Tabletky smetany

01.11.2007 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Nepatřím mezi ty, kdo by ještě oplakávali rozdělení Československa na dva státy, ale vždy mě mírně zamrzí, že už jsou Slováci v zahraničí, když nějakému jejich (a už ne našemu) interpretovi vyjde nějaká hodně povedená deska. Třeba jako "Tabletky odvahy".
8/10

Zuzana Smatanová - Tabletky odvahy

Skladby: Posledné a pevné rozhodnutie, Zdá sa, že to stačí, Nič nezostane stále, Malé dávky vonkajšieho sveta, Predstav si, Najhoršia vec, Vzdialenosť, Druhýkrát, Neprichádza nič, Včely, Malo sa to stať
Vydáno: 24.09.2007
Celkový čas: 44:15
Vydavatel: Sony Music
Čechům to Slováci vždy natírali v široké oblasti poprocku (Elán, Peter Nagy, Team...), což pokračuje i po rozdělení republiky. Nejcitelnější je to v současnosti mezi zpěvačkami, kde v Česku máme sice Annu K obestřenou tvrdými kytarami, Lenku Dusilovou v alternativnějších vodách, ale v mainstreamu aby jeden nějakou zajímavou zpěvuli pohledal. Aneta míří taky spíše mimo a Lucka Vondráčková? Pche.

Slováci mají osobitých, zpívajících a přitom moderně znějících děvčat přehršel. Misha, Tina, Katka Koščová, Katarína Knechtová z Pehy a samozřejmě taky Zuzana Smatanová. Ta svou kariéru nastartovala vítězstvím v Coca-Cola PopStar a nyní už vydává třetí sólovou desku "Tabletky odvahy", s níž chce zabodovat i v Česku. Alespoň u mě se jí to povedlo na celé čáře.

Smatanová je přesně ten typ zpěvačky, která, i když si sama skládá repertoár, působí dobře nejen na klubovém koncertě, ale i v televizní show a na vlnách rádií. Vzhledem k tomu, že na texty i hudbu nepotřebuje nikoho jiného, asi by se dala zařadit do kategorie písničkářek, ale spíše těch z rodu Alanis Morissette než Radůzy. K první jmenované její novinka občas citelně odkazuje využitím kytar. Ostré riffy jako v "Posledné a pevné rozhodnutie" nebo "Malé dávky vonkajšieho světa" (navíc okořeněné arabskými motivy) by daly facku i kdekteré rockové kapele.

Nejpřesvědčivější a nejzajímavější je Smatanová právě ve skladbách, které jsou aranžérsky okořeněny nad rámec jejího poprockového písničkářství. Kupříkladu banjo do "Malo sa to stať" padne jako ulité. Naopak nejslabší se mi jeví v pomalejších kouscích, s čímž by se mnou asi mnozí fanoušci polemizovali.

"Tabletky odvahy" je silné, moderní písničkářské album, které má největší klady v silných skladbách a v těchto vodách ne zcela ordinérních aranžích. A navíc je dílem krásné a sympatické zpěvačky.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY