Berounské letorosty začínají již zítra

14.09.2007 10:24 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Berounské Letorosty
© letorosty.cz
Devadesátiminutové vystoupení skupiny Kabát a koncert Tří sester budou hlavními taháky 3. ročníku hudebního festivalu Berounské letorosty, který se koná v kempu Na Hrázi v Berouně 15. září.

Kromě Kabátů a Tří sester na festivalu vystoupí Lety mimo, Visací zámek, Znouzectnost, Michal Pavlíček a Monika Načeva, The Cell, Vašek Koubek a Fleret. Pořadatelé chystají i další překvapení.

Samotný festival začne od 14 hodin a skončí po půlnoci. Pro pražské účastníky bude vypraven z berounského nádraží speciální vlak, který pojede na Smíchov a Hlavní nádraží.

Rozhovor s pořadatelem Jiřím Oberfalzerem

Pane senátore, 15. září nás čeká již třetí ročník festivalu Berounské Letorosty, jehož jste zakladatelem a ředitelem. Na co se letos můžeme těšit?

Letošní Letorosty se oproti minulým znovu nafukují a rozrůstají. Poprvé vyroste na břehu Berounky speciální festivalová scéna. Žánrově jsme letos poněkud přitvrdili, čímž určitě potěšíme především rockové příznivce. Z programu nejvíce vyčnívají hvězdy jako Kabát a Tři sestry. Snažili jsme se ale zůstat věrni i naší tradici multižánrovosti. Proto jsme pozvali například Vaška Koubka nebo Fleret. Věřím, že si z naší nabídky vybere každý.

Přichystali jste pro návštěvníky, kromě speciálního pódia, ještě nějaké další novinky?

Rozhodně bych chtěl zmínit vypravení speciálního vlakového spoje, který pojede po skončení festivalu z Berouna do Prahy. Věřím, že tím přespolním návštěvníkům z okolí Berounky, ale i z Prahy ulehčíme cestu domů. Vlak bude pro návštěvníky festivalu zdarma a veškeré informace o hodině odjezdu a zastávkách lze nalézt na našich webových stránkách. Další novinku jsme připravili pro děti, ve spolupráci s Divadlem v pytli a Mateřským centrem Slunečnice uspořádáme zábavné dopoledne s Asterixem, Obelixem, spoustou soutěží a her.

Všiml jsem si, že oproti loňskému ročníku došlo ke změně v systému cen vstupného. Letos nejsou rodinné vstupenky, naopak speciální slevu jste přichystali pro seniory. Proč?

Seniory jsme letos zvýhodnili, protože mi vadí, že se na ně při podobných akcích nepamatuje. Jako kdyby starší lidé na hudební festivaly ani nepatřili. My je na Letorostech uvidíme velmi rádi. Vstupenka pro seniory a tělesně znevýhodněné (ZTP) je za 111 Kč. K vypuštění rodinného vstupného jsem byl, ač nerad, přesvědčen týmem, který spolu se mnou festival připravuje. Důvody jsou především organizační a technické. Jako náplast za vypuštění rodinného vstupného jsme připravili již zmíněné dětské dopoledne. Vstupenka na festival platí rovněž pro dopolední program. Navíc všechny děti do 120 centimetrů mají na festival Berounské Letorosty vstup úplně zdarma. Ještě bych chtěl zdůraznit, že se každému vyplatí koupit si vstupenku v předprodeji za 333 Kč, na místě už bude za 400 korun. Vzhledem k tomu, že na samostatný koncert Kabátů stojí lístek 350 Kč, je naše cena stále výhodná. Diváci za svých 333 korun uslyší plnohodnotné vystoupení Tří sester a devadesátiminutový koncert Kabátů a k tomu ještě osm dalších hudebních formací.

Budou Berounské Letorosty znovu pomáhat některé z neziskových organizací v regionu?

Rozhodně. A samozřejmě chceme pomoci nejvyšší možnou částkou. K tomu je ale zapotřebí, aby přišlo co nejvíce návštěvníků a podpořili nás zakoupením vstupenky. Z výtěžku letošního ročníku chce Nadační fond Letorosty pomoci občanskému sdružení Náruč z Řevnic a Dobřichovic, berounské organizaci Svazu tělesně postižených a Mateřskému centru Slunečnice. Mám takovou zásadu, že když se bavíme a je nám dobře, nesmíme zapomínat na ty, kteří mají život těžší.

Berounské Letorosty 2007 se teprve chystají, ale přemýšlíte již i o ročníku následujícím?

Přemýšlíme, byť zatím je vše ve stádiu nápadů a úvah. Určitě vyjdeme i z letošních zkušeností. Rozhodně budeme chtít festival žánrově rozšířit. Pohráváme si rovněž s myšlenkou změnit formát festivalu a uspořádat v Berouně poněkud netradiční akci. Více zatím neprozradím, teď chci především pozvat všechny na letošní ročník.

Jak vlastně napadne senátora založit a pořádat hudební festival?

Nejen politikou živ je člověk. Vše, co dělám, kromě vlastního výkonu senátorského mandátu, má jeden společný jmenovatel: podporovat ty, kteří se snaží zlepšit kvalitu života ve své obci a pomáhají svým bližním. Letos jsem například zahájil tradici komorních koncertů pod ústředním titulem „Těm, kteří pomáhají", probíhají ve všech větších městech na Berounsku a Praze západ. Podporuji udržování venkovských tradic, společenské aktivity zejména v menších obcích, také třeba žákovský fotbal. Připravuji cyklus pořadů pro seniory. Ale taky pravidelně podporuji dobrovolné hasiče. A je toho mnohem víc, o co se snažím.

A co Berounské Letorosty?

Už v roce 2004 jsem začal rozvíjet myšlenku jedné velké akce, která bude mým osobním příspěvkem do kulturního života Berounska. Chci, aby bylo mé působení v regionu vidět. Snažím se o to i prostřednictvím festivalu. Mám radost, že jsme prvními dvěma ročníky potěšili spoustu lidí a zároveň pomohli alespoň zlomku z těch, kteří to potřebují. Jen tak na okraj, celkový dosavadní přínos festivalu a s ním spojených aktivit pro obecně prospěšnou činnost představuje zhruba 300 tisíc korun. Pevně věřím, že letošní ročník přinese nejen radosti, ale i pomoci mnohem více.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY