Poslouchat Róisín je jako tancovat o architektuře

03.11.2007 05:00 - David Věžník | foto: facebook interpreta

Nedokážu si vysvětlit neodolatelnou touhu napsat do perexu své mylné přesvědčení o tom, že na musicserveru vyšla recenze na "Ruby Blue" Róisín Murphy, že jejím autorem byl kolega Parikrupa a že hodnocení dosáhlo osmi bodů. Hotovo. Teď je z Róisín víc popařka. A o to je "Overpowered" trochu víc nuda.
6/10

Róisín Murphy - Overpowered

Skladby: Overpowered, You Know Me Better, Checkin' On Me, Let Me Know, Movie Star, Primitive, Footprints, Dear Miami, Cry Baby, Tell Everybody, Scarlet Ribbons, Body Language, Parallel Lives
Vydáno: 15.10.2007
Celkový čas: 59:42
Vydavatel: Parlophone
Zní to tak pitomě jako spojení "praštit se židlí do oka" - Róisín zklamala. A přitom vlastně zvolila jen jednu ze dvou cest, které se před ní po "Ruby Blue" rozvinuly - náročnější "herbertovská" a hladší "molokovská" (myšleno v mantinelech mixu "Sing It Back", který snad neměl původně líznout ucho posluchačovo, či co). Že zvolila tu druhou, se tušilo od pilotního a titulního singlu a vědělo od jeho následovníka "Let Me Know". A tohle není nic proti "Let Me Know", to je náhodou jedna z nejlepších věcí na desce. Tak co je špatně?

"Je to ale mentál, ta Róisín," prohlásil na adresu Róisín Murphy Calvin Harris v reakci na fakt, že zpěvačka se rozhodla všechny kolaborace s ním na desku "Overpowered" nezařadit. Teď je asi zbytečné se dohadovat, jestli by album vylepšily, nebo ne, výsledek tohoto a dalších mnoha rozhodnutí, o nichž se ani nepsalo, je takový, jaký je - nepříliš slaný, nepříliš mastný.

A hlavně nepříliš vyvážený. Na jedné straně fakt povedené a chytlavé věci - již zmíněná disco juchajda "Let Me Know", timbalandovská "Tell Everybody", emočně vypjatá, osudná "Primitive", na druhé straně mentálské devadesátkové retro "Movie Star", nastavované kaše "Body Language" a "Parallel Lives" nebo třeba i vážný zvukařský podsek v podobě hnusného přebuzeného lupání v beatu "Overpowered".

Možná jde o to, že taková "Familiar Feeling" nebo "Sow Into You" jsou pecky jako blázen a že takové na "Overpowered" prostě nejsou. Možná jde o rozdílné úhly poslechu. Možná jde o úplně něco jiného. Přes spousty chvály všude kolem: Róisín Murphy natočila místy svěží, místy obyčejné discopopové album, na kterém je skoro nejlepší citace Laurie Anderson v bookletu, která kálí do hnízda všem hudebním kritikům včetně autora těchto odstavců: "Writing about music is like dancing about architecture." Jen přesně takhle nemusela dopadnout ta deska...


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY