"Fancy" je slabý slovo

18.10.2007 12:00 - David Věžník | foto: facebook interpreta

Jestli se někdy dostáváte do stavů, kdy nechcete nic řešit, jestli se někdy dostáváte do stavů, kdy nad hudbou nechcete zas až tak hloubat, jestli se někdy dostáváte do stavů, kdy se chcete hlavně bavit, jestli se někdy dostáváte do stavů, kdy chcete bezstarostné disco, dejte si "Fancy Footwork" Chromeo.
8/10

Chromeo - Fancy Footwork

Skladby: Intro, Tenderoni, Fancy Footwork, Bonafield Lovin', My Girl Is Calling Me A Liar, Outta Sight, Opening Up (Ce soir on danse), Momma's Boy, Call Me Up, Waiting For You, 100 %
Vydáno: 22.07.2007
Celkový čas: 39:53
A zase toho brouka z hlavy musel vyhnat někdo třetí: "Co to je? 'Ghostbusters'?" Až po téhle otázce mého spolubydlícího mi došlo, koho nebo co mi "Fancy Footwork" tak připomíná. A přitom to není urážka. Ona taky "Ghostbusters" je docela slušná pecka. A Chromeo jsou snad ještě lepší. Co snad... určitě!

Jako "jedinou úspěšnou židovsko-arabskou spolupráci" popisují svůj projekt dva dlouholetí kámoši P-Thugg a Dave 1. Pod názvem Chromeo debutovali v roce 2004 deskou "She's In Control", z které občas některými tanečními parkety a některými lepšími rádii prosvištěly třeba "Needy Girl" nebo "Destination: Overdrive". A teď už se pojďme bavit.

O ničem jiném než zábavě tahle placka ani není. Chromeo sice "jen" loupou další banány ze stromu, na kterém vyrostl debut, ale protože banánovník měl dostatek světla, vláhy a vyrostl na krajině s úrodným klínem, jsou v téhle sezóně banány větší, žlutější a sladší. Pro ty, kdo to rádi napřímo: žádná velká revoluce se nekoná, jen je to všechno čitelnější, jasnější a má to konkrétnější ksicht. Rovný funky-disco beat, úderná syntezátorová basová linka, strings, vokodéry, bzukot, hukot, cvrkot. A to všechno v atmosféře, která nezná slovo "starost" nebo "serióznost".

Střízlivým pohledem nutno utrousit, že do žebříčků nejlepších desek dekády, století, historie apod. se Chromeo s "Fancy Footwork" nedostanou. A může za to jednoduchost jejich tvorby, omezená zvuková banka nebo třeba i nenápadně civilní vokální projev. Ale proč si je nehodit aspoň do žebříčku nej desek za rok 2007? Byť třeba na samý chvost? Povídám: zkuste je, bezstarostnějších úsměv vyluzujících desek moc neseženete.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY