a jejich výběrovka s bonusovým DVDčkem navíc "Mothership", třiatřicátý je "System" od Seala a šestatřicátý čerstvě Wohnutej "Živáček". Na osmatřicítku to dotáhla výběrovka Heleny Vondráčkové "Jsem jaká jsem: Best Of". Poslední dvě novinky v závěrečné desítce padají na účet Khoiby ("Mellow Drama") a archívem vonícího Karla Kryla ("Miláčku"). A jsme na konci. Za týden se těším opět na počtenou... Howgh!

Top 10 - prodejnost:
  1. Wanastowi Vjecy - Best Of 20 let
  2. Tři sestry - Mydlovary
  3. Kryštof - Poločas
  4. Svěrák / Uhlíř - 20 let písniček z pořadu Hodina zpěvu
  5. Ewa Farna - Ticho
  6. Čechomor - Koledy (Sváteční Čechomor)
  7. Chinaski - 07
  8. Lucie Bílá - Woman
  9. Lucie Vondráčková - Pelmel 1993 - 2007
  10. 50 Cent - Curtis

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 47. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY