Secret 9 Beat - Vraťte se k rock'n'rollu!

19.11.2007 05:00 - Benjamin Slavík | foto: facebook interpreta

Trojka Tom Komárek, Lukáš Vaněk a Marko Žiža spolu s bubeníkem Halounem, tedy kapela Secret 9 Beat, konečně natočili svou první desku. Vznikala poměrně dlouho, takže, jak to u debutantů často bývá, "osobní dokument doby"? Pojďme si tuhle zajímavou partu bez respektu k umělým produktům představit.
Secret 9 Beat
© Secret 9 Beat
Můžeme se v Česku v současnosti ještě vůbec bavit o pořádném rock'n'rollu? Krom výjimek rozhodně ne, buďto máme tu čest s trendovými devalvacemi úžasných vzorů, nebo starými okoukanými panáky, kteří by udělali lépe, kdyby zůstali v muzeu. Právě proto je vhodné svou pozornost, pokud vašemu srdci chybí syrový rock, upřít k pražské partě Secret 9 Beat. Pokud vám nestačí moje doporučení, tak věřte, že tato skupina v minulosti hodně úspěšně předskakovala například The Nihilists. Jako start, abyste to s nimi zkusili, dobrý, ne?

Asi bude vhodné ještě na moment zůstat u české scény a zeptat se samotných Secret 9 Beat, jak se jim současné prostředí pozdává: "Všechno to je jen hudební turismus, blbá a debilně pochopená kopie. Máme rádi originalitu, vášeň, vlastní pohled, styl a když se to vymyká a působí jako elektřinou nabitý ostnatý drát. Což v dnešní diktatuře podprůměrnosti jde dost ztuha." Je tady vůbec něco inspirativního? "Zajímají nás Esgmeq, DOM Josefa Vondušky, Bruno F., Umělá hmota, Rest In Haste a pár elektronů kolem. Jinak je to údolí smrti." A já všechno podepisuji; hlavně pak to, že chybí kapely, které chtějí opravdu něco udělat a nestačí jim jen bavit pofidérní českou indie scénu. A to je přesně důvod, proč má cenu se Secret 9 Beat věnovat.

Secret 9 Beat jsou hodně sevřenou partou, která pojem punk chápe úplně jinak než většina kapel kolem - spíše než na estetiku druhé britské vlny jdou k samotným kořenům, a to do starého New Yorku a k fascinující kompilaci "Nuggets". Sevřenost je mimo jiné daná tím, že jádro kapely společně funguje už léta. K Tomu Komárkovi, Markovi Žižovi a Lukáši Vaňkovi, již spolu hrají od střední školy, před časem přibyl nový bubeník Zdeněk Haloun. A teprve teď jim vychází debutová deska "Secret 9 Beat" - album vystavěné na zvuku garážových kapel napříč všemi generacemi až do dneška a podpořené hodně kvalitním songwrittingem. Secret 9 Beat umí jak zlé nářezy typu "Hey Johnny!", tak smutné balady kalibru "Seduce This Nation". Snili jste o českém blues, co by se nehrálo na Radiu Beat? Tak na co ještě čekáte...?

Secret 9 Beat
© Secret 9 Beat
Jak samotná kapela vlastně svou hudbu vnímá? "Jsou to roztrhané polaroidy toho, co se kolem nás jednu dobu dělo. Fascinace, euforie, hluboký smutek a nasranost. S tím, že jsme rozsekali hudbu, na které jsme vyrůstali a která je v nás, a snažili se jí dodat energii a něco, aby to pro nás bylo svůdné. Textově jsou zde příběhy o kradení aut, drogách, noci, rvačkách, pobytech ve velkoměstě, vzteku, sexu. Pak totálně vymyšlené scénáře: alkoholik, který se probudí do III. světové války, cynický popis adolescentní fascinace, jeden cut-up od Mickeye Rourkea, špionážní aféra z 20. let." Víc cool sny mě vážně nenapadají. Zvlášť ne v tomto prostředí, kde se v muzice oslavují průměrní herci a ještě průměrnější muzikanti bez schopnosti napsat písničku.

Pod debutem Secret 9 Beat je podepsán Phil Shoenfelt z výborné kapely Fatal Shore, což je rozhodně větší záruka vzniku něco hodnotného, než když vám desku dělá Dušan Neuwerth. "Pracovat s ním byla radost. Občas to muselo být s náma pro něj celkem krušný." V čem je podle Komárka největší Shoenfeltův vklad? "Phil ví, co chceme, a umí to udělat a ještě nás postrčit dál v naší věci. V jeho produkování se spojuje anglická excentričnost Joea Meeka a postmoderní postupy beatového básníka. Pár oteklejch kašparů se nám to snažilo rozmluvit, ale my víme, že je jedním z nejhodnějších a nejtalentovanějších umělců. Jak v hudbě, tak v poezii a literatuře."

Debutové album Secret 9 Beat vychází v příštích týdnech a věřte, že to je minimálně něco, co má smysl sledovat. Dnes i v budoucnu. Žádná recyklace a fastfood.

Více: MySpace.com
Zní jako:
The Fall, The Velvet Underground, The Clash, Richard Hell & The Voidoids


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY