W. Marsalis, Lincoln Center Jazz Orchestra zahrají s Českou filharmonií v Rudolfinu

01.10.2000 17:44 - Hynek Just | foto: facebook interpreta

W. Marsalis
© Anthony Barbozza
Ve dnech 5. a 6. 10. 2000 proběhne v pražském Rudolfinu evropská premiéra nového projektu Wyntona Marsalise - "All Rise/Povstaňte všichni", jehož světová premiéra se odehrála v prosinci 1999 v New Yorku a sklidila velmi příznivý ohlas.

Během rudolfinského koncertu dojde k unikátní spoluhře tří stylově odlišných hudebních těles a to Wyntona Marsalise s Lincoln Center Jazz Orchestra (LCJO), České Filharmonie (dirigent Vladimír Válek) a gospelovým sborem Morgan State University (dirigent Nathan Carter), jejichž souznění skýtá velmi silný potenciál. Podle Marsalisových slov je "All Rise" oslavou soudržnosti (typické pro 21. století) a vzestupu v bluesovém kontextu (neboť v blues jsou prvky lidové hudby z celého světa). Dílo je vystavěno ve formě blues do dvanácti částí, které odpovídají jeho dvanácti taktům. Vstupenky jsou k dostání od 450.- Kč v pokladně Rudolfina.

7. října (den po Rudolfinských koncertech) odehraje Wynton Marsalis ještě jeden koncert, a to pouze s LCJO v pražském sále Lucerny. Jeho podtitul - "Only For Dancers/Pouze pro tančící" - vypovídá nejpřesněji o plánovaném průběhu večera. Na tanečním parketu si budete moci vedle současných skladeb LCJO vychutnat i desítkami let ověřené písně velikánů taneční hudby jako je Duke Ellington, Count Basie či Benny Goodman. O obou projektech se dozvíte více na speciálně vytvořených stránkách .


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY