Nové desky pro 39. týden

23.09.2007 05:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Přemýšlíte, že se v pondělí vydáte do obchodů s hudbou? Pak vězte, že tam naleznete například nové DVD od Eltona Johna a Mahavishnu Orchestra, dále novinky od Foo Fighters, Melissy Etheridge, Che'Nelle, Will.I.Ama, Joni Mitchell, Zuzany Smatanové, Iana Browna, Twisty, PJ Harvey, Chaky Khan či Queen Latifah.
Pokud se v pondělí 24. září vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Foo Fighters - Echoes, Silence, Patience And Grace (Sony BMG)
web / MySpace.com / psali jsme

Foo Fighters - Echoes, Silence, Patience & Grace
Pohrobek Nirvany Dave Grohl a především jeho Foo Fighters nenapínali své fanoušky příliš dlouho a prakticky po dvou letech vydávají novou desku s dlouhým názvem "Echoes, Silence, Patience And Grace". Album produkoval opět Gil Norton (Counting Crows, Del Amitri) a jak to tak vypadá, odvedl výbornou práci. Většina kritiků, včetně těch z časopisů Rolling Stone či Kerrang, odměňuje novinku Foo Fighters velmi vysokým hodnocením. Zda je tato deska opravdu tak dobrá, se můžete přesvědčit na těchto stránkách, kde je celá ke slyšení.
Melissa Etheridge - The Awakening (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme

Melissa Etheridge - The Awakening
Od posledního alba Mellisy Etheridge "Lucky" uplynuly více jak tři roky. Za tu dobu se stala spoustu věcí - lékaři jí diagnostikovali rakovinu prsu, ze které se posléze vyléčila, dostala Oscara za píseň "I Need To Wake Up" a v neposlední řadě se jí, respektive její partnerce, narodila dvojčata. Toto všechno se odráží v nové desce "The Awakening" a podle vlastních slov Melissy Etheridge se novinka vrací ke kořenům její tvorby. Několik ukázek z alba této velmi osobité rockerky s nezaměnitelným hlasem najdete na jejím MySpace.com.
Elton John - Elton 60: Live At Madison Square Garden (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme

Elton 60: Live At Madison Square Garden
Co obsahuje nové DVD Eltona Johna "Elton 60 - Live At Madison Square Garden", je jasně dáno už v názvu. 25. března tohoto roku oslavil svoje šedesátiny velkolepým koncertem v New Yorku a jeho záznam se nyní dostává na pulty obchodů. DVD vychází hned ve třech verzích. Již v základní výbavě jsou dva kotoučky, z nichž první obsahuje koncert samotný, druhý je napěchován dalšími živými, v převážné většině raritními vystoupeními z celé kariéry Eltona Johna. Deluxe verze pak přináší navíc obsáhlý booklet. V limitované edici je přibalen ještě obsáhlejší booklet (72 stran), CD s patnácti vybranými songy a suvenýr z koncertu. Malým lákadlem na tento titul může být téměř sedmiminutový trailer, který najdete ve speciální sekci Eltonova webu.
Che'Nelle - Things Happen For A Reason (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme

Che'Nelle - Things Happen For A Reason
Kariéra původem malajské zpěvačky Che'Nelle trvale žijící v Austrálii začala na MySpace, kde dlouhou dobu vedla pořadí interpretů bez nahrávací smlouvy. Teď je se svým albovým debutem připravena zahýbat kartami v kategoriích soul, r'n'b a reggaeton. Písně pro svůj debut "Things Happen For A Reason" si napsala sama, produkce se ujali Schizo, Sean Garrett nebo Rich Harrison. "I Fell In Love With DJ" s jamajským rapperem Chamem je prvním singlem, který zní na její webové stránce a také na MySpace.com.
Will.I.Am - Songs About Girls (Universal)

web / MySpace.com / psali jsme

Will.I.Am - Songs About Girls
Šéf úspěšných Black Eyed Peas Will.I.Am to v pauze domovské kapely zkouší sólově. Je to vlastně už jeho třetí deska a nikdo z BEP se na ní neobjevuje. "Songs About Girls" má být autobiografické album a jediný hostující rapper je Snoop Dogg. Prvním singlem je skladba "I Got It From My Mama", jejíž klip je k vidění hned na úvodní stránce jeho webu. Na jeho MySpace.com je k vidění dvoudílný dokument o natáčení desky. Zde také najdete dvě další skladby z alba.
Joni Mitchell - Shine (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme

Joni Mitchell - Shine
I když kanadské písničkářce Joni Mitchell už skládají pocty takové hvězdy jako Prince, Björk či Sarah McLachlan, ona sama se ještě do důchodu nechystá. Po delší pauze přichází s novou deskou "Shine" nahranou pro vydavatelství, které patří kavárenskému gigantu Starbucks. Na albu, kde se prý vrací k "vyprávění příběhů", naleznete například novou verzi jejího velkého hitu "Big Yellow Taxi" nebo spolupráci s Herbie Hancockem v písničce "If".
Mahavishnu Orchestra - Live At Montreux 1974/1984 DVD (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme

Mahavishnu Orchestra - Live At Montreux 1974/1984
Opravdový bonbónek připravil label Eagle Eye Media pro jazzové potažmo rockové fanoušky vydáním 2DVD "Live At Montreux 1974/1984" dnes již legendárního uskupení Mahavishnu Orchestra. DVD je záznamem koncertních vystoupení konaných v rámci proslulého festivalu v Montreux z let 1974 a 1984, tedy v sestavě, kde již chyběl Jan Hammer. Ovšem mistři svého řemesla, jako kytarista John McLaughlin, saxofonista Bill Evans či houslista Jean-Luc Ponty, jsou zárukou více než výborného hudebního zážitku.
Zuzana Smatanová - Tabletky odvahy (Sony BMG)
web / MySpace.com / psali jsme

Zuzana Smatanová - Tabletky odvahy
Momentálně nejúspěšnější slovenská zpěvačka a vítězka slovenské Coca-Cola Popstar Zuzana Smatanová má pro své fanoušky přichystanou v pořadí již třetí desku "Tabletky odvahy". Album obsahuje jedenáct skladeb a stejně jako jeho předchůdce "Svet mi stúpil na nohu" vznikl pod producentskou taktovkou Maroše Kachúta. "Tabletky odvahy" uvedl první singl "Zdá se, že to stačí", který byl již nasazen do českých i slovenských rádií.
Ian Brown - The World Is Yours (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme

Ian Brown - The World Is Yours
Bývalý frontman The Stone Roses vydává své už páté sólové album. Tři roky po "Solarized" vyplnil ještě výběr největších hitů "The Greatest", novou desku ohlásil tento týden singl "Illegal Attacks". Zpívá v něm Sinead O'Connor, stejně jako ve skladbě "Some Folks Are Hollow". Na desce si zahráli Andy Rourke z The Smiths, Paul Ryder z Happy Mondays a také dva členové Sex Pistols. Speciální edice alba nabídne ještě druhý disk, na kterém bude osm písní provedených v orchestrální podobě. "Illegal Attacks" jsou ke slyšení na jeho MySpace a také na webu. Tam si ještě můžete poslechnout titulní skladbu a podívat se na dvě verze videoklipu k pilotnímu singlu.
Twista - Adrenaline Rush 2007 (Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme

Twista - Adrenaline Rush 2007
Rapper se superrychlým jazykem přichází se svým sedmým albem, které nese (kromě letopočtu) stejné jméno jako jeho deset let stará průlomová deska. Album mu pomohli natočit producenti Jazze Pha, R Kelly, The Neptunes nebo Cuzo a hostující vokalisté T-Pain, Lil Wayne, Cee-Lo nebo Bone Thugs-N-Harmony. Prvním singlem je skladba "Give It Up" s Pharrellem, která zní na úvodní stránce jeho webu. MySpace.com nabízí k poslechu ještě nové písně "Charget" a "Whip Game Proper".
PJ Harvey - White Chalk (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme

PJ Harvey - White Chalk
S osmým studiovým albem přichází po kratší odmlce anglická zpěvačka PJ Harvey. Deska dostala název "White Chalk" a PJ Harvey se na ní odklonila od alternativního rocku a místo toho se pustila za podpory piána do alternativního písničkářství. Její nová deska přilákala zpět k studiové práci Johna Parishe (Tracy Chapman, Goldfrapp a jiní) a spolupráce zafungovala zřejmě skvěle - britský The Observer udělil desce nejvyšší možné hodnocení. První singl z "White Chalk" s názvem "When Under Ether"si můžete s dalšími čtyřmi skladbami poslechnout na webu PJ Harvey.
Chaka Khan - Funk This (Sony BMG)
web / MySpace.com / psali jsme

Chaka Khan - Funk This
Na zbrusu novém labelu Brurgundy vydává po téměř deseti letech nové řadové album "Funk This" soulová diva Chaka Khan. Majitelka neuvěřitelného hlasu vsadila vedle nových písniček na starší věci od Prince, Jimiho Hendrixe či Joni Mitchell. Desku produkovalo duo Jimmy Jam a Terry Lewis - tedy pánové, kteří stojí například za Janet Jackson, Michaelem Jacksonem nebo za Boyz II Men. "Funk This" uvádí duet s Mary J. Blige "Disrespectful", jenž si můžete společně s dalšími čtyřmi skladbami poslechnout na MySpace.com.
Queen Latifah - Trav'lin' Light (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme

Queen Latifah - Trav'lin' Light
Americká herečka, raperka a zpěvačka Queen Latifah vydala před třemi lety desku "The Dana Owens Album", tedy jako by pod svým původním jménem. Představila se na ní jako velmi dobrá vokalistka a nazpívala na něj soulové, jazzové a popové hity. Novinka "Trav'lin' Light" na tuto desku přímo navazuje. Tentokrát si vzala na paškál hity takových persón, jako byly a jsou Etta James, Roberta Flack, Nina Simone, Peggy Lee či Sarah Vaughn. S deskou ji pomohla řada vynikajících odborníků a muzikantů, například třemi Grammy oceněný producent Tommy LiPuma, zpěvačky Jill Scott a Erykah Badu, basový virtuos Christian McBride a především Stevie Wonder.

V krátkosti

  • Melodický black metal, tak bývá označován styl švédské skupiny Arch Enemy, která vydává novinku "Rise Of The Tyrant", jež vychází v několika verzích včetně jedné s DVD. Na jejich MySpace.com naleznete první singl z této desky plus pár starších písní.
  • Američtí Pearl Jam připravili pro své fanoušky specialitu v podobě dokumentu "Immagine In Cornice - Live In Ital" z miniturné po Itálii, čítající pět koncertů. Krátkou upoutávku na toto DVD naleznete na těchto stránkách.
  • Opět vychází řada výběrů. Tento týden si přijdou na své ti, kterým chybí v poličce alba r'n'b zpěvačky Jamelie, jazzové legendy Nancy Wilson, či Pavola Habery a jeho Teamu.

Dále vychází:

Byrd D.&The Bee - Please Clap Your Hands (EMI)
Dionysus - Fairytales & Reality '2006 (EMI)
Donell Jones - The Best Of Donell Jones (Sony BMG)
Elmore Judd - Insect Funk (EMI)
Harry Connick Jr. - My New Orleans (Sony BMG)
Jamelia - Superstar/Hits (EMI)
Karma - Best Of (Universal)
Nancy Wilson - Very Best Of (EMI)
Pavol Habera & Team - Nejvetsi Hity Sp (Universal)
Pearl Jam - Immagine In Cornice - Live In Ital Dvd (Warner Music)
Robin Trower - Bridge Of Sighs (EMI)
Různí - Greath.Songs Ever:Arabia (EMI)
Různí - Greath.Songs Ever:Carribean (EMI)
Různí - Greath.Songs Ever:China (EMI)
Různí - Greath.Songs Ever:L.Modern (EMI)
Různí - Greath.Songs Ever:W.Afrika (EMI)
Různí - Pure 60s (EMI)
Různí - Pure 70s (EMI)
Různí - Pure 80s (EMI)
Různí - Pure 90s (EMI)
Různí - Pure Classical (EMI)
Různí - Pure Country Love Songs (EMI)
Různí - Pure Easy (EMI)
Různí - Pure Jazz (EMI)
Různí - Pure Love (EMI)
Různí - Pure Opera (EMI)
Různí - Pure Pop (52 Original Hits) (EMI)
Různí - Pure Reggae (EMI)
Různí - Pure Rock (EMI)
Různí - Pure Rock'n'Roll (EMI)
Různí - Pure Soft Rock (EMI)
Stevie Ray Vaughan - Pride And Joy (Sony BMG)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY