Zaprášenosti: Dálnice okolo 'Elektrárny'

12.10.2000 03:16 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Čtveřice Kraftwerk se svým experimentováním s elektronickou hudbou ovlivnila nejen své následovníky. Jejich pojetí hudby a využívání moderních technologií ovlivňuje i dnešní tvůrce hudby. Máme tedy na světě další legendu v našich "Zaprášenostech".
Před 30 lety se v Düsseldorfu potkávají Ralf Hutter a Florian Schneider-Esleben, oba umějí hrát na klávesy, bicí, dechové a smyčcové nástroje a aby toho nebylo málo, umějí ještě zpívat. V roce 1970 se přidávají ke skupině Organisation, s kterými vydávají album "Tone Float", které se stane propadákem. Ralf a Florian se rozhodnout založit si svoji vlastní skupinu, pojmenovávají se Elektrárna - Kraftwerk. První plody tvorby skupiny obsahuje album "Highrail" (1971) a posléze "Var" (1972), obě desky vycházejí pouze v NSR. Aby i fanouškové mimo NSR mohli objevovat tuto skupinu, vycházejí alba "Kraftwerk" a "Kraftwerk2" (obě 1972), které jsou z části kompilační (obsahují materiál z alb vydaných pouze v NSR) a z části obsahují nový materiál. Duo je velmi plodné a na rok 1973 nachystali album "Ralf And Florian". V tomto samém roce si zakládají své vlastní vydavatelství Kling Klang.

Kraftwerk
© facebook interpreta
V roce 1974 se skupina rozšiřuje o Wolfganga Flura (elektronické bicí) a Klause Roedera (housle, kytary), společně pak natáčeli přelomové album "Autobahn". Singlová podoba skladby "Autobahn" dosáhla v UK 11. a v US 25. místo, album se dostalo ještě výše, tedy v UK 4. a US 5. místo. Kraftwerk však neusínají na vavřínech, ze skupiny však odchází Klaus Roeder a na jeho místo přichází Karl Bartos. Od alba "Radio-Aktivitäet" (1975) vždy vychází minimálně německá a anglická verse alba. Následují alba "Trans-Europa Express" (1977), "Die Mensch Machine" (1978), "Computer Welt" (1981). V roce 1983 vydávají na singlu znělku cyklistického závadu "Tour De France". Po tomto singlu mělo následovat album "Techno Pop", které nevyšlo bez udání důvodu. Následně Kraftwerk zrušili i turné, vše proběhlo v tichosti, což je pro tuto skupinu typické. Následující album vychází až v roce 1986 a jmenuje se "Electric Cafe", toto album však komerčně propadne. V roce 1991 vychází "best of" album "The Mix", na kterém jsou zmixované starší skladby. Před vydáním tohoto alba skupinu opouští Wolfgang Flur a na jeho místo přichází Flitz Hijbert. Pak je opět okolo skupiny ticho, na konci roku 1999 vychází EP-čko "EXPO 2000", znělka k chystané výstavě v Hannoveru. Skupina však nikdy nedosáhla takového úspěchu, jako s albem "Autobahn", o kterém hlavn2 jsou dnešní Zaprášenosti.

Kraftwerk -
© facebook interpreta
Nosným tématem skoro 23 minut trvající skladby "Autobahn" je putování po německém dálničním systému. Úvod skladby patří startování auta, pak už jen dupnout na plyn a rozjet se na dlouhou cestu. Kraftwerk v této skladbě spojují elektroniku s akustickými nástroji, střídají rytmus a mění nálady syntenzátorů. Tato skladba je také doprovázená zpěvem Ralfa a Floriana, je to o tom, jaká to je velká zábava cestovat po dálnicích (za použití fragmentu textu skupiny The Beach Boys "Fun Fun Fun"). Následuje skladba "Kometenmelodie", která je rozdělena na dvě části. V této skladbě nechali Kraftwek promluvit pouze elektroniku a namíchali hodně psycho nálad, hlavně první část je ponurá. Druhá část nesoucí se ve svižném tempu, přináší veselou melodii. Asi na té kometě je něco lidského, návštěva u ní vám prozradí, že je to nuda jen tak létat kosmem, když nezavadíte ani kouskem o přátele (meteority, planety). Závěr alba patří akustickým skladbám, kde jen elektronika trochu bublá (ladí frekvence), "Mitternacht" a "Morgenspaziergang", kde Ralf a Florian předvedli své romantické cítění pro vyjádření půlnoci a ranní procházky.

Celá tvorba Kraftwerk je spojena s elektronikou, počítači a moderními technologiemi. Toto vše se neobjevuje jen v názvech alb a skladeb, na obalech jednotlivých alb, ve videoklipech, ale hlavně v hudbě. V sedmdesátých a osmdesátých letech byli těmi největšími inovátory v oblasti hudebního a elektronického rašení. Mnoho skupin z let osmdesátých a devadesátých se k jejich tvorbě hlásí a jsou pokračovateli toho co Kraftwerk odstartovali. Nezbývá jen doufat, že Kraftwerk natočí nové album, kde předvedou, že právě oni jsou těmi hudebními buřiči a ničitelé hranic hudebního bádání. Jakékoliv album Kraftwerk patří do našich Zaprášeností, jsou klenoty hudebního umu čtyř pánů, proto i vy dodržujte jedno heslo: "Musique non stop…!!!"


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY